Radar · Miljö

Trots klimatmål: AP-fonderna har miljardinnehav i kol och olja

SVT hittade att AP-fonderna gjort satsningar på drygt 16 miljarder i världens 200 största fossila bolag.

De statliga AP-fonder som förvaltar svenskarnas pensioner äger aktier i kol- och oljebolag för 16 miljarder kronor, uppger SVT Nyheter. Vilket motsvarar ett ton koldioxidutsläpp för varje svensk per år.

Statliga AP-fonder äger aktier för 16 miljarder i kol- och oljebolag, visar en ny granskning av SVT Nyheter. Trots att det kan strida mot lagar – fonderna ska ta hänsyn Parisavtalet och till klimat och hållbarhet.

Fondernas förvaltare å sin sida hävdar att de kan påverkar klimatet mer som aktiva ägare än om man säljer.

– Om vi bara säljer av alla oljebolag har inte världen blivit bättre, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden till SVT.

Men i många av de företag som de investerats i saknas strategier för att uppnå Parisavtalet, enligt SVT:s granskning.

I sin undersökning har SVT hittat investeringar på cirka 16 miljarder kronor i världens 200 största fossila bolag. Vilket motsvarar investerar på cirka 1 500 kronor per svensk i fossil energi, och AP-fondernas ägande ger ett CO2utsläpp på ett helt ton per år för varje svensk, skriver SVT.

Störst innehav i kol och olja har den sjunde AP-fonden med ett värde på cirka 11,3 miljarder. Fem miljoner svenskar sina premiepensioner i den sjunde AP-fonden.

Bland de fossila tillgångarna finns ägande i bland annat amerikanska Occidental petroleum, Chevron och brittiska BP, men även finns flera hundra miljoner kronor också placerade i kinesiska och indiska kol- och oljebolag.

Naturskyddsförenings tidigare granskningar

Några som tidigare gjort flera granskningar kring AP-fondernas ägande i kol- och oljebolag är Naturskyddsförening. De driver sedan länge på att en förändring måste ske.

På sin hemsida ”Dags för fossilfria pensioner!” skriver de:

”I dag har statens egna fonder placerat flera miljarder av våra pensionspengar i världens största fossila bolag. Det är varken hållbart eller ansvarsfullt och det går emot Parisavtalet. Nu är det dags för AP-fonderna att fasa ut de fossila investeringarna.”

Här kan du läsa SVT:s granskning.

Här kan läsa Syre artiklar i ämnet:
Miljarder i fossilbolag – granskning väntar AP-fonderna
AP-fonderna har inte fått fossila bolag att minska utsläppen”
Majoritet vill att pensionspengarna investeras hållbart