Zoom

Hårdare tag mot klimataktivister

Kevin Hecht efter förhandlingarna i tingsrätten.

Civila olydnadsaktioner för klimatet har avlöst varandra de senaste veckorna. De har följts av uppmuntran från vissa håll och av kritik eller aggressivitet från andra, samt tuffare markeringar från rättsväsendet, med ett stort antal häktningar. Ett systemfel, menar aktivisten Janine O’Keeffe.

På tisdagen hölls huvudförhandlingar i Södertörns tingsrätt mot den tyska klimataktivisten Kevin Hecht som häktades i samband med en motorvägsblockad i Stockholm den 22 augusti. Den 30-årige mannen hade suttit häktad i drygt två veckor och riskerade upp till fyra års fängelse. I samband med förhandlingarna anordnades en demonstration utanför tingsrätten till stöd för Hecht, som i slutändan dömdes till 70 dagsböter för sabotage. Hans landsman Christian Bläul är satt på fri fot i väntan på slutdom i mitten av september. På tisdagskvällen släpptes också en kvinna i 50-årsåldern.

Under de senaste två veckorna har 20 personer anhållits efter att ha deltagit i aktioner med rörelsen Återställ våtmarker. 17 av dem har därefter häktats. Enligt Janine O’Keeffe, som tog initiativ till demonstrationen utanför tingsrätten, är nu 14 kvar i häktet, där minst en av dem hungerstrejkar.

– De flesta mår ganska bra, de har varsin advokat och vi kommunicerar via brev. Men de flesta som är engagerade klimataktivister har precis som Greta Thunberg klimatångest, och rättssystemet är överbelastat med folk som har depression och ångestproblem, så vi passar in som en pusselbit. Men det är för att systemet är trasigt som vi är deprimerade, säger Janine O’Keeffe, som är aktiv i Fridays for future, Extinction rebellion och Återställ våtmarker.

I ett färskt uttalande från Extinction rebellion beskrivs ”en oroväckande trend där aktivister inom olika delar av klimat- och miljörörelsen och även journalister som rapporterat om aktioner behandlas alltmer repressivt av polisen och rättssystemet”. Förutom gripandena vid motorvägsblockaderna häktades nyligen också ett flertal personer från Finland och Danmark, på sin väg till Gotland och en aktion mot Cementa initierad av kampanjen Take concrete action. Personerna avvisades och en finsk man belades med inreseförbud till Sverige i två år, något som kritiserades av Amnesty.

Gripanden och våldsamma bilister

Tonläget mot klimataktivister har höjts både från politiskt håll och bland allmänheten på sociala medier efter den senaste tidens frekventa aktioner, där händelsen med en försenad ambulans fick mycket medieutrymme. Utryckningsfordonet fastnade i bilkö i samband med en blockad på E4:an vid Karolinska sjukhuset, och samtliga aktivister som deltog häktades på anklagelsen sabotage. Punkten blåljussabotage avskrevs dock av åklagaren. 

Vid det tillfället blev också den 75-åriga aktivisten Karin Norman kastad över ett räcke av två manliga bilister, med en bruten arm som följd. Detta skedde innan polisen kommit till platsen och hon släpptes senare ur häktet på grund av skadan. Karin Norman är tillsammans med sin man Calle Karnerud bland annat aktiv i Grandpanthers, som är en klimatrörelse som samlar äldre. Karnerud tycker sig se en upptrappning i hur klimataktivister bemöts. 

– Man brukade bli skjutsad några kilometer utanför city eller sitta i arrest några timmar. Nu är det isolering i tre dygn och för de flesta häkte i två veckor innan rättegång. Förut rubricerades brottet som ohörsamhet mot ordningsmakt, nu som sabotage. Man klämmer åt klimataktivister på olika sätt, säger Calle Karnerud.

– Och på Återställ våtmarkers facebook-sida finns hundratals troll som skriver hätska kommentarer och hot som ”Jag kör över dem nästa gång”, tillägger han. 

"Ännu värre att inte visa solidaritet"

I helgen meddelade Återställ våtmarker att de avbryter sin aktioner efter att ha fått ett löfte av den tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson om ett möte med makthavarna, vilket Syre tidigare skrivit om. De väntar fortfarande på besked om mötet.

Att klimatet fått en undanskymd position i valrörelsen ser Janine O’Keeffe som ett ”institutionellt förnekande”. Nyligen tog Miljöpartiets Per Bolund också tydligt avstånd från “den här sortens metoder”, i en intervju i SvD som tog upp de senaste vägblockaderna.

– Jag vill inte döma MP negativt, de har försökt att lyfta problemen, men att de är med i processen för att vara ”regeringsdugliga” istället för ”klimatdugliga” blir fel för klimataktivister. Och ännu värre är det att inte visa solidaritet med klimataktivister som använder civil olydnad. Visa gärna att din metod fungerar istället. Särskilt när FN pekar ut vår regering som kriminell, sover vi eller vad händer? säger Janine O’Keeffe och syftar på António Guterres uttalande om att världens regeringar abdikerat i klimatfrågan.

Finns det en fara för att era metoder vänder folk emot er?

– Ja, men om man tittar på suffragetterna så hade de också många emot sig. Och det här är en existentiell fråga, vi kanske behöver skapa den motsättningen. En person dör varje minut på Afrikas horn, jag har fullständig empati för den berörda personen i ambulansen, om det var aktivister som hindrade den, och jag har empati även för de som blir sena till jobbet, ingen aktivist vill gör en annan person illa. Men jag tycker verkligen att man ska se över varför aktivisterna behöver göra det här. I fyra år har vi stått framför riksdagen varje fredag och många länder har ändrat sig, men inte mycket förändring sker här i Sverige.

Läs mer:

Klimatalliansen tvingas styra om valkampanj efter mordhot

Amnesty kritiskt till gripande av klimataktivister

Återställ våtmarker avbryter blockader efter löfte från Jan Emanuel

Klimataktivister: ”Vi släpper alltid fram ambulans”

Skulle delta i aktion mot Cementa – stoppades av polis

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV