Radar · Politik

Regeringen vill ha en ny myndighet mot fusk

Från vänster: Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, finansminister Magdalena Andersson (S) och Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, under måndagens pressträff i Rosenbad.

Regeringen föreslår en ny myndighet som både ska kontrollera och betala ut statliga ersättningar. ”18 miljarder betalas ut felaktigt och det är oacceptabelt”, säger finansminister Magdalena Andersson.

En av regeringen satsningar mot välfärdsbrott blir en ny myndighet som ska samordna bidragsutbetalningar från staten och göra ”Systemövergripande kontroller”.

– Det handlar om att bekämpa fusk och välfärdsbrottslighet var än det dyker upp, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Regeringen avser att inrätta en ny myndighet som kommer att göra systemövergripande analyser av utbetalningar från välfärdssystemen.

Myndigheten ska även få i uppgift att betala ut ersättningar som beslutas av välfärdsmyndigheter, som Försäkringskassan.

Den nya myndigheten föreslås inleda sin verksamhet 2023 och ska vara fullt uppbyggd först vid årsskiftet 2025/2026.

Totalt handlar det om tillskott på nära 200 miljoner kronor för nästa år, 2023 ökar satsningen till omkring 230 miljoner kronor och för år 2024 till cirka 300 miljoner kronor.

Fakta: Dessa myndigheter ingår i satsningen

Följande 13 myndigheter föreslås få tillskott för arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar, skattebrott, bidragsbrott, arbetslivskriminalitet, penningtvätt och finansiering av terrorism:

Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Inspektionen för vård och omsorg, Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Finansinspektionen, Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland, Polismyndigheten, Spelinspektionen, Fastighetsmäklarinspektionen samt Transportstyrelsen.
Källa: Regeringskansliet