Radar · Politik

RFSL: Viktigare än någonsin att gå i paraden

Efter uppehåll på grund av pandemin är Stockholm Pride Parade tillbaka på lördag.

Högerextrema håller valupptakt intill Prideparaden och statsministern ”duckar debatten”.
– I år är det mycket mer ett politiskt ställningstagande i skuggan av dådet i Oslo och dådet i Almedalen, säger RFSL:s Trifa Shakely.

På lördag är det efter långt pandemiuppehåll dags igen för den stora prideparaden i Stockholm. Det är den största prideparaden i Skandinavien och arrangörerna räknar med cirka 50 000 deltagare och 500 000 i publiken.

Tanken är att det ska vara en glädjefylld och färgglad manifestation av kärlek för mänskliga rättigheter och en demonstration för allas rätt att älska och vara den de vill.

Samlingen och starten sker vid Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. 
Strax intill i Rålambshovsparken har högerextrema Alternativ för Sverige (AFS), fått tillstånd från polisen att samtidigt hålla sin valupptakt.

Kraftig kritik mot polisen

Hur många deltagare AFS räknar med är oklart. Men enligt Dagens ETC blir det tal från AFS-företrädare, flera olika högerextrema europeiska politiker, samt underhållning från Ultima Thule.

Trifa Shakely, förbundsordförande för RFSL, är upprörd.

– Vi är väldigt kritiska till att polisen har gett den tiden och den platsen till dem. Polisen kunde lätt ha gett dem en annan plats och en annan tid, säger Trifa Shakely.

– Samtidigt så är det liten skara av våldsbenägna högerextremister och nazister som vill ha uppmärksamhet. Vi tänker inte ge dem mer uppmärksamhet.

Trifa Shakely säger att det  är oerhört glada, stolta och peppade på att fortsätta med prideveckan och gå i paraden.

– I år är det mycket mer ett politiskt ställningstagande i skuggan av dådet i Oslo och dådet i Almedalen. Därför är det ännu viktigare att vi går i paraden och vi låter inte den här rädslan styra oss. Vi kommer att göra värsta bästa paraden!

"Statsministern duckar debatten"

RFSL har varje valår sedan 2006 arrangerat en partiledardebatt på Stockholm Pride.

På fredag är det dags för RFSL:s partiledardebatt och alla inbjudna partiledare kommer att delta utom en: Magdalena Andersson (S). Det innebär att för första gången sedan Göran Persson var statsminister kommer debatten ske utan sittande statsminister.

Magdalena Andersson har däremot meddelat att hon kommer att gå i paraden på lördag.

– Det är lite konstigt av henne att bara gå i paraden, men ducka debatten, säger Trifa Shakely.
 
– Så klart att Sveriges första kvinnliga statsminister borde komma och svara på våra tuffa kritiska frågor gällande deras reformer för hbtqi-frågor. Det skulle betyda så otroligt mycket för rörelsen och det skulle ge Socialdemokraterna en chans att visa vad de står för när det gäller hbtqi-frågor. Att hon meddelat att hon inte kommer är en besvikelse. Men vi har en ledig plats för henne om det uppstår en lucka. Då är hon jättevälkommen.

Sverigedemokraterna är inte välkomna

Även i år har RFSL valt att inte bjuda in Sverigedemokraterna.

– De står för en rasistisk politik där de gör skillnad på människor utifrån etnicitet, religion och hudfärg. Vi värnar om våra medlemmar och deras trygghet och säkerhet. Det här är vår plats, vår pride och vi bestämmer vilka vi bjuder in och inte, säger Trifa Shakely.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV