Zoom

Flera av Söders prideutspel kvar – trots statsministerns påståenden

Under Prideparaden i Stockholm upprepade statsminister Ulf Kristersson påsteendet att SD-toppen Björn Söder raderat homofobiska inlägg om Pride.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och integrationsminister Johan Pehrson (L) har fördömt SD-toppen Björn Söders utspel om Pride i en serie inlägg på X. Samtidigt påstår de båda politikerna att Söder nu tagit bort inläggen. Syre kan visa att flera inlägg där Pride kopplas till pedofili, och kritiker anklagas för att försvara pedofili, fortfarande ligger kvar.

”Jag står upp för att försvara homo- och bisexuella rättigheter. Men jag kommer aldrig försvara Pride och dess nära – och numera legitima – kopplingar till pedofili och barns involvering i vuxnas sexuella värld”.

Inlägget är skrivet av Björn Söder och ligger i skrivande stund kvar på den sociala medieplattformen X (tidigare Twitter).

Det var på onsdagskvällen som SD-riksdagsmannen Björn Söder på sociala medieplattformen X började publicera en serie utspel mot Pride som han kopplade till pedofili. Söder angrep även en rad personer som visat stöd för Pride för att legitimera eller försvara pedofili.

Han delade även ett homofobiskt bildkollage som han stulit från en högerextremist som representerat det högerextrema partiet Alternativ för Sverige och som förnekat Förintelsen.

”Tycker verkligen svenska folket att detta är ok”, skrev Söder om kollaget.

Samma bild skulle Söder publicera flera gånger tillsammans med sina utspel mot Pride, mot riksdagens talman och statsministern, med flera. Söder rasade även specifikt över att prideflaggan hängts upp på statsministerns residens Sagerska huset.

”Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt!”, skrev Söder bland annat i ett inlägg som han senare tagit bort.

Under onsdagsnatten och torsdagen raderade Söder några av sina inlägg. SD-ledamotens utspel hade väckt stark kritik och utrikesminister Tobias Billström krävde att Söder bad om ”ursäkt till alla som han svepande anklagar för helt fruktansvärda saker”.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) sa till Aftonbladet att hon kände sig ”sorgsen och bedrövad” över hur Björn Söder uttryckt sig.

Även statsminister Ulf Kristersson har fördömt Björn Söders uttalande. I en intervju med TV4 kallade Kristersson utspelen för ”groteska”. Han hävdade samtidigt att Söder tagit bort sina uttalanden på X.

– Det är väl ett litet tecken på att han inser att det var fel, sa statsministern.

Kristersson hävdar felaktigt att inlägg tagits bort

I helgen gick Ulf Kristersson och flera andra partiledare i pridetåget i centrala Stockholm. Kristersson fick återigen frågan från Aftonbladet om hur han ser på Söders utspel. Kristersson fördömde dessa, men återupprepade att Söder tagit bort sina homofobiska inlägg.

– Han har tagit bort tweetsen, det såg jag. Det var bra, hävdade Ulf Kristersson.

Även Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterade Söders utspel till Aftonbladet.

– Det är ju fattigt. Han företräder ju inte Sverigedemokraterna och han har tagit bort sina tweets och det är bra, säger Pehrson.

Björn Söder har tagit bort ett par inlägg, däribland det som anklagar Ulf Kristersson för att ”legitimera pedofili” och andra utfall kopplade till regeringen.

Anklagar journalist för att försvara pedofili

Samtidigt är flera inlägg från onsdagskvällen kvar där Söder kopplar Pride till pedofili och där han går till angrepp mot personer som stöder Pride. Han anklagar bland annat en journalist för att ”försvara pedofili”

Flera inlägg på X (tidigare Twitter) där Söder anklagar personer för att försvara pedofili kopplat till Pride
Flera inlägg på X (tidigare Twitter) där Söder anklagar personer för att försvara pedofili kopplat till Pride. Foto: Skärmdump

Björn Söder skriver till en journalist som kritiserat honom:

”Eller så fortsätter man som du att försvara pedofili”, och inlägget ligger kvar på X i skrivande stund.

Björn Söder har på X även kommenterat ett inlägg av Johan Pehrson själv. Även i det kopplar Söder ihop Pride med pedofili. Johan Perhrson skrev:

”Vilket makalöst dravel. Intolerans är osvenskt. I mitt Sverige får man älska vem man vill och vara den man är”, skriver Pehrson.

Söder svarade Pehrson:

”Gäller det även människor med tycke för minderåriga?”

En annan användare på X frågade Söder ”Vad har homosexualitet med pedofili att göra?”

Björn Söder svarade:

”Ingenting. Men det kom med i diskussionen i denna tråd eftersom det ansågs vara dravel att ifrågasätta vurmandet för Pride”.

Samtliga inlägg finns i skrivande stund kvar på X.

Pehrson (L) kritiseras för att förminska SD:s ansvar

På sociala medier har Johan Pehrson också fått kritik för påståendet att Björn Söder inte företräder Sverigedemokraterna.

Björn Söder har sedan Jimmie Åkesson blev partiledare 2005 haft en dominerande roll i Sverigedemokraterna. Han var en del av det så kallade fyras gäng – Jimmie Åkessons närmsta krets.

 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) hävdar liksom Ulf Kristersson att Söder tagit bort utfallen mot Pride från X
 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) hävdar liksom Ulf Kristersson att Söder tagit bort utfallen mot Pride från X. Pehrson får även kritik då han hävdar att SD-toppen Björn Söder inte företräder Sverigedemokraterna. Foto Oscar Olsson/TT

Söder har varit partisekreterare för SD i tio år. Han har varit SD:s gruppledare i riksdagen. Förrförra mandatperioden utsåg Sverigedemokraterna honom till sin kandidat posten som andre vice talman i riksdagen, vilket han också utsågs till.

I dag är Björn Söder ordförande för Sveriges delegation i organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Han är även ledamot i riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling.

SD visar "förståelse" för Söder

Sverigedemokraterna själva har också varit försiktiga i sin kritik mot Söders prideutspel. Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, har kommenterat att Björn Söders ”påståenden om pedofili är att ta kritiken onödigt långt”. Men hon tog honom samtidigt i försvar:

”Jag kan samtidigt ha förståelse för Björns tankar kring att låta barn delta i en parad som i mångt och mycket kretsar kring sexuella uttryck.”

I Sverigedemokraterna är inte Björn Söders senaste utspel mot Pride något unikt. I SD:s gamla partitidning SD-Kuriren skrev Söder redan 2007 att ”normaliseringen av homosexualitet” riskerade att leda till pedofili och sex med djur ”normaliseras”, något som Expo tidigare uppmärksammat.

Sverigedemokraterna har även föreslagit en ändring i grundlagen för att reglera vilka flaggor som ska få sättas upp utanför offentliga byggnader och att ”politiska flaggor ska förbjudas”. Förslaget är direkt riktat mot prideflaggan.

Matheus Enholm (SD), ledamot i Konstitutionsutskottet, förklarade i en intervju med Aftonbladet när han kommenterade förslaget på grundlagsändring att han jämställer Prideflaggan med ”andra politiska organisationer”.

I kommuner där Sverigedemokraterna har styrt har också prideflaggor stoppats vid offentliga byggnader. Bland annat i Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg.

Syre har sökt statsminister Ulf Kristersson för en kommentar. Hans pressekreterare Susan Vo Bergqvist hänvisade alla frågor till mejl. Syre inväntar svar.

Syre har även sökt Johan Pehrson. Hans pressekreterare Christoffer Heimbrand har lovat att återkomma för en kommentar.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs att Björn Söder var andre vice talman förra mandat perioden. Rätt ska vara att Söder fick det uppdraget förrförra mandatperioden.

Läs mer:

Björn Söder använde stulet homofobkollage

Trumpism, antisemitism och Ungernvurmande kan inta talmansposten

SD-politiker vill se restriktioner mot pride: ”Destruktiv livsstil”

Motstånd mot hbtq och kvinnors rättigheter mobiliserar extremhögern

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV