Radar · Inrikes

Attendo fick 130 miljoner i coronastöd – gav sedan chefer miljonbonus

Miljonbonus till toppcheferna på det privata vårdbolaget Attendo, samtidigt som verksamheten erhållit statligt coronastöd på 130 miljoner kronor.

Den privata vårdjätten Attendo kan tillgodoräkna sig drygt 130 miljoner kronor i statligt coronastöd under pandemin. Samtidigt har bolaget betalat ut miljoner i bonus till sina toppchefer, avslöjar Aftonbladet.

Totalt rör det sig om 4,8 miljoner kronor, bonusen under 2020 som vårdbolaget Attendo delat ut till vd Martin Tivéus samt till koncernledningen. Det visar den granskning som Aftonbladet har gjort.

Man slår även fast att medarbetare på Attendo, som inte ingår i koncernledningen, har fått en lägre genomsnittslön jämfört med året innan. Det beror enligt Attendo på att marknaden i Finland, där bolaget också är verksamma, har vuxit och att lönerna i landet är lägre.

Ville ha ännu mer stöd

Det statliga coronastödet på 130 miljoner kronor kommer huvudsakligen från svenska skattemedel, totalt 120 miljoner. Resterande tio miljoner kommer från Finland.

Enligt Aftonbladet ska Attendo ha vädjat om ytterligare stöd utöver dessa 130 miljoner. Bolaget uppges ha ansökt om 72 miljoner till.

"Aktieägarna betalar mest"

Ulf Lundahl, styrelseordförande i Attendo, har i en intervju med TT svarat på frågan om han tror att det kan framstå som stötande med statligt stöd och bonus samtidigt.

– Det är möjligt att det kan framstå så. Men det är aktieägarna som skickar in mest pengar. Det är aktieägarna som betalar mest av våra extra kostnader. Det är viktigt att vi håller vårt avtal då ledningen gjort ett bra jobb.

Åsa Lindhagen (MP), biträdande finansminister, är dock kritisk. Hon anser att hanteringen är uppseendeväckande och förstår att det kan sticka i ögonen hos medborgare.

– Jag tycker ju att vi ska driva vård, skola och omsorg inte för att tjäna pengar utan för att man har en passion för den verksamhet man driver. Det tycker jag ska vara främsta syftet, säger hon till TT, och fortsätter.

– Som miljöpartist tycker jag också att eventuella överskott ska återinvesteras i verksamheten.

Attendo redan i blåsväder

Attendo har redan innan rapporteringen av bonusutbetalningarna varit i blåsväder i ett annat ärende. Det gäller en situation som uppstått på Attendos vårdboende Sabbatsbergsbyn i Stockholm, vilket Sveriges Radio rapporterade om så sent som i mitten av förra veckan.

En anställd ska där ha larmat om att vårdboendet inte bedrivit så kallad kohortvård, vilket innebär separerad vård av covid-sjuka och friska. Den anställde blev sedan varnad av företaget för att ha larmat.

Läs även: Volvo får skarp kritik för sina miljonbonusar till ledningen

Läs även: Volvo-ordföranden om kritiserade bonusarna: Behövdes för att ”kraftsamla”

Läs även: V: Sätt stopp för bonusar om man fått coronastöd

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV