Radar · Mänskliga rättigheter

Nu inleds Stockholm Pride: ”Mer än en färgglad parad”

Bild från Prideparaden 2019.

Dags att bekänna färg. Det är temat för den största Pridefestivalen på två år – som inleds i dag, måndag.

Efter de senaste årens pandemirestriktioner har många sett fram emot att fylla Stockholms gator och torg med kärlek och fest, inte minst i den efterlängtade Prideparaden. Men när festivalveckan är slut måste HBTQ+-rättigheter fortfarande skyddas. Det skriver Stockholm prides styrelse i en debattartikel om årets festivaltema.

”Pride är mer än en färgglad parad. Pride är en manifestation för jämlikhet, jämställdhet, allas lika värde och lika rättigheter. Områden som är viktiga för Sverige. Vi har därför som vårt tema, inte minst med tanke på valet i höst, valt ”Dags att bekänna färg!”

Politiska debatter och tystade historier

De kommande dagarna kommer att fyllas med debatter, panelsamtal och politikerutfrågningar inför det stundande riksdagsvalet. Men veckan bjuder också på föreläsningar och workshops om alltifrån piskor och kondomer till de digitala filterlösningarnas påverkan på HBTQI-unga och diskriminering av intersexpersoner.

På tisdag kväll hålls ett samtal om ett ämne som det sällan pratas om i det offentliga rummet – sexuella övergrepp inom HBTQ+-världen. Samtalet baseras på antologin Vi också, där HBTQ+-personer berättar om sina personliga erfarenheter.

– Enligt mina upplevelser som bög och ickebinär och enligt statistik finns en normaliserad övergrepps– och våldtäktskultur inom HBTQIA+-världen. I samband med tystnadskulturen leder den till dysfunktionella relationer, psykisk ohälsa och missbruk som behöver hjälp att brytas asap. Med boken Vi också berättar vi våra tystade historier och hjälper förhoppningsvis andra att våga kliva fram för att släppa skam och skuld över det som händer oss, säger skribenten Shaun Walls, som deltar i samtalet, till Syre.

På lördag är det dags för den stora Prideparaden, som enligt Stockholm Pride drar 45 000 deltagare och 200 ekipage, gågrupper och fordon. Paraden avgår från Stockholms stadshus klockan 13.00.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV