Glöd · Debatt

Håll rent från konspirationshögern

Porträttbild av skribenten + en tyst minut för stupade soldater på en gata i Jerusalem.

Tre debattartiklar av Andi Olluri om kriget i Gaza får svar av Kristofer Åberg – som också påpekar att Olluri även skriver på bland annat konspirationssajter och uppmanar Syre att hålla rent från sådant. Lennart Fernström, chefredaktör och ansvarig utgivare, ger svar direkt.

DEBATT. Under våren har Syre publicerat tre artiklar av Andi Olluri (9 mars, 18 mars och 9 maj). Kritik mot Israel ska givetvis lyftas, men vi rödgröna borde hålla rent mot opinionsbildare från den konspirationsteoretiska radikalhögern.

I sin senaste text insinuerar Olluri att Israel inte har rätt att försvara sig mot Hamas, att Hamas ska få israeliska finansiella tillgångar i västerländska banker och att Sverige ska förse Hamas med generösa mängder vapen.

Önskemålet att Israel inte ska få försvara sig är en återgång till hur judar hade det som minoritet i andra länder, innan Israel bildades. För många judar var det förbjudet att idka självförsvar (även om de blev anfallna). Detta hör förstås inte hemma i ett humant samhälle. Det finns heller inget i folkrätten som rättfärdigar den typen av massakrer som Hamas utförde den 7 oktober. Vad tänker Olluri att Israel ska göra nästa gång Hamas vill utföra terror mot tusentals civila israeler? Ska de bara låta Hamas döda hur många de vill?

Så till agendan bakom opinionsbildandet. Olluri är återkommande skribent för konspirationsteorisajterna Newsvoice och Global politics. Tidningarnas profil karaktäriseras av pseudovetenskap, klimatförnekelse och vaccinationsmotstånd. Därutöver är han skribent i Nya Dagbladet. Syre har rapporterat om Nya Dagbladet, och då beskrivit den som pronazistisk. Expo beskriver tidningen som högerextrem, antisemitisk och NMR-vänlig.

Det är ingen slump att den konspirationsteoretiska rörelsen fokuserar på Israel. Konspirationer om judar är ändå grunden i det träsket. I Nya Dagbladet lyder den politiska linjen att man vill få till en ”storskalig återvandring av miljontals människor”, och att det är judiska intressegrupper som står bakom mångkulturen.

Israeler och palestinier förtjänar fred. Den freden kommer aldrig uppstå med konspirationsteoretikernas hets.

Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner

Svar direkt från Lennart Fernström:

Över Andi Olluris tre debattartiklar i Syre står det: ”Detta är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna och inte tidningens.”

Att ta in artiklar som vi inte delar uppfattning med är en förutsättning för att kunna ha en bred debatt och även för att kunna publicera Kristofer Åberg. Att ha skickat in debattartiklar till tidningar som Newsvoice, Global politics och Nya Dagbladet tyder antingen på en okunnighet eller väldigt dåligt omdöme, men diskvalificerar i sig inte personen från Syres debattsida. Om någon däremot uttrycker sig antisemitiskt eller på annat sätt rasistiskt så kommer vi inte ta in de texterna.

Lennart Fernström, chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV