Radar · Miljö

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Cop26 kommer att bli ett avgörande möte inför framtiden. Det är tre klimataktivister från tre länder som Syre pratat med rörande överens om. Uppladdningen har börjat, men förväntningarna på politikerna är låga.

Jac Reichel från Glasgow community food network är en av många aktivister som förbereder sig inför Cop26 med banderolltillverkning och föreläsningar
Jac Reichel från Glasgow community food network är en av många aktivister som förbereder sig inför Cop26 med banderolltillverkning och föreläsningar. Foto: privat. 

Jac Reichel, Glasgow community food network, Skottland

Hur förbereder ni er inför Cop26?

– Koalitionen som vi deltar i, Cop26 Coalition, organiserar ett Peoples summit den 7-10 november, en alternativ konferens som sker vid sidan av Cop. Det kommer bli många event, fysiska, men allt kommer också att livesändas online, så det blir många möjligheter att engagera sig online. Vi har stort fokus på att engagera människor från det globala syd, vilka är de som drabbas hårdast av klimatförändringarna, och verkligen höra deras röster.

– Förhoppningsvis kan vi använda detta fantastiska onlineredskap som videomöten är till att sätta press på regeringarna och organisera oss tillsammans.

– Den 6 november är det också Global day of action. Här i Glasgow kommer det vara en stor marsch, men fokus kommer vara på mängder av event som samtidigt sker globalt.

– Vi har också haft tre workshops av totalt sex stycken (där de bland annat tillverkat banderoller av återvunnet material och naturliga färgmetoder från matrester. De pratar också mycket om klimatförändringar och kopplingen till mat och matproduktion och att övergå till mer lokala och klimatvänliga matproduktionsystem, reds anm.) Det har varit fantastiskt, att höra människor från alla typer av bakgrunder om deras koppling till land och matproduktion.

Vad är dina förväntningar på mötet? Känner du mer eller mindre hopp än tidigare?

– Personligen har jag låga förväntningar, även om jag tycker att det troligtvis är det viktigaste mötet i vår generation. Tiden håller på att rinna ut och vi kommer troligen inte nå 1,5-gradersmålet och även 2-gradersmålet ser allt svårare ut att nå. Så jag känner nog inte mer hopp, utan snarare en känsla av brådska.

– Det största hoppet känner jag för klimatrörelsen, som har byggt upp ett större motstånd sedan senaste mötet.

Vad är den viktigaste frågan under mötet?

– För mig är det gemenskap och att bygga motståndskraft inom klimatrörelsen, att kunna samlas, organisera oss och lära från varandra. För personligen har jag inte höga förväntningar på konferensen i sig. From ett lokalt Glasgow-perspektiv så kommer det nog kännas främmande för många av de som bor här. Allt händer bakom stängda dörrar och halva staden kommer att vara avstängd.

– När det gäller världsledarna som träffas är jag inte superhoppfull, men jag tror att det kan vara en fantastisk chans för klimatrörelsen att komma samman och organisera sig, och att höra röster från hela världen. För det kommer vara mycket fokus på event – både fysiska och online – som försöker sammanföra människor från andra länder som inte kunde komma hit, på grund av pandemin, den ojämlika vaccinationsfördelningen och också på att Storbritannien har strikta gränskontroller som gör det svårt för speciellt personer från det globala Syd att komma hit.

Emanuele Genovese från Fridays for future, Italien, deltog i en rad demonstrationer under preCop26 som hölls i Italien, då landet delar värdskapet för Cop26 med Storbritannien
Emanuele Genovese från Fridays for future, Italien, deltog i en rad demonstrationer under preCop26 som hölls i Italien, då landet delar värdskapet för Cop26 med Storbritannien. Foto: privat.

Emanuele Genovese, Fridays for future, Italien

Hur förbereder ni er inför Cop26?

– Jag kommer inte att åka till Skottland som många andra aktivister. Det stora arbetet gjorde vi genom demonstrationer när Italien var värd för PreCop26.

Vad är dina förväntningar på mötet? Känner du mer eller mindre hopp än tidigare?

– Detta är det avgörande Cop-mötet: då detta är det nödvändiga årtiondet för att agera och då vi befinner oss i väntan på det Cop som sker vart femte år – då man kommer att uppdatera löftena i Parisavtalet – är detta ett år som inte kommer tillbaka. Hoppet kommer från de tiotusentals människor som har mobiliserat sig i så många städer och som är mycket mer medvetna än 2019.

Vad är den viktigaste frågan under mötet?

– Det viktigaste för Cop26 kommer att vara att kämpa för verkliga mitigations-lösningar och att ge 100 miljarder årligen till utvecklingsländerna. En annan punkt kommer att stå i centrum och den bör den italienska regeringen reagera emot: att förlänga och till och med expandera handeln med utsläpp, den allvarligaste av falska lösningar på klimatkrisen.

Britta Bäumer är bland annat aktiv i Psychologists and psykoterapists for future och stöttar unga klimataktivister i en samtalsgrupp om klimatkänslor
Britta Bäumer är bland annat aktiv i Psychologists and psykoterapists for future och stöttar unga klimataktivister i en samtalsgrupp om klimatkänslor. Foto: privat.

Britta Bäumer, psychologists and psychotherapists for future, Sverige

Hur förbereder ni er inför Cop26?

– Jag stöttar klimat-aktivist-ungdomar genom bland annat en samtalsgrupp med fokus på klimatkänslor och hållbar aktivism. Jag är också aktiv i Extinction rebellion och kommer att vara med på en Cop26-aktion i Stockholm den 6 november. Jag hade också gärna velat gå med på pilgrimsvandringen till Glasgow. Åtminstone en bit. Men så blev det inte tyvärr.

Vad är dina förväntningar på mötet? Känner du mer eller mindre hopp än tidigare?

– Eftersom chansen att klara 1,5 grader blir allt mindre så känns det svårt att riktigt tro på att Cop26 blir vändpunkten. Samtidigt går det inte att sluta försöka påverka och fortsätta att informera folk om klimatkrisen.

Vad är den viktigaste frågan under mötet?

– Sluta prata tillväxt! Vi behöver konsumera smartare och mindre. Rättvis omställning. Och Omställning på riktigt; det räcker inte med att ställa om till elbil och leva på som vanligt.

Läs mer om Cop26:

Åsa Romson: ”Klimatkonferenserna gav mig energi som miljöminister”

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Greta Thunberg befarar nytt bakslag på klimattoppmötet

Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”

Lyckligt slut eller domedag – vad säger forskarna om klimatkrisen?

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV