Radar · Politik

V: Sätt stopp för bonusar om man fått coronastöd

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, vill att regeringen ser över reglerna som omgärdar korttidspermitteringarna och det skattefinansierade omsättningsstödet.

Med anledning av att flera svenska storföretag har delat ut bonusar samtidigt som man fått skattefinansierat coronastöd uppmanar nu Vänsterpartiet regeringen om att strama åt lagstiftningen kring stödet.

– Jag tycker att vi är skyldiga skattebetalarna det, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till TT.

Hon uppmanar nu regeringen att skärpa lagstiftningen som rör korttidspermitteringar och omsättningsstöd till följd av coronapandemin.

Bakgrunden är de senaste veckornas rapportering om hur flera svenska storföretag plockat ut bonusmiljoner samtidigt som man fått coronastöd, finansierat av skattemedel.

Ett av de företag som fått särskilt stor uppmärksamhet är lastbilsjätten AB Volvo som under 2020 delade 118 miljoner kronor till sina högsta chefer, något som Syre tidigare har rapporterat om. Samma år fick företaget ett coronamärkt miljardstöd direkt från statskassan.

Så vill V skärpa lagen

Vänsterpartiet pekar nu på flera olika åtgärder. Dels vill man att utdelningsförbud och bonusstopp ska gälla ett år efter att stödmånaderna har löpt ut och dels vill man införa en anmälningsplikt för företag som genomför vinstutdelningar. Utöver det vill man också att efterkontrollerna ska skärpas.

– Skattebetalarna har ställt upp med väldigt mycket pengar för att hjälpa bolagen i krisen och för att rädda jobb. Då måste vi säkerställa att det går till bolag som verkligen behöver det, säger Ulla Andersson till TT.

Hur stödet ser ut från övriga partier är i nuläget oklart. Finansminister Magdalena Andersson (S) har dock tidigare riktat kritik mot att företag plockar ut bonusar när man fått krisstöd från staten.

– Jag förstår naturligtvis att det sticker i ögonen på vanliga löntagare som inte har någon bonus och som betalar skatt och som finansierar de här stöden, sa hon till SVT så sent som i början av mars.

Läs även: Volvo får skarp kritik för sina miljonbonusar till ledningen

Läs även: Volvo-ordföranden om kritiserade bonusarna: Krävdes för att ”kraftsamla”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV