Radar · Miljö

Hallå där, Syres miljöredaktör på Cop26: ”Polisen fick svetsa loss aktivister”

Syres reporter Ossian Sandin är på Cop26 för de sista skälvande dagarna av förhandlingarna. Nu måste världen lösa de kritiska frågorna för att hindra alltför snabb uppvärmning av vår planet. Hur är stämningen?

– När jag kom från tåget igår stötte jag genast på en vägblock utanför banken Santander, som av aktivisterna anklagades för att bidra till skogsskövling i Amazonas. Där var stämningen festlig, med en samba och en kör. Samtidigt som polisen fick svetsa loss några av aktivisterna som kedjat fast sig. Här där själva Cop26 äger rum, är det inte riktigt samma stämning. Folk jäktar mellan olika rum och förhandlingarna är i full gång, säger Ossian Sandin.

Det har gjorts en del framsteg, löften om att minska skogsavverkning och stoppa kolberoende. Är det ett uppvaknande som skett?

– Över 100 länder som sammanlagt representerar över 85 procent av världens skogar, lovar att arbeta för att stoppa avskogningen det närmsta årtiondet. Det är klart att det är positivt. Det är inte heller den enda utfästelsen, i själva verket har det skett en rad utfästelser hittills under klimattoppmötet, om alltifrån att kapa metanutsläppen till att skapa ett mer hållbart jordbruk.

– Men faktum är att löften har brutits tidigare och vad som har störst betydelse är utsläppsminskningar, här och nu. Eller i alla fall på kort sikt. Det finns också många frågetecken kring vilken betydelse de här utspelen verkligen kommer att få.

Många aktivister är arga och kallar mötet för greenwashing, håller du med?

– Jag tycker det är för tidigt att säga. Mötet är inte slut och de viktiga förhandlingsfrågorna har inte förhandlats färdigt. Sedan har det kommit en rad utspel och ibland vaga löften som kan uppfattas som greenwashing. Men om även de kommer att brytas och visa sig vara utan substans, är för tidigt att säga. Klart är att ord måste bli till handling för att utsläppskurvan ska vända nedåt.

Vad förväntar du dig av de närmaste dagarna?

– Jag hoppas träffa människor som har beslutat sig för att verkligen göra skillnad till det bättre, oavsett om det är förhandlare, politiker eller aktivister. Det kommer bli spännande att på plats se hur sådana här beslut tas, som har så avgörande betydelse för mänsklighetens framtid på planeten.

Läs mer:

Här är konflikterna som Cop26 måste lösa

Stormakter stångas inför Cop 26 

Syre förklarar klimatfinansiering

Sverige vill köpa utsläpp för hundratals miljoner kronor – skriver avtal med Ghana på Cop26

Ländernas uppdaterade löften inför Cop26 långt ifrån tillräckliga

Klimattoppmöten – från Rio till Glasgow

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Greta Thunberg befarar nytt bakslag på klimattoppmötet

Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”

Lyckligt slut eller domedag – vad säger forskarna om klimatkrisen?

Åsa Romson: ”Klimatkonferenserna gav mig energi som miljöminister”

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV