Radar · Miljö

AP-fonderna anmäls till FN: investerar i skogsskövlande köttföretag

AP-fonderna investerar bland annat i JBS, ett av världens största köttföretag som ägnar sig åt illegal nedhuggning av regnskog och kränkningar av urfolks rättigheter, uppger Amazon watch.

Nu anmäler en rad ideella organisationer AP-fonderna till FN. Orsaken: AP-fonderna investerar i oljebolag och köttföretag som skövlar regnskog och kränker urfolks rättigheter. Anmälan ska skickas in till FN i november och du kan som individ skriva under den.

– Vår förhoppning är att FN ska agera påtryckare och förmå Sverige och AP-fonderna att upphöra med investeringar som är människorättsligt kränkande och miljöförstörande, säger Alex Brekke på Amazon watch i ett pressmeddelande.

Uppropet kommer ungefär en månad efter att SVT avslöjade att AP-fonderna investerar ungefär 16 miljarder kronor i världens 200 största fossila bolag. Det motsvarar koldioxidutsläpp på ett helt ton för varje svensk, vilket Syre skrivit om tidigare.

AP-fonderna investerar i bolag som skadar Amazonas

Själv lyfter Amazon watch fram att första och andra AP-fonden har innehav i JBS, ett av världens största köttföretag. JBS har gjort sig skyldiga till illegal regnskogsavverkning, rapporterar bland annat The guardian. Så sent som i höstas varnade storbanker för att investera i JBS på grund av deras brister gällande Amazonas, vilket Syre skrivit om tidigare.

Första och Andra AP-fonden har innehav i JBS till ett värde av 50 miljoner svenska kronor, enligt Amazon watch.

– Det innebär att våra pensionspengar främjar illegal avskogning i Amazonas och kränkningar mot urfolkens rättigheter, säger Alex Brekke.

Söker fler som skriver under uppropet

Förutom Amazon watch har nio andra organisationer skrivit under uppropet, bland annat Afrikagrupperna, Jordens vänner, Latinamerikagrupperna och Kristna freds. Dessutom har teologen KG Hammar och människorättsjuristen Parul Sharma undertecknat.

Nu söker sammanslutningen fler organisationer och privatpersoner som står bakom frågan. Tanken är att få in riktigt många namn till den namninsamling som ska lämnas in till FN med en anmälan i november.

Så svarar AP-fonderna

I ett mejl till Syre skriver Peter Lundkvist, ordförande för AP-fondernas etikråd, att de tillsammans med andra institutionella ägare har en dialog med JBS om hållbarhetsfrågor. Gällande Amazonas har JBS gjort framsteg, anser Etikrådet, då företaget ska ha infört en policy för att förhindra avskogning i hela JBS leverantörskedja.

– Etikrådet har för avsikt att fortsätta påverkansarbetet i syfte att motverka illegal avskogning i Amazonas och förhindra kränkningar av urfolks rättigheter, skriver han.

Vad gäller AP-fondernas innehav i oljebolag, som SVT granskade, sade AP-fonderna då att de kan påverka klimatet mer som aktiva ägare än om man säljer.

Läs mer om JBS i Syre:

Storbank larmar: Köttjätten JBS har misslyckats med Amazonas 

Läs mer i Syre om AP-fonderna:

Trots klimatnål – AP-fonderna har miljardinnehav i kol och olja 

Miljarder i fossilbolag – granskning väntar AP-fonderna

AP-fonderna har inte fått fossila bolag att minska utsläppen”

Majoritet vill att pensionspengarna investeras hållbart