Radar · Miljö

Skulle delta i aktion mot Cementa – stoppades av polisen

Aktivister blockerar Cementas transporter.

En civil olydnadsaktion inleddes i morse mot Cementa på Gotland, där 130 aktivister blockerar transportvägen mellan kalkbrottet och fabriken. Samtidigt har flera aktivister som tänkt delta i aktionen på vägen dit frihetsberövats av polisen.

Sedan i morse blockerar 130 miljöaktivister Cementas produktion på Gotland. Två olika grupper av aktivister blockerar vägen mellan Cementas gruva och fabriken i Slite. Det är en väg som används enkom för kalktransporter, som nu inte kan komma fram.

– Aktionen har nått sitt mål, att stoppa Cementas produktion, säger en talesperson för Take concrete action som kallar sig Leo.

Polisen är på plats men har inte lyckats avhysa aktivisterna. Slite och viss omkringliggande terräng övervakas också med polisens drönare mellan den 25 och 27 augusti. Enligt polisens hemsida är syftet med kamerabevakningen ”att förebygga, förhindra och avslöja brott, avbryta pågående brott, underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av inträffade brott” och även ”att förebygga, förhindra och upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet och att begränsa verkningarna av sådana störningar”. Polisens mediecenter bekräftar att drönarspaningen satts in med anledning av aktionerna mot Cementa, som också inkluderar en laglig demonstration.

Samtidigt är det flera aktivister som inte lyckats ta sig till aktionen. Sex aktivister från Finland stoppades den 24 augusti av polisen och sitter fortfarande i förvar i Märsta utanför Stockholm.

– Det här är oacceptabelt, olagligt och ytterligare bevis att staten hjälper miljöförstörarna i alla lägen, säger Leo från Take concrete action.

Väntar på beslut om avvisning

Enligt Petra Gardos Ek, beslutfattare på gränspolisen, stoppades personerna som reste från Finland eftersom man ansåg att det fanns risk för att de skulle ”störa den allmänna ordningen och säkerheten”, planer polisen säger sig ha information om, utan att vidare vilja precisera.

De gripna är dock inte anklagade för något brott utan kvarhålls på utlänningslagens paragrafer, medan det utreds om personerna ska utvisas. Samma dag stannade svensk polis också 15 andra aktivister som var på väg till aktionen på Gotland. Det skedde vid den danska gränsen och man grep i samband med detta två personer. Den ena, en kvinna, släpptes men en dansk man sitter precis som de finska aktivisterna kvar i förvar i avvaktan på utredning om avvisningsbeslut. Leif Fransson vid gränspolisen region Syd säger att de hade fått tips om att ”detta var på g” och att det inte passerar så många bussar över gränsen. Därför hinner man stoppa alla och snabbt scanna av passagerarna.

Vad är det man scannar efter? 

– När man har jobbat med den här problematiken, eller, gränsfrågor, lär man sig titta efter vissa saker. Det är inget att sticka under stol med att man gör en bedömning av vad är det för person, utifrån olika saker, attiraljer och så.

"Proaktiva åtgärder"

I den sammanlagda bedömningen ingår också personens bakgrund, vart den är på väg, i det här fallet vad det är för aktion och i fråga om den danska medborgaren kom polisen fram till att man hade sannolika skäl för att hålla kvar honom i förvar. Detta är en möjlighet polisen har även för EES-medborgare, säger Leif Fransson, även om det ska rätt mycket till.

– Kvinnan svarade på frågor vi ställde och var öppen och ärlig med vad som fanns i bagaget och då finns det inte skäl att avvisa eller hålla kvar. Den andra personen sa noll och intet. Vi väntar på att få svar på våra frågor, då kan vi göra en bedömning om huruvida han ska släppas eller avvisas. Det kommer hållas ett sista förhör under dagen.

Mannen ska ha sagt att han förvägrades advokat? 

– Man får inte advokat i det här läget utan ett offentligt biträde, och det får han om han vill och om regelverket säger att vid detta tillfälle är det okej. Den här åtgärden i utlänningslagen finns för att man ska kunna vara proaktiv om man misstänker att någon längre fram kan begå tokigheter.

Uppdatering: Enligt Take concrete action var samtliga kvarhållna aktivister släppta den 27 augusti. 

Läs mer:

Aktivister inleder aktion: ”Tar saken i egna händer”

”Den 25-27 augusti stänger vi Cementas produktion”

Aktivister planerar massaktion mot Cementa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV