Glöd · Debatt

Israels brott sopas under mattan

Abder Khanan dog i en hungerstrejk i ett israeliskt fängelse i Gaza i maj 2023.

De flesta ryssar vet vem Aleksej Navalnyj var, men få västerlänningar kan namnen på de trettio palestinier som dödats i israeliska fängelser sedan den 7 oktober 2023, skriver Andi Olluri.

DEBATT. Ett konstant tema i propaganda är att man fokuserar på fiendens brott (Rysslands, Irans, Kinas och så vidare) som en laserstråle, men inte säger ett pip om sina och sina vänners egna.

För att illustrera gjorde jag en databasundersökning i Retriever Mediearkivet på allt som publicerats (16 februari till 16 mars) av Aftonbladet, Dagens nyheter, ETC, Expressen, Fokus, Omni, Svenska Dagbladet, Sveriges radio, SVT, TV4 och jämförde hur mycket de rapporterade om två händelser.

Den ena händelsen angår den ryske dissidenten och fången Alexej Navalnyjs död. I det fallet nämndes han i fler än 300 artiklar samt ledar- och debattartiklar, som alla hyllade honom och fördömde Ryssland i helvetiskt ilsken ton.

Den andra handlar om en rapport i Haaretz om att ungefär 30 palestinska politiska fångar dödats i israeliska fängelser sedan den 7 oktober, i samband med rapporter från bland andra Euro-Med Human rights monitor från den 9 mars om att tusentals palestinier från Gaza utsätts för systematisk tortyr och våldtäkt i israeliska militära fängelser. 

Den rapporten förklarade att ”israeliska fängelser blivit kopior av Guantanamo, men brutalare”, med ”avsiktliga avrättningar av palestinska fångar, medan andra torteras till döds”. Fångarna, nästan alla unga män och pensionärer, ”fängslas under mycket hemska förhållanden, liknande hönsburar”, med vittnesmål som är för brutala för att nämnas här.2

Medan Navalnyj nämndes i fler än 300 artiklar, nämndes dessa fakta om palestinska fångar noll gånger.3

Det är dessutom överflödigt att påpeka att inte ett enda dessa palestinska fångars namn känns till av svensken, och så lär det nog förbli framöver. 

Åtminstone kan de flesta vitryssar och ryssar namnet på Navalnyj och en del andra ryska dissidenter, och de känner till att han satt fängslad och misshandlades av regimen. Men det kan vi inte säga om västerlänningar gentemot de palestinska fångarna de betalar för att tortera. Så jag försöker alltså inte få det att låta som att det ryska propagandasystemet sjunkit lika lågt som vårt.

Fotnoter:

1. Sökningar för Navalnyj i Retriever: [Navalnyj OR Navalnij OR Navalny]. För Euro-Med och Haaretz: [Palestinska fångar OR Euro-Med].

2. Euro-Med Human rights, “Palestinian prisoners are victims of torture and systematic executions as international organizations are silent”, 9 mars 2024.

3. En enda text i Aftonbladet av Nivette Dawod (8 mars) nämnde en FN-rapport om hur fångar brutalt torteras av ockupanten, men inget om dödsfallen, och artikeln avslutas med att citera israeliska politiker som ”nekar till uppgifterna”. En text i Omni (20 februari), endast tre stycken kort, noterade att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp av israeliska styrkor. Det är det enda som avviker från den totala tystnaden.