Radar · Senaste nytt

Detta vet vi om dådet i Oslo

Blommor och prideflaggor vid platsen för lördagens skjutning i centrala Oslo, där två personer dog och ett 20-tal skadades i vad den norska säkerhetspolisen bedömer vara en extremistisk islamistisk terrorhandling.

Två personer dödades och ett 20-tal skadades när en man i 40-årsåldern öppnade eld natten mot lördagen den 25 juni i centrala Oslo.

Gärningsmannen har inte lämnat någon förklaring till dådet, som polisen utreder som terror.

Skottlossningen ägde rum i närheten av flera barer, främst den kända gaybaren London Pub och Per på Hjørnet, vid C J Hambros pass i centrala Oslo klockan 01.15, natten mot lördagen.

Två män i 50- respektive 60-årsåldern dödades, 21 personer skadades, varav ett tiotal allvarligt men inte livshotande. Flera personer fick lämna sjukhuset under söndagen.

Gärningsmannen kunde gripas 01.19, kort efter att polisen larmades till platsen, sedan han hindrats av människor på plats.

Norska säkerhetspolisen PST utreder masskjutningen som en extremistisk islamistisk terrorhandling och har höjt hotnivån i Norge till den högsta.

Eftersom skjutningen ägde rum i samband med pridefirande i Oslo och att en av barerna där det inträffade var en känd gaybar utreder polisen bland annat om det rör sig om ett hatbrott.

Den misstänkte mannen är norsk medborgare men har iransk bakgrund. Han hade två vapen, varav ett var ett halvautomatiskt vapen av äldre modell.

Polisen utreder om han fick hjälp av någon annan, men ännu finns inget som tyder på det.

Mannen är känd av PST sedan åtminstone 2015 och han misstänks ha ingått i ett extremislamistiskt nätverk i Norge.

PST genomförde ett samtal med mannen i maj, då han sade att han inte hade några tankar om att genomföra våldsdåd.

Mannens psykiska hälsa har tidigare uppmärksammats i flera rättsprocesser. Hans advokat förväntar sig att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den misstänkte har inte velat yttra sig i polisförhör och har inte uttalat sig om vare sig motiv eller skuld. Enligt mannens advokat motsätter han sig att förhöret spelas in med ljud och film, då han är orolig att polisen ska ”manipulera” det han sagt.

Arrangörerna av prideparaden i Oslo, som skulle ha genomförts på lördagen, beslutade att ställa in paraden efter samråd med polis och PST.