I drygt ett år har det varit förbjudet att föda upp mink för pälsproduktion i Sverige. Men nu ger Jordbruksverket grönt ljus för att minkaveln kan återupptas. ”En stor besvikelse”, enligt den svenska djurrättsrörelsen. Även Sveriges veterinärförbund är skeptiska till beslutet.
Det var i januari i år som landsbygdsminister Jenny Nilsson (S) meddelade att all minkuppfödning i Sverige skulle stoppas under 2021. Beslutet kom efter att coronaviruset konstaterats på flera av de svenska minkfarmerna och risken för smittspridning mellan djur och människor bedömdes vara stor. Liknande beslut hade dessförinnan tagits i Nederländerna och Danmark efter att viruset spridit sig mellan människor och minkar.
Förbudet välkomnades av svenska djurrättsorganisationer som Djurrättsalliansen och Djurens rätt, som hoppades på att det skulle bli permanent. Men i veckan kom det motsatta beskedet. Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, anser att minkaveln kan återupptas då det i dag finns vaccin mot covid-19. En rekommendation som Jordbruksverket nu väljer att följa, vilket innebär att det efter årsskiftet åter blir tillåtet att föda upp minkar för pälsproduktion.
– De (SVA) har kommit fram till att risken för folkhälsan är försumbar och det är den riskvärderingen vi lutar oss mot, säger Lotta Hofverberg som är chef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, till P4 Blekinge.
”Ytterligare ett svek”
Beskedet mottas med förvåning och stor besvikelse i den svenska djurrättsrörelsen – som hade hoppas på ett slut på den svenska minkindustrin, där omkring en halv miljon djur gasas ihjäl årligen.
– Det här är en stor skam och ytterligare ett svek mot minkarna. Det
är på tiden att avveckla minkfarmerna och ställa sig på rätt sida av
historien och vi kommer inte ge oss förrän vi stängt varenda minkfarm,
säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.
Både Djurrättsalliansen och Djurens rätt anser att det är en fråga som inte enbart bör bedömas ur smittskyddssynpunkt – det handlar också om djurskydd och djuretik.
– Jag är djupt besviken. Det finns många anledningar att stoppa minkfarmerna från att avla fram minkar i trånga gallerburar, risken för smittspridning är bara en av dem. När myndigheterna tagit det här beslutet har de också tagit ställning för att minkindustrin ska få fortsätta bedriva en oetisk verksamhet i Sverige. Jag uppmanar nu att politikerna tar nya tag i frågan och inför ett permanent förbud, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.
Enligt den svenska djurskyddslagen ska djur ha rätt till sitt naturliga beteende. Men de svenska minkarna tillbringar sina liv i gallerburar, utan tillgång till simvatten.
– Vi tycker det är tydligt att minkfarmerna bryter mot djurskyddslagen. Vi har i vår tidigare dokumentation från svenska minkfarmer kunnat avslöja djur med stereotypa beteenden, svåra skador, stressade och döda djur. Då kunde vi även konstatera att omkring 85 procent av de kontrollerade farmerna bröt mot djurskyddslagen. Politikerna och myndigheterna har ännu en gång svikit minkarna, säger Daniel Rolke.
Sveriges veterinärförbund: Starka skäl emot
Att den svenska minkindustrin inte lever upp till kraven i djurskyddslagen, är också en uppfattning som delas av Sveriges veterinärförbund, SVF.
– Förbundet menar att minkindustrin inte lever upp till kraven om naturligt beteende enligt djurskyddslagen. Även om man inte förbjöd uppförökning av mink av djurskyddsskäl, utan av smittskyddsskäl, så finns det starka djurskyddsskäl för att inte fortsätta med uppfödning av mink, säger Tove Särkinen, kommunikationsansvarig på SVF till Syre.
Bland de sista i EU
Under de senaste åren har listan på europeiska länder som förbjudit eller fasat ut sin pälsdjursindustri blivit allt längre. Sverige riskerar nu att bli bland de sista i EU som bedriver pälsdjursproduktion – samtidigt som den svenska djurskyddslagen anses vara bland de bästa i världen.
– Det rör sig om strax över 20 minkfarmer i Sverige. Minknäringen är en bransch det går dåligt för och det gjorde det redan innan pandemin. Så minkfarmer i Sverige är ingen tillväxtnäring, utan något från det förflutna vi borde gjort slut med för länge sedan. Att Sverige, som påstår sig ha världens bästa djurskyddslag, är ett av de sista länderna i Europa där minkfarmning
är tillåtet, är pinsamt, säger Daniel Rolke.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sedan tidigare ställt sig bakom en avveckling av den svenska minkindustrin. I mars gick även Liberalerna ut med att de vill se ett förbud. Men Socialdemokraterna har vägrat ta ställning för en permanent avveckling av industrin. Under partiets kongress i förra veckan röstade en majoritet för att inte arbeta för ett förbud.
Läs mer:
S går emot minkfarmsförbud – ”för kostsamt”
Förbud mot minkfarmning het fråga inför S-kongress: ”Tror den går upp till votering”
Stoppad minkuppfödning – slutet för svensk pälsindustri?L tar ställning för minkförbud: ”Dags att avveckla svenska minkfarmer”