Radar · Miljö

Återställ våtmarker avbryter blockader – efter löfte från Jan Emanuel

I slutet av mars släpade Jan Emanuel Johansson bort aktivister under en blockad i centrala Stockholm.

På söndagen gick aktivistgruppen Återställ våtmarker ut med beskedet om att de kliver av motorvägarna. Beslutet togs efter ett löfte från före detta riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson – som tidigare har släpat bort gruppens medlemmar från motorvägen under en blockad. 

Återställ våtmarkers motorvägsblockader har debatterats ihärdigt i veckan efter en blockad på måndagen, som enligt polisen ledde till att en ambulans försenades. 

– Det är såklart tråkigt att det blivit en sådan situation, att en ambulans verkar ha blivit försenad. Vi har kontaktat larmcentralen och de hade inga uppgifter om det så vi kan inte bekräfta vilken påverkan aktionen haft. Men jag vill säga att det är helt vanliga människor som sitter på vägarna och som gör sitt yttersta för att undvika att skapa problem. Vi ringer alltid polisen innan de sätter sig, så att de och även utryckningsfordon ska veta var den är. Och vi släpper alltid igenom ambulanser, det är lätt att upplösa blockaden, sade Återställs våtmarkers talesperson Josefin Eidrup Dahlberg i en intervju med Syre samma dag. 

Jan Emanuel utlovar dialog

På torsdagen debatterade Josefin Eidrup Dahlberg och före detta riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson blockaderna i Svt:s samtalsprogram ”Mötet – kort sagt”. Under samtalet kallar Jan Emanuel gruppen för både en ”skam för miljörörelsen” och ”pinsamma sabotörer”, men sedan ger han dem ett löfte. 

– Om ni kliver av vägarna och slutar sabotera för vanligt folk kan jag garantera att jag tar med era representanter till riksdagen, så att ni kan får träffa makthavare och prata med dem. 

”En chansning”

I ett Facebook-inlägg på söndagen uppger Återställ våtmarker att de kommer att avbryta blockaderna på grund av Jan Emanuels erbjudande. 

Återställ våtmarkers talesperson Anna Lagerqvist
Återställ våtmarkers talesperson Anna Lagerqvist. Foto: Privat

– Vi har haft sporadisk kontakt med Jan Emanuel sedan han bar bort några av oss i våras. I debatten som hölls för några dagar sedan kom Jan Emanuel med det här löftet som vi efter viss klargörande konversation har valt att agera på, säger Återställ våtmarkers talesperson Anna Lagerqvist till Syre.  

Varför har ni valt att acceptera erbjudandet? 

– Det har inte varit helt självklart. Det finns ju en risk att Jan Emanuel har lovat för mycket. Vi har vägt den risken mot de möjligheter som kan öppna upp sig om dialogen blir av och då har vi känt att vi måste ge det en chans. Vi har inte mycket tid, effekterna av klimatkatastrofen är redan allt för tydliga runtom i världen. Men det är en chansning, helt klart, och vi hoppas att den ska ge resultat.

Har ni pratat om när dialogen ska ske?

– Nej. Det har vi inte kommit till än. Vi har bara accepterat förslaget från Jan Emanuel om att få det här att hända.

Flera av era medlemmar häktades efter den senaste blockaden. Har det påverkat beslutet om att avbryta blockaderna?

– Nej.

Läs mer:

Klimataktivister: ”Vi släpper alltid fram ambulans”

Jan Emanuel drog bort klimataktivister från Centralbron

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV