Zoom

Antisemitiskt drev efter Söders attack mot Silberstein

Efter Samnytt publicerade Söders attack mot SKMA:s ordförande Willy Silberstein öppnades portarna för en antisemitisk hatstorm.

Judehat, förintelseförnekande och nazistisk propaganda flödar efter Björn Söders attack mot SKMA:s ordförande Willy Silberstein. Den SD närstående sajten Samnytts kommentarsfält är navet i den antisemitiska hetsen.

– Det är klassiska antisemitiska kommentarer och de bemödar sig inte ens att ta bort dem. Det är betecknande ändå. Jag kan ju inte Samnytts exakta relation till SD, men de har ju en koppling, det har jag förstått.

– Att jag kort efter att jag fört ett civiliserat samtal i ett svenskt tv-program får utstå antisemitism visar att fernissan är väldigt tunn och att under den finns det i Sverige antisemitism. Det är väldigt bekymmersamt och det visar verkligen att Sverige behöver Kommittén mot antisemitism, säger Willy Silberstein, ordförande för SKMA.

Det var i tisdags som ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA,  Willy Silberstein, medverkade i SVT Aktuellt. Han berättade om riskerna med att ett parti som Sverigedemokraterna växer. Att extrema krafter får självförtroende, vilket ökar risken för rasistiskt våld. Han tog upp exempel på att just den utvecklingen skett i andra länder. Till exempel i USA med Donald Trump där hatbrotten eskalerade tillsammans med Trumps valframgångar.

– Jag menar inte att Sverigedemokraterna på något sätt uppmanar till våld mot invandrare, men jag tror det finns en risk att det uppstår ett klimat där många människor som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt mot minoriteter, sa Silberstein.

Silberstein förklarade även varför SKMA känner sig tvungna att markera mot Sverigedemokraterna.

– När nuvarande ledningen gick in i SD var det ett klart nazistiskt parti. Det finns ett parti där det ständigt är skandaler med kandidater som är kända nazister, som uttrycker sig antisemitiskt, islamofobt och så vidare.

Björn Söders tweet blir startskottet på ett antisemtiskt drev mot SKMA:s ordförande
Björn Söders tweet blir startskottet på ett antisemtiskt drev mot SKMA:s ordförande.

Björn Söder rasar – antisemitiskt drev inleds

Willy Silbersteins uttalande fick Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder att rasa i en serie av tweets:

”Willy Silberstein tillåts i SVT stå och helt oemotsagd framföra rena lögner”.

”… Public Service ska banne mig reformeras i grunden.”

” Willy Silberstein är tydligen oroad över SD:s framgångar och att detta skulle leda till ökad antisemitism. Han borde vara mer oroad över Socialdemokraterna och den nuvarande regeringen som underblåser just antisemitism.”

Riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) kallade Silberstein ”hjärntvättad” i en nu borttaget tweet, men som Expressen uppmärksammat.

SD-nära sajt lyfter Söders utspel

På onsdagsmorgonen publicerade den till Sverigedemokraterna närstående sajten Samnytt sin första artikel.

”SD-ilska över inslag i SVT aktuellt: ’propaganda’.”

Samnytt profileras av den tidigare SD-toppen Kent Ekeroth. På sajten intervjuades nyligen Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof och på sajtens valvakor har SD-toppar varit närvarande. Sajten sprids också regelbundet av SD-profilers sociala mediekonton. ETC avslöjade nyligen att Sverigedemokraterna till och med producerat material för sajten.

Ett av dussintals antisemitiska inlägg i Samnytts kommentarsfält
Ett av dussintals antisemitiska inlägg i Samnytts kommentarsfält.

När Samnytt publicerade sin artikel om Söder flödade kommentarsfälten över av grov antisemitism och ren nazism och förintelseförnekande.

”Ännu en jude som förespråkar etnisk utrensning och folkmord. Tror folk fortfarande på allt dravel om ww2 (andra världskriget, red.anm).”

”Är man helgonförklarad vilket juden är så står denna över all kritik.”

”Kolla vem och vilka som syr i USA.”

”Nej, jag vill bara driva klassiska läger, alltså sådana där judar, kommunister och zigenare ska bo. Komplett tågräls hela vägen in för effektiv check-in, arbete=frihet skylt ovanför den stiliga porten.”

Och så fortsätter det, kommentar efter kommentar. Bara timmar efter Samnytts publicering kunde Syre spara ned över 50 grovt antisemitiska inlägg. Bland annat med termer som det nazistiska och ofta hets mot folkgrupps-klassade begreppet ZOG, som syftar på en påstådd judisk konspiration som styr regeringar.

Åkesson: Antisemitismen är ”importerad”

Mitt i allt uppenbart judehat driver andra tesen att antisemitism är ett icke-problem. Den antisemitism som finns i Sverige är ”importerad” och muslimsk. Ett narrativ som inte minst Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har gett uttryck för.

”Nej, svenskar är inte rasister i allmänhet. Däremot har vi till exempel genom en väldigt stor invandring från vissa delar av världen fått hit antisemitiska strömningar som är väldigt påtagligt för vissa”, hävdade Åkesson i TV4:s partiledarutfrågning i den 5 september. Åkesson menade dessutom att ”det är en typ av rasism som man kanske inte så ofta tänker på”.

Samma idé lyfter Samnytt, trots att judehatet fyller deras egna kommentarsfält.

”SD är inte det parti i Sveriges judar bör oroa sig för, Willy Silberstein” skriver Samnytt i en ledare. Kommentar två i den artikeln är i skrivande stund:

”Det har länge varit uppenbart att dessa judar har en helt annan agenda”.

”Judarna kräver total kontroll”, ett par kommentarer under. Samnytts ledare flödar av antisemitiska kommentarer.

En annan artikel på Samnytt har rubriken ”Här är svenska EU-topparna: S, MP och V som röstade ja till judehat”.

”Stackars judar!, Ack och ve! Oy vey! Gäsp” är  i skrivande stund den tredje kommentaren på den artikeln.

Judehatet får ligga kvar

Två dygn efter det att Samnytt publicerade sin första artikel är den fortfarande full av antisemitiska kommentarer. Det trots att antisemitismen påtalats. På Twitter har Morgan Finnsiö, researcher på Expo, uppmärksammat det antisemitiska drevet mot Silberstein.

Reascher på Expo påtalar hatet mot judar i Samnytts kommentarsfält
Reascher på Expo påtalar hatet mot judar i Samnytts kommentarsfält.

”Dödshoten och judehatet flödar ymnigt i den öppna kloak som är Samnytts kommentarsfält”, skrev Morgan Finnsiö bland annat.

Finnsiö påtalade även hur Samnytts reporter Mattias Albinsson tidigare har reagerat när hat i Samnytts kommentarsfält uppmärksammats. Finnsiö tog upp dödshot riktade mot den socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll. På det svarade Albinsson:

”Är det du som skriver sådana kommentarer, Morgan? Hade inte förvånat mig.”

Under fredagskvällen är kommentarsfälten fortfarande fyllda av judehat.

 Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism
 Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Foto: Björn Leijon / Stockholms Handelskammares Tidning

”Det blir liv när man varit i Aktuellt och kritiserat SD”

När Syre på torsdagen når Willy Silberstein, målet för mycket av hatet, är hans spontana kommentar:

– Det blir liv när man varit med i Aktuellt och har kritiserat SD. Jag har inte kollat av ren självbevarelsedrift. Men jag har utgått från att det skulle komma antisemitism. Det gör det alltid, säger Silberstein.

– Många som stöder Sverigedemokraterna eller är ännu längre högerut är väldigt aggressiva. Det faktum att jag företräder SKMA och är jude, det blir någonting som alltför många tar upp som något negativt. Det är klart att det är beklagligt, men som sagt det är inte första gången detta händer och det är säkerligen inte den sista gången heller, säger Silberstein.

Det är minst ett 50-tal direkt antisemitiska kommentarer. Jag tittade igen precis innan jag ringde dig. De har varit kvar på sajten i åtminstone ett dygn nu.

– Det är en bekräftelse på att det offentliga samtalet i en del frågor helt har ballat ur. Jag tänker inte vara tyst för att de kommenterar på ett antisemitiskt sätt. Men det är väldigt tråkigt. I förlängningen kan det rent av vara farligt för det finns psykiskt instabila människor som läser de här sidorna. Det är klart att det kan utgöra ett säkerhetshot. Inte bara för mig, men för många som de skriver om, fortsätter Silberstein.

Hur är det att vara jude och debattera i Sverige?

– Jag vet många som inte går ut i debatten för de får jättemycket skit hela tiden. En del väljer att vara tysta. Jag tänker inte vara det. Men en del väljer att vara tysta. Det är väldigt allvarligt.

– Jag är en svensk medborgare som har åsikter om Sverigedemokraterna, deras agenda och deras historik, att de grundades av nazister och så vidare. Jag vill gärna bli dömd som en vanlig svensk och inte etnifieras med hatiska epitet bara för att jag är jude. Det är mycket problematiskt och det visar att Sverige inte kommit så långt och det visar också att det här snackat om att judehatet bara kommer från muslimer inte stämmer. Det är det här bra exempel på.

På Twitter relativiseras antisemitismen

Syre har även kartlagt hur samtalet kring Silbersteins medverkan på Aktuellt sett ut på Twitter.  Med hjälp av dataresearcher Patrik Hermansson har Syre samlat in tweets som innehållet ordet ”Silberstein” under perioden tisdagsdygnet fram till onsdagskvällen.

Närmare 500 inlägg har identifierats. Bland inläggen finns det många som oroar sig över just det som Silberstein tog upp i Aktuellt. Sverigedemokraternas rötter i nazismen och risken för högerextremt våld.

Men kritiken mot Silberstein följer ett mönster. Antisemitismen är inte lika explicit och rå som på Samnytts kommentarsfält. Men gång på gång påpekas att Silberstein är jude och antisemitismen negligeras som ett icke-problem i det svenska majoritetssamhället. Muslimsk antisemitism pekas ut som det problemet.

SKMA har nyligen i en artikel beskrivit just hur Sverigedemokraterna länge underblåst idén om att antisemitismen är ”importerad”.

”SD:s intresse för frågan om antisemitism har ingenting med kampen mot företeelsen att göra, än mindre med omsorg om den judiska minoriteten. Liksom tidigare handlar det om att använda frågan i politiska syften, i första hand för att elda på antimuslimska strömningar, men också för att göra partiet mer smakfullt bland dem som skräms av dess bruna rottrådar”, skriver SKMA.

Rättelse: Tidigare uppgav Syre i artikeln att Samnytts reporter Mattias Albinsson kommenterat hatet mot Silberstein i en twitterkommenterar till Morgan Finnsiö. Rätt ska vara att Albinsson kommenterade ett dödshot riktat mot Annika Strandhäll.