Radar · Miljö

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen reser till Cop26 i hopp om att kunna påverka världens länder att skärpa sina klimatplaner.

Tusentals miljöaktivister kommer att göra allt för att synas och höras på Glasgows gator och torg under Cop26. Men det finns också representanter från miljöorganisationer som ska påverka förhandlingarna från insidan. En av de är Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Vad hoppas du uppnå?

– Jag hoppas vara med i dialogen mellan miljörörelsen och framförallt EU:s beslutsfattare. Det handlar om att följa och se vad som händer, pusha för att regelverket ska bli så tydligt som möjligt och komma med förslag. Om inte miljörörelsen är med och bevakar, finns det ingen som trycker på från det hållet.

Många pratar om att det är sista chansen för 1,5 gradersmålet, är du hoppfull?

– Om man ser den samlade effekten av de klimatplaner som nu är lagda på bordet, ser man att de ligger långt över det mål som vi har. Men inget händer på själva Cop26 utan efter, därför måste man fatta beslut som innebär att länderna går tillbaka hem och skärper sina åtgärdsplaner inför nästa avstämningsperiod.

– Det Cop26 också måste göra är att stänga regelboken som handlar om hur de nationella klimatåtgärderna ska utföras och rapporteras. Beroende på vad man kommer överens om kommer det bli olika lätt att klara av 1,5 gradersmålet. Ytterligare en fråga som kommer att spela roll för att något händer är finansieringen (till fattigare länders åtgärder red anm).

Finns det någon röd linje som du anser att EU inte bör överskrida?

– Jag tänker på den berömda artikel 6 som handlar om att man finansierar eller gör en klimatåtgärd i ett annat land. Teoretiskt skulle det vara så att både det land som har investerat i klimatåtgärden och det land där åtgärden ägt rum, får räkna det som en utsläppsminskning. Därför är det viktigt att man fattar beslut om regler som gör att det inte är möjligt – utan att endast en part får räkna in det.

Hur ser ni annars på att det ska gå att handla med utsläppsrätter?

– EU:s utsläppshandel har ju visat sig bli alltmer effektiv. Men den handlingsmekanism som skapades under Kyotoprotokollet (det klimatavtal som föregick Parisavtalet) har inte fungerat särskilt bra, så det beror precis på hur förutsättningarna är runtomkring. Men nu ligger artikel 6 i regelboken, så nu handlar det om att få den så bra som möjligt.

Vad hoppas du få läsa för rubrik i tidningen efter Cop26?

– Beslut om att vidta kraftfulla åtgärder för att nå 1,5 gradersmålet och löften om finansiering (till klimatåtgärder i fattigare länder). Både till att leva upp till löftet som man redan har tagit (fram till 2025) och en utökad finansiering till efter 2025.

Redan 1992 var man överens om att man inte skulle låta de mänskliga klimatförändringarna skapa farliga utsläpp. Varför tror du att vi ändå är där vi är idag?

– Två huvudsakliga skäl, det ena är att det har utmanat väldigt starka ekonomiska intressen. Jag har ju på plats sett hur oljeföretagen motarbetat och samarbetat med Opec och även USA. Sedan har klimatfrågan varit en svår abstrakt fråga att beskriva och därför också varit svår att förstå hur akut den är. Det är först nu vi börjar se mer tydligt vad som händer.

Är det något i rörelsen i avtalet eller runt om i världen som gör att du tror att det kommer att bli bättre?

– Ja, att många fler inser hur allvarligt läget är och att förnyelsebar energi ofta är billigare än fossil energi. Trots att Trump gjorde allt vad han kunde för att hålla kolindustrin under armarna, såg han ändå att förnyelsebar energi var billigare. Men också att det i många länder finns den här starka ungdomsrörelsen, det tror jag också spelar roll – att det finns ett tryck underifrån.

Hur nytt är det att miljörörelsen är med och påverkar?

– Miljörörelsen har varit engagerad ända sedan Riokonferensen 1992 på något sätt. Men jag tror att det har varit en kombination av att kunskapen ökat medialt kring frågorna och att ungdomsrörelsen blivit starkare som väckt ett intresse kring vad som händer med rörelsen. Så det har varit en växelverkan där emellan.

Så det är inte helt nattsvart?
– Nej, det är väldigt bråttom och väldigt akut och det sker alldeles för lite. Men det finns ändå saker som är hoppingivande i allt detta.

Läs mer om Cop26:

Åsa Romson: ”Klimatkonferenserna gav mig energi som miljöminister”

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Greta Thunberg befarar nytt bakslag på klimattoppmötet

Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”

Lyckligt slut eller domedag – vad säger forskarna om klimatkrisen?

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”