Radar · Politik

Budget: Regeringen satsar på  koldioxidlagring

Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, sa miljö- och klimatminister Per Bolund vid dagens pressträff.

”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”, sa Miljöminister Per Bolund (MP) i dag när han tillsammans med finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) i dag presenterar förslag från budgetpropositionen för 2022.

– Klimathoten växer allt snabbare och därför måste takten i klimatomställningen öka, säger Åsa Lindhagen vid en pressträff i dag onsdag.

Förslagen som presenterades syftar till att stödja omställningen i industrin och i näringslivet.

Bland annat vill regeringen satsa pengar på att fånga in och lagra koldioxidutsläpp i marken, så kallade negativa utsläpp – Bio-CCS. En auktion ska hållas 2022 och det företag som kan driva anläggningen till lägst kostnad vinner.

Läs mer här om hur koldioxidlagring, Bio-CCS, funkar!

Regeringen föreslår att 400 miljoner kronor per år betalas ut som driftsstöd för anläggningen från år 2026 till 2040. Totalt en kostnad på 6 miljarder kronor under perioden 2026–2040.

Miljöorganisationer har uttryckt farhågor kring risken för läckage från anläggningar som slutförvarar koldioxiden. Men Per Bolund menar att Bio-CCS är en bra metod och att den akuta klimatkrisen gör att den teknik som finns tillgänglig snabbt måste komma till användning.

– All teknik måste prövas, vi är i en akut klimatkris.

Kreditgarantier och industriklivet utökas

Regeringen ökar också det så kallade industriklivet, från 750 miljoner kronor 2021 till 909 miljoner kronor 2022. Stödet är till för att hjälpa industrin att nå nollutsläpp.

Hittills har 77 projekt beviljats stöd för att utveckla lösningar som minskar utsläppen inom industrin, enligt ett pressmeddelande.

Även ramen för de statliga gröna kreditgarantierna utökas under 2022 till 50 miljarder kronor, under 2023 till 65 miljarder och 2024 till 80 miljarder.

− Vi står i en akut klimatkris och industrins omställning måste gå ännu snabbare. Därför gör vi nu offensiva satsningar för att underlätta för företagen att finansiera viktiga gröna investeringar, säger finansmarknadsminister och biträdande finansminister Åsa Lindhagen.

Kreditgarantierna kan ges till industriinvesteringar där kapitalbeloppet för det garanterade lånet uppgår till minst 500 miljoner kronor. Garantin får täcka högst 80 procent av det garanterade lånet och ha en maximal löptid om 15 år, skriver regeringen på sin hemsida.

Läs mer om regeringens budget:

• Budgeten: Regeringen satsar 8 miljarder på arbetslinjen

• Regeringen satsar miljarder på jordbruk och infrastruktur: ”Behöver ta modiga beslut”

• MP vill öka statens utgifter

• Miljarder till klimatbonus och järnväg – dyrare med bensinbilar

• Regeringen vill sänka skatten för låginkomstagare

• Regeringen vill ha en ny myndighet mot fusk 

Läs om bio-CCS

Syre förklarar: Fånga in och begrava koldioxid – klimatlösning eller sci-fi?

Lagring av kol – ingen enkel lösning på krisen

Stockholm fångar in koldioxid på prov

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV