Zoom · Analys

Moderaterna vill skära ned i sjukförsäkringen med över 18 miljarder

Moderaterna är det parti som vill skära mest i sjukförsäkringen inom de närmsta tre åren.

Skrota regeringens satsningar på sjuka. Och återinför den bortre tidsgränsen. Det vill de borgerliga partierna i sina skuggbudgetar. Förändringarna skulle innebära nedskärningar i sjukförsäkringen med flera miljarder. Största hugget gör Moderaterna, som vill att sjukförsäkringen ska minska med 18,7 miljarder kronor år 2023.

Nyligen presenterade oppositionspartierna hur de vill lägga statens pengar de närmaste åren om de styrde landet. Gemensamt för alla de borgerliga partierna i den forna Alliansen är att de kritiserar regeringens senaste satsningar på sjukförsäkringen.

”Regeringen föreslår reformer som riskerar att få långtgående konsekvenser och bidra till ökade kostnader för både den enskilde och samhället,” skriver Liberalerna i sin skuggbudget.

Centerpartiet – som ju Socialdemokraterna hoppas på att få stöd av vid omröstningen av budgeten – instämmer. De är ”starkt kritiska” till lättnaderna i rehabiliteringskedjan och menar att det är troligt att sjukskrivningarna kommer öka ”lavinartat”, på grund av att det bland annat ska bli lättare att beviljas sjukpenning och att taket för sjukpenningen ska höjas.

Samtidigt vill Centerpartiet dra ned minst på sjukförsäkringen i sin skuggbudget av alla de borgerliga partierna, bara drygt 2 miljarder kronor.

Vill spara miljarder på att återinföra den bortre tidsgränsen

Alla fyra borgerliga partier vill även återinföra den bortre tidsgränsen, vilket skulle ge besparingar på flera miljarder.

Gränsen, som även har kallats ”stupstocken”, infördes tidigare av dåvarande Alliansen och innebar att du bara kunde vara sjukskriven i 2,5 år. Sedan var du tvungen att gå i en arbetslivsintroduktion.

”Efter mer än fem år av Socialdemokraternas slopande av den bortre tidsgränsen kan vi nu konstatera att effekterna av reformen har blivit en återgång till den politik som passiviserar och avskriver människor i bidragssystem”, skriver Liberalerna.

Det råder dock delade meningar om hur bra den bortre tidsgränsen var. Visserligen var det fler sjukskrivna som arbetade mer efter att den infördes – tre av tio gick upp i arbete. Men det verkar mest ha gällt de som var sjukskrivna på deltid, och som alltså mådde relativt bra.

För de allra flesta innebar gränsen att de blev sjukskrivna igen efter tre månader av arbetslivsintroduktion. Och för en av tio försämrades den ekonomiska situationen efter att tidsgränsen infördes. Det berodde troligtvis på att de nekades sjukpenning efter att de hade nått den bortre tidsgränsen och i stället fick försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag.

Moderaterna vill skära ned mest

Det borgerliga parti som vill skära ned mest på sjukförsäkringen nästa år är Liberalerna. Hela 9,6 miljarder kronor ska ryka, anser de. Bland annat vill de ha en extra karensdag.

Men blickar man lite längre fram visar det sig att Moderaterna slår detta med råge. År 2023 vill de skära ned på sjukförsäkringen med hela 18,7 miljarder kronor.

Orsaken är att Moderaterna skriver in den bortre tidsgränsen i sin skuggbudget först år 2023, medan Liberalerna har med den i sin budget redan år 2022. Året därpå vill Liberalerna bara skära i sjukförsäkringen med 9,5 miljarder, medan Moderaterna alltså vill hugga bort nästan det dubbla.

Att Moderaterna vill skära ned mest på sjukförsäkringen stämmer väl in på hur de har agerat tidigare år. I förra årets skuggbudget ville de skära ned med 11,9 miljarder kronor. Men det var alltså innan satsningarna i regeringens nya budget. Nu krävs det ju ännu större besparingar för att utgifterna för sjukförsäkringen ska bli så liten som Moderaterna vill ha den.

Vänsterpartiet vill lägga mest på sjukförsäkringen av alla partierna i riksdagen
Vänsterpartiet vill lägga mest på sjukförsäkringen av alla partierna i riksdagen. Här Nooshi Dadgostar, partiledare och Ida Gabrielsson, partiets talesperson för sjukförsäkringsfrågor. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vänsterpartiet vill lägga 3,79 miljarder mer än regeringen

Men det finns också två partier som vill lägga mer på sjukförsäkringen än regeringen – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet vill satsa mest – 3,79 miljarder kronor mer än regeringen, medan Sverigedemokraterna vill lägga 2,9 miljarder.

Båda vill att det ska bli lättare att få sjuk- och aktivitetsersättning än vad det är i dag. Men medan Vänsterpartiet vill lägga 1,85 miljarder på en sådan satsning anser Sverigedemokraterna att den bara skulle kosta 300 miljoner kronor.

Båda partierna vill också att staten lägger fler miljarder på att bekosta sjuklönen åt små företag. Sjuklönen är de två första veckorna som en person är sjukskriven och som i dag betalas av arbetsgivaren.

SD anser att en sådan reform skulle gynna de som tidigare har varit sjuka. Detta eftersom småföretagare skulle vara mindre rädda för att anställa personer som varit sjukskrivna tidigare, när småföretagen vet att staten skulle stå för hela eller en stor del av sjuklönekostnaden om personen skulle bli sämre igen.

Men den logiken är ”bakvänd” anser bland annat forskaren Niklas Altermark, som har skrivit boken Avslagsmaskinen – byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring.

Detta eftersom grundtanken med att företag betalar sjuklönen de två första veckorna är att de ska motivera arbetsgivaren att förbättra arbetsmiljön, så att folk inte blir långtidssjuka över huvud taget. Skulle sjuklöneansvaret tas bort skulle det bli mindre motiverande för arbetsgivaren att förbättra arbetsmiljön, anser han.

Oklart vilken budget som går igenom

Det är alltså tydligt att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står närmast regeringens budget – i varje fall när det gäller sjukförsäkringen. Tittar man bara på sjukförsäkringen är det troligt att Vänsterpartiet röstar igenom regeringens budget, eftersom flera av lättnaderna är frågor som V drivit själva tidigare.

SD å andra sidan har under lång tid gått ut med att de vill se ett regeringsskifte. I flera andra frågor står de också nära Moderaterna, och just nu försöker de två partierna tillsammans med KD prata ihop sig om en gemensam reservation i finansutskottet. Inom kriminalpolitiken har de redan enats.

För att regeringen ska få igenom sin budget hänger det alltså på att både Centerpartiet och den politiska vilden Amineh Kakabaveh röstar på den. Men att Centerpartiet skulle rösta igenom den känns just nu tveksamt. De är oense med regeringen i flera frågor, bland annat om strandskyddet och skogen. Dessutom kritiserar de ju regeringens satsningar på sjukförsäkringen.

Men samtidigt vill Centerpartiet ha den minsta nedskärningen i sjukförsäkringen av alla borgerliga partierna – kanske ger det en fingervisning om att de öppnar upp för att släppa just den ståndpunkten.

Läs mer:

Budgeten: Rejäla lyft för sjuka – men inte mer i försörjningsstöd (Syre 20/9 2021)

Ensamma om att vara emot regeringens lättnad för sjuka (Syre 15/2 2021)

Så mycket – eller lite – vill oppositionen lägga på sjukförsäkringen (Syre 15/2 2021)

Moderaterna vill återinföra den hårt kritiserade stupstocken – tveksam fakta ligger bakom (Syre 16/3 2021)