Radar · Miljö

Nordea slutar investera i världens största köttföretag JBS

Boskap nära ett brinnande skogsområde i regionen Alvorada da Amazonia i Novo Progresso i delstaten Para i Brasilien.

Nu drar  Nordea bort sina investeringar från världens största köttföretag JBS. Den brasilianska köttjätten har under många år kopplats till avskogningen av Amazonas och kritiserats för att inte ha kontroll på sina underleverantörer.

Nordea Asset management som kontrollerar en fond på 230 miljarder euro har tagit bort köttföretaget JBS från sin portfölj. Beslutet togs för en månad sedan och gäller alla av kapitalförvaltarens fonder, inte bara de hållbarhetsklassificerade. Beslutet grundar sig på företagets kopplingar till avskogningen, tidigare korruptionsskandaler och frustation över JBS nivå av engagemang för att lösa problemen.

”Vi har haft flera möten med dem i Brasilien och regelbundna uppdateringar via telefon och video och vi har inte varit imponerade av det engagemang vi kunde se från deras sida,” säger Eric Pedersen, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea Asset management till The Guardian. ”Om vi inte ser framsteg måste vi ta det steget.”

Kapitalförvaltaren var en av de fondbolag som skrev ett öppet protestbrev till den brasilianska regeringen i slutet av juni med krav om att stoppa avskogningen av Amazonas.

Bara det senaste året har rapporterna om köttföretaget JBS duggat tätt. Greenpeace, Amnesty, The Guardian, The Bureau of investigative journalism och Réporter Brasil har alla granskat företagets koppling till avskogningen av Amazonas.

Senast i förra veckan skrev Syre om Amnestys senaste rapport om hur företaget inte har upprättat ett system för att kontrollera sina underleverantörer och hur det i praktiken innebär att djur som betat på skyddade områden säljs vidare till företag som levererar direkt till JBS.

Fenomenet cattle laundering – boskapstvätt – är inget nytt. Företaget har i många år varit medvetna om problemen och tillsammans med två andra stora köttföretag i Brasilien åtog man sig redan 2009 att inte köpa kött från leverantörer som varit inblandade i avskogning. Ett par år senare lovade man att man även skulle kontrollera sina underleverantörer, men så har inte skett.

”Den offentliga boskapsförpliktelsen (The Public Livestock Commitment) täcker den indirekta försörjningskedjan, men JBS hade inte implementerat något system för att uppfylla detta krav”, skrev det norska revisionsföretaget DNV GL i ett mail till Amnesty angående organisationens senaste rapport i juli.

Företaget: "Svårt spåra indirekta leverantörer"

En rapport från Greenpeace i juni visade bland annat att såväl JBS som de två andra köttföretagen Minerva och Marfrig köpt kött från en gård som i sin tur köpt boskapen från en gård i ett skyddat område i delastaten Mato Grosso. De båda gårdarna hade samma ägare/delägare, som dessutom blivit dömd för miljöbrott.

JBS uppger själva att de ”är fullt engagerade i att uppnå en avskogningsfri leverantörskedja för nötkött och undvika oregelbundna leverantörer. Vi erkänner att spårbarheten av indirekta leverantörer förblir en systemnivåfråga i Brasilien och samarbetar med statliga aktörer och branschaktörer för att hitta genomförbara lösningar”.

Men arbetet går enligt många bedömare alltså för långsamt, med tanke på att förhållandena varit kända sedan åtminstone 2009.

Eric Pedersen på Nordea säger till The Guardian att hållbarhet blir allt viktigare, inte bara för hållbarhetsklassade fonder utan även för standardfonder. ”Vi samarbetar också med Minerva och naturligtvis Marfrig”, sade han. ”Ribban fortsätter att höjas.”