Radar · Inrikes

Volvo får skarp kritik för sina miljonbonusar till ledningen

 Flera röster från både näringslivet och regeringen är kritiska mot AB Volvos bonusutdelningar under pandemiåret 2020, ett år då företaget fick miljardstöd från staten.

Kritiken mot AB Volvos bonusutdelningar under pandemiåret 2020 växer i omfattning. Mot bakgrund av statens utbetalda coronastöd har flera röster ifrågasatt Volvos hantering. Finansminister Magdalena Andersson (S) är en av de som är kritiska.

118 miljoner kronor. Det var totalsumman i bonusar som AB Volvos ledning delade ut till de högsta cheferna under 2020. Av dessa 118 miljoner gick 21 miljoner till vd Martin Lundstedt.

Utdelningen har kritiserats från flera håll mot bakgrund av att Volvo samma år fick coronamärkt miljardstöd direkt från statskassan.

Kritiken späs också på av att Volvo initialt meddelade att man inte skulle betala ut några bonusar under 2020, för att sedan, i maj förra året, göra en helomvändning. Företaget genomförde då en ändring i bonusvillkoren – plötsligt var det aktuellt med bonusar igen.

Kritik mot Volvo från flera håll

Flera röster reagerar nu starkt mot Volvo. En av dessa är finansmannen Sven Hagströmer.

”Vad skall man säga? Detta är verkligen det som sänker näringslivet i gemene mans ögon. Säger en sak, gör en annan”, skrev han på Twitter för några dagar sedan.

Finansmannen Sven Hagströmer går via sin Twitterkanal till hårt angrepp mot Volvos bonushantering
Finansmannen Sven Hagströmer går via sin Twitterkanal till hårt angrepp mot Volvos bonushantering. Mannen på bilden i tweetens länk är Martin Lundstedt, Volvos vd, inte Sven Hagströmer (reds anm). Källa: Twitter

Även Christer Gardell, vd och grundare av det privata investmentbolaget Cevian, som tidigare var storägare i Volvo, är kritisk.

”Generellt tycker vi att det är fel att ändra bonusvillkoren – spelreglerna ska vara tydliga och ledningen ska inte få någon gräddfil bara för att det uppstår problem som även drabbar ägare, övriga anställda och andra intressenter”, säger han i en artikel från TT.

Finansministern: "Sticker i ögonen"

Förutom kritiken från näringslivet har Volvos bonushantering också ifrågasatts från politiskt håll. Finansminister Magdalena Andersson (S) har gett sin syn på saken i en intervju med SVT.

– Jag förstår naturligtvis att det sticker i ögonen på vanliga löntagare som inte har någon bonus och som betalar skatt och som finansierar de här stöden, säger hon.

– I lagstiftningen står att man ska minska sina arbetskraftskostnader och då är det klart att bonusar är en av de sakerna. Sedan är det så klart en tillämpningsfråga, fortsätter hon.