Radar · Miljö

Aktivister inleder aktion mot Cementa: ”Tar saken i egna händer”

Lägret är på plats och snart inleds Take concrete actions massaktion mot Cementa i Slite.

Efter månader av förberedelser har ett hundratal aktivister nu slagit läger utanför Cementa i Slite. Planen är att fysiskt blockera företagets verksamhet under så lång tid som möjligt. 
– Vi vill störa produktionen för att göra skillnad, säger aktivisten Leo till Syre.

Tälten är resta och förberedelserna är just nu i full gång inför de kommande dagarnas massaktion mot Cementa i Slite på Gotland.

– Några av oss var här redan i fredags. Vi har byggt upp lägret och sedan har det varit workshops och föreläsningar. Nu är vi runt hundra personer på plats, säger aktivistgruppen Take concrete actions presstalesperson Leo till Syre.

"Vill orsaka ekonomisk skada"

Klockan 16 på fredagseftermiddagen kommer en grupp aktivister att hålla en laglig demonstration på området, som de har fått polistillstånd för. Leo är med i gruppen som planerar den ”olagliga” delen och vill i nuläget inte avslöja exakt när den kommer att äga rum.

– Men de blir inom de närmaste dagarna.

Hur kommer det sig att ni planerar en laglig och en olaglig del?

– Det är egentligen helt separat. Det är en grupp gotlänningar, inte Take concrete action, som håller i demonstrationen, de ville göra något som var mer tillgängligt. Vi på Take concrete action har en annan tanke. Det handlar om att använda våra egna kroppar för att stänga ner produktionen under så lång tid som vi kan.

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill stänga ner produktionen ett tag för att orsaka ekonomisk skada för Cementa. Vi anser att deras verksamhet är så ohållbar på så många olika nivåer och de erbjuder inga som helst lösningar som fungerar. De, och politikerna, har helt struntat i alla problem och låtit det var igång. Då är det bättre att vi tar saken i egna händer istället för att vänta på att de ska ändra sig.

Ni har länge varit öppna med att ni planerar den här aktionen, hur har det mottagits? 

– Generellt sett har det mottagits bra. Vi har fått väldigt positiv respons från andra aktivister, miljögrupper och från lokalbor. Frågan är polariserad här, men vi har fått mycket stöd från folk som tycker att det är jättebra. Det får man energi från.

Har ni hört något från Cementa?

– Vi har ingen kontakt med dem. De tog kontakt med oss men vi har valt att inte svara. Men jag har sett att de har uttalat sig om att de är oroliga. De bör vara oroliga för sina vinster, men inte för personalen. Vi har inga intentioner att skada någon person, det finns inte i vår världsbild.

Varför har ni valt att inte föra någon dialog med dem? 

– Det finns inte så mycket poäng med det. Det finns miljöorganisationer som har varit i dialog med dem i många år och det har inte gett någonting. Vi känner att det inte är något som är värt att lägga energi på.

Läs mer:

”Den 25–27 augusti stänger vi Cementas produktion”

Aktivister planerar massaktion mot Cementa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV