Radar · Politik

SD-kandidat på högerextrem valvaka

Rebecka Fallenkvist kandiderar för Sverigedemokraterna i region Stockholm.

På en högerextrem valvaka anordnad av Samnytt och Exakt24 beklagar sig Rebecka Fallenkvist över invandrades röster. Timmar efter anspelar hon på nazistiska slagordet ”Hell seger” på SD:s valvaka.

– Helg seger, det är segerhelg, det är ett segertåg för oss på SD, sa en segerrusig Rebecka Fallenkvist, på Sverigedemokraternas valvaka under en intervju med de högerextrema medierna Exakt24 och Samnytt.

Utspelet har kritiserats för den uppenbara anspelningen till Hell seger, en fras som nazister i Sverige använt istället för ”Sieg heil”. Slagordet har frekvent skanderats av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Nazistorganisationen tvingades dock sluta använda begreppet efter att deras nuvarande ledare Simon Lindberg, 2016, dömdes för hets mot folkgrupp då han avslutade ett tal med frasen.

I en kommentar till Expressen skriver Fallenkvist att hon sa ”helg seger i ett försök att spela på medias sedvanliga övertolkningar”, men att det var ”onödigt”. Hon uppger även till Expressen att hon var ”överförfriskad” och ville ”återknyta till segertåget som varit ett återkommande tema i valrörelsen”.

SD-kandidaten Rebecka Fallenkvist, som ställer upp till Stockholms regionfullmäktige och som är programledare på SD:s mediekanal Riks, närvarade på dessförinnan på en högerextrem valvaka anordnad av Samnytt och Exakt24.

Tillsammans med de tidigare SD-politikerna Kent Ekeroth och Erik Almqvist tog de emot SVT:s valundersökning. Trots att SD ser ut att växa var entusiasmen låg.

– Självklart finns det hopp så länge det finns svenskar, men det kommer ju andra människor in i landet som påverkar valresultatet, beklagade sig Fallenkvist på valvakan innan hon lämnade för att bege sig till Sverigedemokraternas valvaka.

Hjälper högern framåt

Fallenkvist hyllade även alternivmedierna som kollektiv och menade att deras följare blir fler och blir och ”frälsta”. Även om de inte sympatiserar med SD så driver de högerns sida framåt, hävdade hon.

Exakt24 är nära kopplat till det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Bland annat är deras mest kända profil riksdagskandidat för det partiet. Ansvarige utgivare är Sanna Hill med ett långt förflutet i den högerextrema miljön och delägare i den antisemitiska och kremlvänliga tidningen Nya tider.

Samnytt är närstående SD, men har också blivit allt mer vänligt inställda gentemot Alternativ för Sverige.

Björn Söder närvarade på deras valvaka inför valet i USA 2020, något som Expo rapporterade om då.