Zoom

SD-topparna i hatdrev mot uthängd lärare

SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson deltar i drev mot en uthängd och hotad lärare.

Sverigedemokraternas toppolitiker Tobias Andersson kallar rasistisk hets och grova hot mot en lärare som hängts ut på rasistiska sajter för ”kritik”. Han hävdar också att SVT, som uppmärksammat hoten, är en del av en medie-agenda för att relativisera ett våldsbrott. Flera andra högt uppsatta politiker inom SD har hängt på drevet. Med Syre vill de dock inte prata.
– Jag kommer faktiskt inte ihåg det, säger Martin Kinnunen (SD) om partikollegans tre dagar gamla twitterinlägg som han själv delat.

Den 7 juli hittades en minderårig flicka svårt skadad i Skellefteå. En misstänkt gärningsman som även han är minderårig har gripits, misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Flickan vårdas fortfarande på sjukhus.

Efter att det framkommit att den misstänkta gärningsmannen har utländsk bakgrund har våldsbrottet mot flickan dominerat i extremhögerns och Sverigedemokraternas mediekanaler och propagandakampanjer.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har delat ut flygblad i Skellefteå. Flygbladet visar en bild på flickan i en mycket utsatt situation. Samma bild har spridits av Samnytt där den tidigare SD-toppen Kent Ekeroth är VD.

Nyhetskanalen Riks som ägs av Sverigedemokraterna har rubriker som ”Skellefteå-fallet – Invandringens pris”. I en rad artiklar betonas den misstänkta gärningsmannens etnicitet redan i rubriken.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson har intervjuats i kanalen och han lägger tonvikten på att den misstänkte gärningsmannen har utländsk bakgrund. Något som han ställer mot att brottsoffret är en ”svensk flicka”.

På sociala medier och på sajten Flashback kommenteras dådet med floder av grov rasism.

Lärare fördömde brottet och rasismen - utsattes för hatkampanj

Högerextrema Vänsterkollen uppmanar till trakasserier
Högerextrema Vänsterkollen uppmanar till trakasserier.

En lärare delade med sig av sina känslor kring våldsbrottet i ett inlägg på Facebook. Hon skrev hon att hon inte längre kan gå förbi platsen där dådet skedde. Att hennes liv stannat av. Att hon knappt kan ta sig upp ur soffan.

”Det som hänt är fruktansvärt. Vidrigt. Oförståeligt. Galet. Hemskt. Tragiskt. Sorgligt. Mardrömslikt. Overkligt.”

Läraren skrev också:

”Men. Jag kan inte skriva denna text utan att nämna det andra som pågår. Jag önskar att jag slapp. Jag önskar att det var nog, mer än nog, att smälta det som hänt”.

Hon tar upp hatet och rasismen som hon ser på nätet. ”Fullkomligt nattsvart och på en helt ny nivå”, skriver hon och ”jag vet att hudfärgen på gärningsmannen inte har någon betydelse för brottet”.

Hängs ut på rasistisk sajt

Inlägget slogs upp stort av Samnytt. Läraren hängs ut med underrubriken ”kallar upprörda svenskar pöbeln”.

Artikelns kommentarsfält är fyllda av grova hot och grova rasistiska förolämpningar och ytterligare uthängningar av läraren.

”PK-tanten är folkförrädarregimens lydiga lakej. Hon har kvalificerat sig för en plats att ställa inför rätta i Folktribunalen Finspång”, är ett exempel på en kommentar på Samnytt.

I högerextrema miljöer talas ofta om Finspång som platsen där meningsmotståndare ska dömas och avrättas.

Hat och rasism har även flödat på Flashback. Det högerextrema uthängningssajten Vänsterkollen uppmanar till trakasserier av läraren.
”Perfekt tillfälle att hänga ut läraren och sen informera hennes grannar och familj med brev och affischer.”

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson sätter hatet inom citationstecken och beskriver uthängningar och hot som kritik
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson sätter hatet inom citationstecken och beskriver uthängningar och hot som kritik.

SD-topparna: "Bara kritik"

Hatet och hoten mot läraren har uppmärksammats i en artikel och ett inslag på SVT Västerbotten.

Något som fått Sverigedemokraternas toppolitiker Tobias Andersson att gå ut på Twitter.

Han sprider falska uppgifter om att läraren inte fördömt våldsdådet. Andersson hävdar även att SVT genom att uppmärksamma situationen för läraren ”relativiserar våldsdådet”.

”Som jag sa, media försöker att relativisera våldsdådet i Skellefteå. Först genom att låta folk kritisera ’hatet´ på nätet (istället för våldsdådet) och sedan gråta ut över att de som kritiserar ´hatet´ kritiseras. De gör allt för att flytta fokus.”, skriver Andersson i en tweet från 16 juli.

Hans Twitterinlägg sprids även av Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen och SD:s Europaparlamentariker Charlie Weimers.

Vägrar svara på frågor: "Minns inte"

När Syre når Tobias Andersson vill han ha frågorna mejlade till sig.

Ok, kan jag få svar på frågorna under dagen?

– Jag kan inte lova någonting. Jag kampanjar och dina frågor är inte prioriterade på min dagordning. Men mejla.

Vi kan ta det snabbt, varför skriver du hat inom citationstecken, ifrågasätter du att läraren drabbats av hat?

– Jag bad dig precis att mejla. tack, säger Andersson och avslutar samtalet.

När Syre når Martin Kinnunen vill inte heller han svara på frågor. Han uppger dessutom att han inte kommer ihåg tweeten som han delat vidare.

– Det får du ju prata med honom om.

Varför delade du den?

– Jag kommer faktiskt inte ihåg den.

Jag kan läsa den för dig, den är väldigt kort.

– Som sagt, det är bättre om du pratar med honom. Det är säkert en väldigt bra tweet om han har skrivit den. Hej då, säger Kinnunen och lägger på luren.

Förutom Tobias Andersson, Martin Kinnunen och Charlie Weimers har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och även Samnytt publicerat samma narrativ.

”Gråter nu ut om ´hat´ mot sig själv i statsmedia”, skriver Nordiska motståndsrörelsen i en artikel. Även Samnytt har publicerat ytterligare en artikel om läraren:

”Läxade upp invandringskritiker – får snyft reportage”.

Riksdagskandidaten för högerextrema Alternativ för Sverige, Evelina Hahne, skriver ett liknande inlägg som Tobias Andersson på Twitter.

”SVT går som vanligt förövarens ärenden (…) Det är inte ett dugg synd om vänstermänniskor som försvarar honom”.

Uthängningar del av aktivism

SVT Västerbottens ansvarige utgivare Karin Wiechel var inte i tjänst när artikeln om den hotade läraren publicerades, men säger att hennes mejlkorg fyllts av konspirationsteorier. Hon reagerar på Syres information om att toppolitiker i SD nu sprider falsk information.

– Det är väldigt olyckligt när våra publiceringar används i ett politiskt syfte som det inte var tänkt för. Vi tar del av konspirationsteorier hela tiden. Mejlkorgen är full av dem. Men det är klart att det är trist och allvarligt när höga politiker sprider sådant. Det känns inte som det finns så mycket mer att säga. Det går inte att diskutera och bemöta sådana anklagelser, säger Karin Wiechel.

Syre har i flera artiklar den senaste tiden visat hur extremhögern använder uthängningar som en del i sin aktivism. Sverigedemokraterna nylanserade sin berömda nolltolerans mot extremism och rasism 2012 och under en period uppmanades politiker i partiet att vara försiktiga med att dela och sprida information från en rad så kallade alternativmedier. Men i december 2020 gick partiledaren Jimmie Åkesson själv ut på Twitter och hyllade alternativmedierna.

”Vi har mycket att tacka alternativmedia för. Hade det inte varit för aleternativmedia hade de gamla medierna och de andra riksdagspartierna lyckats kväva invandringsdebatten, gruppvåldtäkterna, förnedringsrånen, islamisterna och så vidare”, skrev Åkesson. Utspelet möttes av jubel i vit makt-miljön.

Förra året dömdes Samnytts ansvarige utgivare för grovt förtal av en journalist.

Tobias Andersson har inte återkommit med svar på Syres frågor.

Läs mer:

Extremhögern kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister