Radar · Miljö

Jan Emanuel drog bort klimataktivister från Centralbron

Här släpar Jan Emanuel bort klimataktivisten Lior Stefansson på Centralbron i Stockholm.

Aktivisterna som i veckan genomfört flera demonstrationer på Centralbron i Stockholm blev idag bortsläpade av arga bilister. En av de var tidigare riksdagsledamot Jan Emanuel Johansson. ”Han drog ganska hårt”, säger aktivisten Lior Stefansson.

Under denna vecka har aktivister från gruppen Återställ våtmarker blockerat centralbron med kravet att regeringen ska agera i just denna fråga. Det hela har skapat stopp i trafiken under rusningstid och idag tog flera bilister saken i egna händer och började släpa bort aktivisterna.

– Det här var inte första gången. Det hände faktiskt i går också, men då var det inte lika tumultartat och aggressivt som idag, säger Lior Stefansson som var en av aktivisterna.

Han släpades bort av den tidigare riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson, något som skapat stor uppmärksamhet i flera medier. Till Aftonbladet säger Jan Emanuel Johansson att han inte varit aggressiv när han flyttat på aktivisterna. Något Lior Stefansson inte riktigt håller med om.

– Han drog ganska hårt och var rätt aggressiv, det kan man också se på vår livesändning. Jag var helt avslappnad för stunden, så det gjorde inte så ont som det hade kunnat göra på någon annan, säger han.

"Vet inte vad han pratar om"

Jan Emanuel Johansson uppgav till Aftonbladet att han tycker att klimataktionen inte är rätt sätt att agera.

– Det här är några människor som förhoppningsvis i grunden har en god tanke, men har väldig otur när de tänker, sade han.

Lior Stefansson kontrar med ett sarkastiskt svar.

– Ja, vi uppskattar att Jan Emanuel för en gångs skull visar handlingskraft i klimatfrågan. Tyvärr blir det lite fel för honom. Och det är uppenbart att han inte vet vad han pratar om. Jag tycker han skulle låta oss sitta kvar och jag skulle hellre se att Socialdemokraterna tar tag i frågan om våtmarkerna, som är ett effektivt sätt att göra något för klimatet här och nu.

Han ser det som anmärkningsvärt att Jan Emanuel Johansson uttrycker ett motstånd mot civil olydnad som protestform.

– Socialdemokratiska partiet grundar sig ju i arbetarrörelsens kamp och strejkrätten i Sverige. Rätten att få demonstrera står med i grundlagen.

Att genomföra liknande aktioner blir såklart ett störningsmoment i folks vardag, det är han medveten om, säger han.

– Folk kanske tycker att vi gör det för att vi tycker det är kul. Men det är extremt jobbigt. Jag hade önskat att vi inte behövde göra detta. Men det är absolut nödvändigt. Tiden kräver det just nu. Vi har inte många år på oss för att vända trenden, innan vi låser in oss en extrem uppvärmning på jorden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV