Radar · Inrikes

Volvo-ordföranden om kritiserade bonusarna: Krävdes för att ”kraftsamla”

Miljonbonusarna som betalades ut till lastbilsjätten AB Volvos högsta chefer var rent nödvändiga för att rädda företaget.

AB Volvo har kritiserats hårt för att ha delat ut miljontals kronor i bonus till ledningen under pandemiåret, samtidigt som företaget tagit emot ett omfattande statsstöd. Carl-Henric Svanberg, Volvos styrelseordförande, försvarar dock beslutet. Det var för att ”rädda företaget”, menar han.

Som Syre tidigare har rapporterat om har det riktats skarp kritik mot AB Volvos ledning som under pandemiåret 2020 delade ut 118 miljoner kronor i bonus till de högsta cheferna. Detta samtidigt som företaget erhållit miljardbelopp i coronastöd från statskassan.

Lastbilsjätten meddelade dessutom i mars 2020, via styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, att det inte skulle bli några bonusutdelningar det året. Det ändrades sedan i maj då man plötsligt justerade företagets bonusvillkor och därmed möjliggjorde bonusutbetalningar till ledningen ändå.

Carl-Henric Svanberg ser dock inga konstigheter med det beslutet. När han nu svarar på kritiken menar han det hela var nödvändigt för att säkra AB Volvos framtid.

– Det här handlade om att rädda företaget, och för det ville vi ha ett fungerande incitamentssystem. Det är kanske det viktigaste vi har för att snabbt klargöra vad som är prioriteringarna, säger han till Dagens industri.

Svanberg säger vidare till Dagens Industri att företaget hade en 90-procentig minskning av orderingången under våren 2020 och att gällande bonusvillkor hade blivit omöjliga att uppfylla. Därför ändrade man villkoren. Man behövde ”kraftsamla”.

Det handlade inte belöningssystemet i sig, menar Svanberg, som hävdar att man främst ska se till ”kraften som kommer när man inriktar de här målsättningarna”.

Läs även: Volvo får skarp kritik för sina miljonbonusar till ledningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV