Radar · Inrikes

Anställda höjer rösten mot Attendo: ”Provocerande”

Vd Martin Tivéus och koncernledningen på vårdbolaget Attendo har plockat ut miljonbonusar samtidigt som bolaget fått 130 miljoner kronor i coronastöd.

Efter avslöjandet om att toppchefer på det privata vårdbolaget Attendo plockat ut bonusar i miljonklassen under pandemiåret har anställda, och även tidigare anställda, reagerat kraftigt. ”Vi har inte fått en extra krona”, säger ett av vårdbiträdena.

Det var under måndagen som Aftonbladet kunde avslöja att den privata vårdjätten Attendo, med verksamhet i Sverige och Finland, delat ut miljonbonusar till vd Martin Tivéus och koncernledningen, samtidigt som man fått ett statligt coronastöd om 130 miljoner kronor.

Aftonbladets granskning slog även fast att medarbetare, som inte ingår i koncernledningen, fått en lägre genomsnittslön jämfört med året innan.

Upprört bland Attendos anställda

Flera anställda och tidigare anställda på Attendo uppges vara upprörda sedan avslöjandet. En av de som ifrågasätter bonusutdelningen till toppcheferna är vårdbiträdet Stine Christophersen, som tidigare också har larmat om Attendos coronavård.

Hon poängterar bland annat att ingen av Attendos anställda har fått det coronamärkta engångsbelopp om 5500 kronor som anställda inom den kommunala vården fick förra året.

– Vi har inte fått en extra krona, inte ett smack. Då blir det provocerande när de tar ut pengar, säger hon till Aftonbladet.

Skarp kritik från politiskt håll

Sedan avslöjandet om Stine Christophersens larm och nu om bonushanteringen har kritiken haglat mot Attendo.

Åsa Lindhagen (MP), biträdande finansminister, kallar bonusutdelningen för uppseendeväckande och förstår att det sticker i ögonen på människor.

Socialminister Lena Hallengren (S) har från sitt håll kommenterat situationen på Facebook:

”Attendo behöver nu lägga korten på bordet och berätta vad som hänt. Både hur man arbetat under pandemin, vilka stöd man tagit emot och hur man valt att använda dem”, skriver hon och fortsätter:

”Välfärdsföretagande ställer högre krav än annat företagande eftersom det handlar om att ta emot skattemedel för att utföra tjänster som är avgörande för medborgarnas liv och hälsa”.

V-ledaren Nooshi Dadgostar har i intervjuer sagt att Attendo förbrukat sin rätt att överhuvudtaget få fortsätta bedriva verksamhet.

Läs även: Attendo fick 130 miljoner i coronastöd – gav sedan chefer miljonbonus

Läs även: Volvo får skarp kritik för sina miljonbonusar till ledningen

Läs även: Volvo-ordföranden om kritiserade bonusarna: Behövdes för att ”kraftsamla”

Läs även: V: Sätt stopp för bonusar om man fått coronastöd