Glöd · Debatt

Sluta finansiera terrorism – eller?

Israeliska soldater vid gränsen till Gaza i måndags.

Det talas mycket om att bistånd till Gaza inte får hamna hos Hamas. Samtidigt talas det inte alls om hur mycket som går till företag som är involverade i Israels illegala bosättningar, skriver Andi Olluri.

Innan och under Israels folkmord i Gaza har USA och Europa bistått Israel med generösa mängder vapen och finansiella investeringar. 

Utsträckningen av specifikt europeiska investeringar i företag som är direkt involverade i illegala israeliska, koloniala bosättningar på Västbanken beskrevs mycket noggrant i en gemensam rapport av 25 europeiska organisationer från december 2023, Don’t buy into occupation.1

Mellan 2020 och 2023 hade nästan 800 europeiska banker, investeringsfirmor och pensionsfonder finansiella relationer med ett halvt hundratal företag ”som är aktivt involverade i israeliska bosättningar”, med 164 miljarder US-dollar i form av lån och emissionsgarantier, och ägde 145 miljarder US-dollar i aktier hos dessa. Dessa är uttryckligen illegala under internationell lag.

Rapporten visade att Swedbank, AB Industrivärden, Skandinaviska enskilda banken, Svenska Handelsbanken, Alecta och Pensionsfonderna har sådana investeringar och finansiella kopplingar till företag som deltar i Israels bosättningar, värda hundratals miljarder kronor, och därmed gör sig skyldiga till illegal verksamhet under internationell lag.

Sedan 7 oktober har en tsunami av ramaskri, hysterisk ilska och lögner publicerats nästan dagligen i varje större tidning om hur de mikroskopiska summor vi skickar i bistånd till det land vi attackerar (Palestina) inte får ”hamna hos terrororganisationen” Hamas – utan att någonsin presentera minsta bevis för anklagelserna. ”Inget stöd till Hamas ska komma från Sverige”, för att citera media-darling Magnus Ranstorp.2

Denna självklart relevanta rapport, som dokumenterar hundratals miljarder kronor i bevisat stöd till en faktisk terrorist som ockuperar och angriper ett annat land, är omöjlig att hitta i media, precis som förväntat. Inte heller fanns något spår av rapporten i diskussionerna efter att Sverige upphävde sitt redan magra bistånd till Unrwa på grund av helt obevisade kopplingar mellan några få medarbetare och Hamas. 

Det är inte den sortens sak man vill att det patriotiska folket ska veta när de finansierar storskalig terrorism.

1. DBIO, “European financial institutions’ continued complicity in the illegal Israeli settlement enterprise”, dec. 2023. 

2. SvD, Magnus Ranstorp, 14 dec. 2023.