Radar · Politik

Klimatalliansen tvingas styra om valkampanj efter mordhot

Klimatalliansens talesperson Pontus Bergendahl uppger att partiet har fått ställa omsöndagens valaktiviteter på grund av hot.

I dag, söndag, skulle Klimatalliansen ha inlett en ”busker”-turné med korta minuttal i Stockholms tunnelbana. Men de tvingas pausa kampanjen efter att hoten och hatet mot partiet eskalerat under de senaste veckorna.
– Folk säger att de ska köra över oss med bilen eller slå ner oss om de ser oss på stan, säger partiets talesperson Pontus Bergendahl till Syre.

Syre har tidigare berättat om hoten och hatet mot förtroendevalda, som framförallt har drabbat Miljöpartiet.

– Vi är det mest hatade och hotade partiet, sade Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing i en intervju med Syre i juni.

Nu berättar Klimatalliansen att hatet har ökat även mot deras parti, till den grad att de tvingats pausa och styra om delar av sin valkampanj.

”Känns nästan som ett svek”

Partiet hade planerat att inleda en ”busker tour” på söndagen, med korta tal om klimatet på olika tunnelbanevagnar i Stockholm. Men när Syre ringer upp partiets talesperson Pontus Bergendahl på söndagseftermiddagen meddelar han att de tvingats ändra planerna.

– På grund av hotbilden måste vi tänka om. Det känns jäkligt jobbigt. Nästan som ett svek, både mot mina kollegor i Klimatalliansen och mot hela saken. Men det går inte, med tanke på att det är så jäkla tufft just nu. Vi kommer fortsätta kampanja givetvis, men måste tänka igenom hur vi ska göra det på ett säkrare sätt.

Bild från söndagens tal vid Sergels torg
Bild från söndagens tal vid Sergels torg. Foto: Henrik Persson

Hoten och hatet har eskalerat kraftigt i takt med upptrappningen inför valet, berättar Pontus Bergendahl.

– Det var inte alls såhär för några månader sedan. Valrörelsen är väldigt smutsig. Diskussionen som går just nu påminner om 30-talet. Det gör mig väldigt ledsen och rädd. Men man kan inte backa för hot.

Vad rör det sig om för typ av hot och hat?
– Folk har kollat upp var jag bor och tagit reda på andra personliga saker om mig. Hoten handlar om att de säger att de ska köra över oss med bilen eller slå ner oss om de ser oss på stan. Sådana saker.

”Gissar att det är högerextrema”

Pontus Bergendahl, som också är aktiv inom XR, pekar på att tonen även har hårdnat mot klimataktivister under den senaste tiden.

– Aktivismen provocerar folk något oerhört. Det verkar som att Johan Forssells utspel (om hårdare straff för klimataktivister, reds. anm.) innan sommaren helt plötsligt håller på att realiseras. Det smittar ju av sig på folk, säger han.

I juni avslöjade Syre att högerextrema grupper infiltrerar klimatgrupper och hänger ut aktivister.  Pontus Bergendahl misstänker själv att hoten som han utsatts för kommer från extremhögern.

– Jag skulle gissa det. Jag känner igen den typen av retorik de har från högerextremismen.

Varför blir folk så provocerade av klimatrörelsen tror du?

– Jag vet inte. Det kan vara att man sätter fingret på någonting. Antingen att man antyder att de måste ändra sin livsstil eller att de vet att det är en stark fråga i valdebatten. Det blir mer och mer tydligt att högerextremister vill polarisera debatten mellan höger och vänster via klimatfrågan. Vilket är helt vansinnigt, för det är inte en höger-vänsterfråga.

Hur hanterar ni det här inom partiet? 

– Vi kommer att fortsätta kampanja, men måste tänka igenom hur. Nu ska vi gå in på ett fik och prata igenom det här och ta hand om varandra.

Läs mer: 

Hatet mot våra folkvalda: ”Ett hot mot demokratin” 

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister

Många Stockholmspolitiker utsatta för hot

Klimataktivister: ”Vi släpper alltid fram ambulans”

Amnesty kritiskt till gripande av klimataktivister: “Stöttar alltid fredliga aktivister”