Radar · Miljö

Storbank larmar: Köttjätten JBS har misslyckats med Amazonas

Brasiliens köttproducenter står för en stor del av avskogningen av Amazonas och intilliggande skog.

Världens största köttföretag JBS är ännu mer i blåsväder än tidigare. Analytiker vid storbanken HSBC uttrycker nu oro för att investera i JBS. Istället tycks konkurrenten Marfrig segla upp som ett mer hållbart alternativ.

JBS har enligt banken “ingen vision, ingen handlingsplan, tidslinje, teknik eller lösning” för att säkerställa att boskap inte kommer från gårdar som förstör regnskogen Amazonas.

I en färsk rapport från HCBC som The Bureau of investigative journalism har tagit del av, skriver analytiker att de frågat företaget “många gånger” om dess plan för att minska avskogningen, men inte fått något tillfredsställande svar. Analytikerna är mycket missnöjda med att världens största köttproducent har struntat i att ta itu med frågan om transparens och spårbarhet.

“Vi har aldrig tidigare sett en ledare i sin industri misslyckas med en så pass allvarlig fråga till fördel för en mindre spelare”, skriver analytikerna.

35 0000 djur slaktas varje dag

JBS slaktar varje dag närmare 35 000 djur och gör varje år en vinst på över 50 miljarder US dollar. Men nu ökar pressen från alla håll. I juli valde Nordea att strypa alla sina investeringar i JBS,  något Syre skrivit om.

Nordea tog till den drastiska åtgärden på grund av oro över köttföretagets koppling till gårdar inblandade i Amazonas avskogning, dess bristande respons på Covid-19-utbrottet och tidigare korruptionsskandaler.
”Vi har haft flera möten med dem i Brasilien och regelbundna uppdateringar via telefon och video och vi har inte varit imponerade av det engagemang vi kunde se från deras sida,” sa Eric Pedersen, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea asset management då.

Rapporten från HSBS citerar en undersökning gjord av Bureau, Guardian och Reporter Brasil som avslöjade att JBS egna lastbilar flyttade boskap från en illegalt avskogad uppfödning i regnskogen till en “ren” djuruppfödning .

JBS tog starkt avstånd från anklagelserna.

Rekommenderar ändå investeringar

Kritiken mot JBS är allvarlig, men kan kanske ändå mest ses som en kraftfull uppläxning.  För trots den svidande kritiken bedömer HSBC ändå köttföretaget som väl värt att investera i. Bankens kunder har också investerat 9 miljoner dollar i köttföretaget, vilket möjligen kan spela in.

“Vi gillar JBS för att de lyckats minska sina skulder, för den mångfacetterade portföljen av gröna proteiner, för dess geografiska utbredning, ledarskap i industrin och storlek. Dess föreslagna listning (på New Yorkbörsen) skulle förmodligen förbättra styrningen om den görs korrekt, minska kapitalkostnaderna och positionera företaget för nya möjligheter att växa.

Ändå konstaterar HSBC att JBS kan se sig omsprunget av den mindre konkurrenten Marfrig som också är ett brasilianskt företag. Nyligen gick Marfrig ut med att de ska vara fullt spårbara kring avskogning senast 2025 och att produkterna ska vara helt avskogningsfria senast 2030. Marfrig ska också samarbeta med andra i produktionskedjan – regeringen, andra i industrin, civilsamhället,  kunder, investerare och banker för att programmet ska bli framgångsrikt.

Avskogningen upp 34 procent

Avskogningen av Amazonas ökade med 34 procent under senaste året (fram till juli) jämfört med året före, enligt The Bureau of investigative journalism.

Den globala efterfrågan på kött är en viktig orsak: ungefär 5800 kvadratkilometer skog huggs ned varje år i Amazonas och andra områden av Brasilien för att omvandlas till betesmarker – något mer än hela Hallands yta. Enligt en studie som kom förra året kan JBS kopplas till 300 kvadratkilometer per år.

Läs också:
Nordea slutar investera i världens största köttföretag JBS, Syre 28 juli 2020

Svenska storbanken bidrar till skövling av Amazonas, Syre 12 maj, 2020