Radar · Inrikes

Regeringen vill sänka skatten för låginkomstagare

Mer pengar till låg-och medelinkomsttagare.

Regeringen har föreslagit skattesänkningar för 7,5 miljoner i höstens budget. Det presenterade finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen vid en presskonferens. Skattesänkningar riktar sig i första hand till låg- och medelinkomsttagare.

– Vi tar Sverige framåt och ser till att ingen lämnas efter när vi nu går framåt efter pandemin, sa Åsa Lindhagen vid presskonferensen.

Tre förändringar för låg och medelinkomstagaren presenterades, som ska träda i kraft 1 januari 2022 och kosta dryga 10 miljarder kronor.

Det första gäller lön, pension och socialförsäkringsförmåner. Där förstärks skattereduktionen med 1 320 kronor från 2022. Hela skattereduktionen ges från en fastställd förvärvsinkomst om 265 000 kronor om året, vilket motsvarar de lägsta kollektivavtalsenliga heltidslöner.

Förslag nummer två riktar sig till personer utanför arbetsmarknaden. Skatteklyftan ska då tas bort för de med sjuk- och aktivitetsersättning.

I dag betalar en person med sjuk- eller aktivitetsersättning i genomsnitt cirka 10 000 kronor mer per år i inkomstskatt jämfört med en person med samma inkomstnivå som jobbar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Skatteuttaget är fortfarande ordentligt mycket högre på de här inkomsterna jämfört med arbetsinkomster. Nu är det dags att ta bort den skillnaden, säger biträdande finansminister Åsa Lindhagen.

Svenska Dagbladet skriver att regeringens beräkningar ska sänka skattebördan för ersättningstagare med 10 000 kronor och sammantaget kan en ersättningstagare få uppemot 12 000 kronor mer i plånboken per år.

En tredje skattereform som förslås är en skattereduktion för a-kassan som kommer att ge 438 kronor mer i plånboken för alla som är med i a-kassan,

– Det är viktigt att uppmuntra fler att vara med i a-kassan, sa Magdalena Andersson, rapporter Dagens nyheter.

– Satsningarna innehåller mer pengar i plånboken för vanligt folk, säger finansminister Magdalena Andersson

Positiva reaktioner – men inget stöd lovas

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är positiv till flera av regeringens förslag.

– Det är bra att man tar bort den här skatteklyftan för sjuka människor. Det är liksom en orimlighet som säger så mycket om det människovärdet som har styrt, säger Andersson till SVT, men framhåller att välfärden behöver mer pengar. Hon menar därför att höginkomsttagare måste beskattas hårdare.

Hon ville heller inte ge besked till SVT om Vänstern kommer stödja regeringen budgetförslag.

Centerpartiet är också positiva till skattesänkningarna.

– Det är väl jättebra i ett land som har bland de högsta skatterna på låg- och medelinkomsttagare att de kommer ner – det tror jag alla känner, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl till SVT efter pressträffen.

Men partiet kommer ändå inte stödja regeringen budget.

– Det kan jag säga rakt av (…) Men vi kommer inte att förhandla via media, säger Ådahl, som vill se satsningar på att fler ska återgå till arbete, enligt Omni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV