Zoom

Trumpism, antisemitism och Ungernvurmande kan inta talmansposten

Björn Söder kan bli Sveriges talman.

Sverigedemokraterna kräver att få utse talman och det är inte orimligt att det då skulle bli Björn Söder som tidigare varit SD:s kandidat för den posten. En politiker som dagarna innan valet spred konspirationsteorier om att Socialdemokraterna riggat valsystemet för att fuska sig till makten. Som hyllat Ungerns utveckling och spridit antisemitiska konspirationsteorier. Sverige kan få en talman som gett sig på judar, romer, muslimer, hbtq-rörelsen och fått Bris att rasa.

Enligt det nuvarande valresultatet som inte är helt klart är SD, M, KD och L i majoritet och skulle kunna bilda regering. Moderaterna har som praxis att det största partiet i en regeringskonstellation ska utse talman. Sverigedemokraterna har också krävt den posten

TT har gjort den inte alltför vilda gissningen att den posten då skulle kunna tillfalla Björn Söder eftersom han tidigare varit SD:s val för andre vice talman.

Var med och formade SD

Vem är då Björn Söder? Söder ingick i de ”fyras gäng”, Åkessons närmsta krets när han tog ledningen över Sverigedemokraterna 2005. De fyras gäng styrde partiet med järnhand. Förutom Söder ingick också partiideologen Mattias Karlsson och den nuvarande partisekreteraren Richard Jomshof i denna lilla krets. I dag tycks dock den gruppen inte längre vara lika sammansvetsad.

Björn Söder har alltid varit en rubrikernas man med sina extrema utspel. En del har förlöjligats, som hans blogginlägg om Malmöfestivalen 1999 när Söder förfasades över att han bara hittade ”utländsk mat”.

”Var fanns den svenska maten?”, frågade han sig.

Men Söder fann ljuset i en ”sillamacka”. Söder blev lycklig, men snart skulle han förfasas igen. Utanför McDonalds såg han bara ”mörka moln”, inga ”ljusa moln”. Söder mådde illa.

”Min mage höll på att vända sig ut och in och tårarna började leta sig ned för min kind”. Björn Söder flydde Malmö.

Det var en ung Björn Söder som skrev texten. Under samma period, närmare bestämt 1998 hade han tillsammans med Åkesson och resten av de som skulle bli de fyras gäng grundat Nationaldemokratiska studentföreningen. De återupplivade det högerextrema 30-novemberfirandet av Karl XII.

Mellan 1999 och 2003 i gick sverigedemokrater fackeltåg i Lund, höll tal och lade kransar.

Under sina unga år lät Söder sig även fotograferas med SS-veteranen Franz Schönhuber hand på sin axel och han omfamnade en partikamrat iklädd Ku klux klan-tröja.

Central i antimuslimsk propaganda

Det är över 20 år sedan nu. Björn Söder har blivit äldre, men historien om sillmackan och kramandet av rasismen och antisemitismen gör sig ständigt påminda i nya utspel.

När Sverige och Loreen vann Melodifestivalen 2012 gladdes inte Söder. På Facebook anspelade han på att han inte ansåg att Sverige vunnit. Han satte Sverige inom citationstecken och med frågetecken, på en kommentar om att ”Sverige ju vann”.

Efter medieuppmärksamhet förklarade han att hans största problem var att deltagarna inte ”sjöng på sina egna språk”.

Björn Söder var också en av frontpersonerna i Sverigedemokraternas stöd till den så kallade Counterjihadrörelsen som dominerade delar av extremhögern fram till Anders Behring Breiviks terrordåd 2011. Då idéerna som Björn Söder propagerat för, med utspel om ”islams erövring och kolonisering av Sverige och västerlandet” eller ”Precis som nazismen bekämpades måste nu islam bekämpas”, sattes i ett annat ljus. Propagandan för ett civilisationskrig mot islam hade kostat 69 människors liv på ett ungdomsläger på Utöya.

"Judar och samer är inte svenskar"

Björn Söder har inte bara hetsat mot muslimer. Han har attackerat i princip varenda minoritetsgrupp i Sverige. 2018 hävdade han judar och samer inte är svenskar. Ett uttalande som fördömdes av bland andra den Svenska kommittén mot antisemitism, Judiska centralrådet och Sametingets talman.

2012 försvarade Söder bensinmackar som diskriminerade romer.

”Det kanske finns en anledning att de nekas? Istället skriks det som vanligt i Sverige om diskriminering”, skrev Björn Söder.

Inte heller Sveriges hbtq-personer har klarat sig från Björn Söders hetsande.

”Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ’normaliseras’? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare” skrev han i Sverigedemokraternas dåvarande partitidning SD-Kuriren 2007.

Bris: ”Finns inga förmildrande omständigheter för barnmisshandel”

2015 deltog han i ett rasistiskt drev riktat mot en nioåring som fick Bris att gå i taket. Det handlade om ett då uppmärksammat videoklipp där pojken blev brutalt omhändertagen av en ordningsvakt. Flera alternativmedier gick till ordningsvaktens försvar. Söders kommentarsfält fylldes också av rasistiska och våldsbejakande kommentarer utan att han agerade.

Silvia Ernhagen som då var kommunikationschef på Bris rasade. I en intervju med Expo sa hon att det inte finns några förmildrande omständigheter kring misshandel av barn. Hon uppmanade riksdagsledamöter att höja sina röster.

Trump och antisemitiska konspirationsteorier

Björn Söder var också en av Sverigedemokraternas mest högljudda Trump-anhängare. Men han oroade sig för att för att Trump skulle kunna stoppas från att ta makten. På en högerextrem valvaka lanserade han konspirationsteorier hämtade från den antisemitiska traditionen. Idén om en global komplott med en judisk finansman i spetsen. Den moderna antisemitismens hörnsten som förfinades av nazityska regimen propagandaapparat.

”Trump har förklarat krig mot globalisterna” förklarade Söder och utvecklade att dessa ”förhärskat i decennier”.

Ett år tidigare hade Björn Söder varit ännu tydligare med sin konspiratoriska världsbild. I ett tacktal till en ungersk regeringsföreträdare där han hyllade Ungern för att ”försvara den västerländska civilisationen” pekade han ut antisemiternas bogeyman, filantropen och finansmannen George Soros.

”Vad beträffar George Soros så anser jag att han är en av de farligaste män [sic] för tillfället. Den påverkan han har på politiska grupperingar och partier i Europa är skrämmande. […] De senaste diskussionerna inom EPP-gruppen visade klart och tydligt att han är den som drar i trådarna. Det skrämmer verkligen mig.”

Till Expo kommenterade en av Sveriges främsta forskare på antisemitism uttalandet. Henrik Bachner:

”Det är en legitimering av antisemitiska föreställningar om att Soros skulle vara någon slags allsmäktig kraft som styr och manipulerar europeisk politik. Föreställningarna exploateras av den ungerska regeringen och används flitigt i högerextrem propaganda idag”

Dagarna innan valet spred Söder myter om Valfusk
Dagarna innan valet spred Söder myter om Valfusk.

Valfusk och attacker mot media

Och så dagarna innan valet, mitt under en SD-understödd kampanj om att valfusk kan avgöra valet, lanserade Björn Söder myten om att Socialdemokraterna öppnat luckor i valsystemet för att kunna fuska sig till makten.

”Klart Socialdemokraterna ignorerar brister i valsystemet om det kan gagna dem själva… De vill så klart invänta och se om de kan dra nytta av bristerna”, skrev Björn Söder på Twitter bara dagar innan valet.

Och innan rösterna i årets val ens var färdigräknade gick Björn Söder återigen till attack mot den Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Willy Silberstein för att han dristat sig prata i SVT:s Aktuellt om nazismen och antisemitismen som ständigt gör sig påmind inom Sverigedemokraterna.

”SVT måste reformeras”, kräver Björn Söder.

Som riksdagens främsta representant företräder talmannen ofta riksdagen i nationella och internationella sammanhang, skriver riksdagen om talmansuppdraget.

Läs mer:

Kartläggning: Så attackeras valet

SD:s partisekreterare: ”Valfusk kan avgöra valet”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV