Radar · Miljö

Aktivister planerar massaktion mot Cementa

Petra Schnell är en av de aktivister som kommer att delta i massaktionen mot Cementa i augusti.

I slutet av augusti kommer aktivister från Extinction rebellion och Take concrete action att bege sig till Slite på Gotland för att demonstrera och fysiskt blockera Cementas verksamhet. 
– Det är en väldigt omfattande aktion, säger aktivisten Petra Schnell till Syre.

Mellan 25 och och 27 augusti kommer aktivistnätverket Take concrete action att blockera Cementas verksamhet i en massaktion. Samtidigt kommer fredliga demonstrationer att hållas på området.

– Vi på Extinction rebellion på Gotland kontaktades av Take concrete action som frågade om vi ville vara med på detta. Sedan har vi delat upp det. Vi på Gotland förbereder den lagliga delen och de på fastlandet förbereder blockaderna. Vi har ansökt om polistillstånd för ett demonstrationståg i samband med blockaderna, säger aktivisten Petra Schnell.

Flera miljöorganisationer har protesterat efter att Cementa fick förlängt brytningstillstånd förra hösten. Det var i samband med det som även Petra Schnell började engagera sig i frågan.

– Det gjorde mig fruktansvärt arg. Här på Gotland handlar det mycket om hur deras verksamhet påverkar vattnet. Men det är en betydligt större fråga än så. Det är så uppbackat av näringsliv och politik. Jag vill att frågan hamnar på tapeten igen nu.

Petra Schnell räknar med att cirka 80-150 kommer att delta i aktionen. Take concrete action skriver på sin hemsida att de fysiskt kommer att blockera Cementas ”dagbrott, transporter och annan infrastruktur som så allvarligt skadar vår miljö.” 

Läs mer: 

Ny ansökan inlämnad av Cementa

Greenpeace: Lex Cementa bryter mot grundlagen

Cementa får fortsätta bryta kalk i väntan på rättsprövning