Radar · Inrikes

Efter kritiken: Attendos vd lämnar tillbaka miljonbonus

Den privata vårdjätten Attendo har kritiserats hårt efter att det stod klart att bolaget tagit ut miljonbelopp i coronastöd från staten och samtidigt delat ut bonusar till ledningen.

Attendos ledning tog ut miljoner i bonus samtidigt som bolaget fick ut hundratals miljoner i coronastöd. Nu backar vd Martin Tivéus och lämnar tillbaka sin del av bonusen – som istället ska gå till utvecklingsstipendiat för personalen.

Under måndagen avslöjade tidningen Aftonbladet hur den privata vårdjätten Attendo delat ut miljonbonusar till bolagstoppen, samtidigt som man tagit ut coronastödspengar.

Det var under pandemiåret 2020 som bolaget tog emot över 130 miljoner kronor i stöd från staten – samtidigt som vd och koncernledningens bonus uppgick till 4,8 miljoner kronor, vilket var en ökning med 98 procent jämfört med 2019.

Samtidigt fick medarbetare, som inte ingår i koncernledningen, en lägre genomsnittslön jämfört med året innan.

Efter avslöjandet har kritiken mot Attendo, föga förvånande, varit massiv och nu backar vd Martin Tivéus och meddelar att han avstår från sin del av bonusen. Beloppet om totalt 1,9 miljoner kronor före skatt (822 000 kronor efter skatt) kommer att lämnas tillbaka till bolaget och istället gå till Attendos utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal, som anställda kan söka för exempelvis vidareutbildning.

– Jag förstår att det sticker i ögonen, speciellt under det här året med pandemin, och att många som slitit hårt inte fått detta. Nu går de pengarna till våra medarbetare, säger Martin Tivéus till TT.

Tivéus ångrar, enligt egen utsago, att han att inte avböjt bonusen redan från början.

– Det här är mitt personliga beslut som jag gör mot bakgrund av att jag som koncernchef i den här debatten blir en symbol för girighet, och det är jag inte.

Vad han kommer att göra med 2021-års eventuella bonus, väljer Martin Tivéus däremot att inte svara på, med hänvisning till att det är för tidigt och att coronasituationen i fjol var ”exceptionell”.

Anställda höjer rösten mot Attendo: ”Provocerande”

Attendo fick 130 miljoner i coronastöd – gav sedan chefer miljonbonus

Volvo får skarp kritik för sina miljonbonusar till ledningen

Volvo-ordföranden om kritiserade bonusarna: Behövdes för att ”kraftsamla”

V: Sätt stopp för bonusar om man fått coronastöd