Zoom

Hbtqi+-rättigheter världen över – detta hände 2022 

I augusti hölls den stora prideparaden i Stockholm, efter två års coronauppehåll.

Under året som gått har hbtqi+-rättigheter strypts ytterligare i många delar av världen. Men 2022 har också bjudit på flera glädjande nyheter.

Det har varit ett mörkt år för hbtqi+-personers rättigheter i många länder. I USA har över 300 hbtq-fobiska lagförslag lagts fram under året och både Polen och Ryssland har antagit lagar som förbjuder information om hbtq, enligt RFSL.

Stora motgångar

I mars röstade Kosovos parlament nej till att tillåta samkönade registrerade partnerskap. Enbart 28 av kammarens 120 ledamöter röstade för förslaget, som Kosovos premiärminister Albin Kurtis parti lagt fram.

– Den enda acceptabla sortens äktenskap är mellan personer av olika kön. Alla förbindelser utanför den kombinationen måste anses vara moraliskt degenererat, sade en av det styrande partiet Vetëvendosjes ledamöter, Labinote Demi-Murtezi, enligt TT.

I juli tillkännagav Irak att de kommer att ta steg för att införa en lag som ska förbjuda homosexualitet. Homosexualitet legaliserades i Irak 2003 men hbtq+-personer utsätts än i dag för mord, kidnappningar och överfall av milisen.

– Hbtq+-irakier är redan målet för systematiska mordkampanjer och det är så illa det kan bli. Den här lagen kommer att göra det möjligt för regeringen att ”lagligt” komma undan med mord. Det kommer att sätta hbtq+-invånare och förespråkare i ännu större fara, säger Amor Ashour, grundaren av organisationen Iraqueer till Al-Araby.

I grannlandet Iran dömdes två hbtq-aktivister, 31-åriga Zahra Sedighi Hamedani och 24-åriga Elham Chubdar, till döden i september. Deras påstådda brott var att ha ”spridit korruption på jorden” i form av ”främjande av homosexualitet”.

Attentat och attacker mot Pride

Under Pridefestivalen i Oslo i juni sköt en 45-årig man ihjäl två personer och skadade ett tjugotal, i närheten av den kända gaybaren London Pub och Per på Hjørnet. Dådet ledde till att Pride-arrangörerna tvingades att ställa in sin planerade Prideparad, i samråd med polis och PST.

Bild från Regnbågståget i Oslo, som hölls i september
Bild från Regnbågståget i Oslo, som hölls i september. Den vanliga Prideparaden tvingades ställas in på grund av terrordådet i juni. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Oroligheter uppstod även i samband med Pridefestivalen i Belgrad i Serbien i september. Paraden förbjöds först av inrikesminister Aleksandar Vulin, men blev ändå av efter att premiärminister Ana Brnabić, samt EU och flera människorättsorganisationer, satte sig emot förbudet. Paraden attackerades sedan av högerextrema motdemonstranter.

I november dödades fem personer och ytterligare 25 skadades i ett terrordåd mot en hbtqi+-klubb i Colorado Springs i USA. Två besökare övermannade skytten och stoppade attacken.

– Minst två hjältemodiga personer inne på klubben konfronterade och slogs med den misstänkte och lyckades stoppa denne från att fortsätta döda och skada andra, sade polischefen Adrian Vasquez på en presskonferens.

Ljusglimtar

Men 2022 har också bjudit på vissa ljusglimtar. Samkönade äktenskap infördes under året i Mexico, Slovenien och Kuba, rapporterar RFSL.

Tre länder har även avkriminaliserat samkönat sex: Singapore, Barbados samt St.Kitts and Nevis.

– Det är ett resultat av åratal av påverkansarbete från samhällsorganisationerna såväl som de rättsliga parterna. Detta är ett steg i rätt riktning för att skydda hbtq+-personer i Barbados, sade Michael Rapley, medlem i organisationen Equals, till nyhetsbyrån Reuters i samband med Högsta domstolens beslut om att riva upp två tidigare lagar som förbjöd samkönat sex på ön.

I Vietnam gjorde hälsodepartement ett uttalande om att homosexualitet inte är en sjukdom. Flera organisationer kallar uttalandet ett stort steg framåt i ett land där hbtqi+-personer länge har marginaliserats.

Efterlängtad parad i Sverige

I augusti var det dags för Stockholm Pride – och den stora paraden, som hölls för första gången på två år på grund av de senaste årens pandemirestriktioner. Men Pride handlar om mer än en färgglad parad, skrev RFSL i en debattartikel i samband med Prideveckan.

”Pride är en manifestation för jämlikhet, jämställdhet, allas lika värde och lika rättigheter. Områden som är viktiga för Sverige. Vi har därför som vårt tema, inte minst med tanke på valet i höst, valt ”Dags att bekänna färg!”

I slutet av sommaren lade regeringen även fram ett förslag om att lagen om fastställande av könstillhörighet ska ersättas av två nya lagar: lagen om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen samt lagen om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.

RFSL ställde sig dock kritiskt till flera delar i förslaget.

– Det är välkommet att regeringen äntligen agerar. Men transpersoner kommer fortsatt behöva gå till vården för att få tillstånd att ändra sitt juridiska kön, vilket är en stor besvikelse, sade förbundets ordförande Trifa Shakely, i en kommentar på förbundets hemsida.

Kyrkomotioner avslogs

I november lades två motioner fram till svenska kyrkomötet, som handlade om att skärpa reglerna för präster som vägrar att viga samkönade par. Båda motionerna avslogs.

Sveriges nya ärkebiskop Martin Modéus
Sveriges nya ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Christine Olsson / TT

”Kyrkomötet avvisade nyligen några motioner som gick ut på att man genom reglering och tillsyn skulle omöjliggöra för präster som inte stöder den nuvarande ordningen att alls vara präster. Inte minst i en folkkyrka är detta en svår väg att gå, och det riskerar att skapa motsättningar och låsningar på ett sätt som motverkar sitt syfte. Biskopsmötet tar frågan på stort allvar och har just inlett ett arbete med att djupare förstå och analysera frågan och försöka hitta vägar framåt”, kommenterade Sveriges nye ärkebiskop Martin Modéus i ett mejl till Syre.

Men samtidigt har biskoparna i Västerås, Stockholm och Karlstad tagit tydlig ställning i frågan och meddelat att de inte prästviger personer som inte vill viga samkönade par.

– Karlstad, Västerås och Stockholm är som de tre vise männen, som kommer med guld, myrra och rökelse, sade prästen och hbtqi+-aktivisten Lars Gårdfeldt till Syre, när han fick höra om biskoparnas inställning i frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV