Radar · Integritet

Singapore lättar på hbtq-lagar

Bild från en protestmarsch för hbtq-rättigheter i Singapore 2017.

Singapore lyfter förbudet mot homosexuella handlingar.
– Jag anser att det är rätt väg att gå, och något som de flesta singaporianer kommer att acceptera, säger premiärminister Lee Hsien Loong.

Beskedet att den omdebatterade paragrafen 377A i lagboken ska ändras kommer efter lång debatt i landet, där inte minst de styrande har varit emot en avkriminalisering.

– Det är dags att vi frågar oss om privata sexuella handlingar mellan män ska var kriminellt, sade Lee Hsien Loong i ett linjetal där han kom med beskedet om lagändringen.

– Det här gör att lagen går hand i hand med de sociala normerna och, hoppas jag, kan var en lättnad för homosexuella singaporianer, fortsatte han enligt The Straits Times.

Vill se väg framåt

Premiärministern har tidigare sagt att lagen speglar samhällets inställning och har vägrat ta bort paragrafen. Han har bland annat ansett att det är bättre att ha kvar en lag som inte går att upprätthålla än att ta bort den och ”riskera stabiliteten”.

Regeringen vill heller inte se för stora ändringar i lagen nu, och kommer att ändra grundlagen så att äktenskap definieras som en institution enbart mellan man och kvinna.

– Det tror jag är vad de flesta singaporianer vill, sade Lee Hsien Loong och lade till att det finns en rädsla för att samhällsnormen annars ändras för fort.

–  Vi måste hitta en väg framåt för att försonas och se till att såväl traditionella delar av samhället som de homosexuella i Singapore kan respekteras och accepteras.

Långa diskussioner

I februari slog appellationsdomstolen i landet fast att paragraf 377A inte kunde upprätthållas fullt ut, varpå regeringen diskuterat frågan med religiösa ledare och företrädare för hbtq-grupper.

– Precis som alla andra samhällen i världen har vi homosexuella omkring oss. De är våra kollegor, våra vänner, våra familjemedlemmar. De vill leva sina liv och fullt ut delta i samhället, sade premiärministern.

– För vissa kommer det här att vara ett alldeles för litet steg, för andra ett man motvilligt tar. Men alla måste inse att ingen grupp kan få sin vilja igenom fullt ut.

Enligt människorättsorganisationen HRW är homosexualitet olagligt i 69 länder.