Radar · Miljö

Klimataktivister: ”Vi släpper alltid fram ambulans”

Aktivister blockerar motorvägen ut från Stockholm på måndagsmorgonen.

En motorvägsblockad av klimataktivister ska på måndagsmorgonen ha orsakat att en ambulans med blåljusärende försenades. Enligt aktivisterna är det lätt att upplösa en blockad för att låta utryckningsfordon passera.
– Det är våra makthavare som är skyldiga till sabotage, säger Josefin Eidrup Dahlberg från Återställ våtmarker.

Ännu en motorvägsblockad genomfördes på morgonen av gruppen Återställ våtmarker. Den här gången var platsen E4 i höjd med Solna och Karolinska sjukhuset. Enligt polisen fastnade en ambulans under utryckning i köerna.

– En ambulans, som hade ett prio ett-ärende, blev kraftigt fördröjd, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Nyheten ledde till att Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell twittrade om strängare straff för aktivister, och även Miljöpartiets Märta Stenevi uttryckte upprördhet och skrev på Twitter att det var ”fullständigt oacceptabelt”.

Ringer polisen innan

Josefin Eidrup Dahlberg från Återställ våtmarker beklagar det inträffade, men betonar att ambulans alltid släpps fram under blockader.

– Det är såklart tråkigt att det blivit en sådan situation, att en ambulans verkar ha blivit försenad. Vi har kontaktat larmcentralen och de hade inga uppgifter om det så vi kan inte bekräfta vilken påverkan aktionen haft. Men jag vill säga att det är helt vanliga människor som sitter på vägarna och som gör sitt yttersta för att undvika att skapa problem. Vi ringer alltid polisen innan de sätter sig, så att de och även utryckningsfordon ska veta var den är. Och vi släpper alltid igenom ambulanser, det är lätt att upplösa blockaden.

Enligt Karolinska universitetssjukhusets presstjänst är det ”inga ambulanser under förmiddagen som inte kommit till Karolinska, däremot kom en ambulans med poliseskort”.

Ulf Kanfjäll, verksamhetschef på Samariten, som är det bolag regionen upphandlat för sjuktransporter, kan bekräfta att de hade tre bilar i området, varav en var akut, och att det blev en fördröjning av de tre enheterna. Han har dock inga uppgifter om hur stor förseningen blev, eller vad det fick för eventuella konsekvenser.

Fick ni någon information om att blockaden hade inletts?

– Jag kan inte svara ja eller nej på det. Det är inget jag känner igen. Men sånt här går ju väldigt fort och när det är prio ett är det tal om minuter, så jag vet inte om det skulle hjälpa.

Vill ha samtal med politikerna

Samtliga tolv personer som deltog i blockaden har gripits och misstänks för sabotage, blåljussabotage och brott mot ordningslagen. Sedan flera dagar sitter också två tyska aktivister som deltagit i Återställ våtmarkers aktioner häktade. Josefin Eidrup Dahlberg menar att det är en del av den civila olydnaden, men hon tycker samtidigt att det är oproportionerligt.

– De här personerna gör detta för att vi lever i en klimatkatastrof som är här och drabbar miljoner människor. Det kommer inte finnas tillräckligt med ambulanser för att rädda människor som kommer att dö i pandemi och krig och som tvingas fly hit. Det är våra makthavare som är skyldiga till sabotage som låter mordet på den unga framtida generationen fortgå. Vi har bjudit in till dialog, och om politikerna går med på att samtala så lämnar vi direkt vägen, det har vi sagt från början.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV