Radar · Inrikes

SD:s partisekreterare: ”Valfusk kan avgöra valet”

Partisekreterare Richard Jomshof (SD) menar att den svenska valintegriteten är hotad.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof ifrågasätter på en rasistisk sajt det svenska valsystemet.
”Jag är övertygad om att det finns så många oärliga människor runt om i landet så att det påverkar på marginalen och när valet påverkar på marginalen kan den sortens sabotage avgöra”, säger partisekreteraren.

Det är i en intervju med sin gamla partikollega Kent Ekeroth på den rasistiska sajten Samnytt som Richard Jomshof ifrågasätter tillförlitligheten av svenska valresultat.

”Om vi pratar valfusk då. Sverige har även fått kritik från OSSE…” säger Kent Ekeroth och blir avbruten av Jomshof.

”Så är det, så är det.”

Det är oklart vad Kent Ekeroth syftar på när han tar upp kritik från OSSE. Men Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, har nyligen utvärderat det svenska valsystemet. Slutsatsen var att det inte finns något behov av att skicka valobservatörer inför valet i september.

”Med tanke på hur jämnt valet var 2018. Det handlade om 6890 röster totalt sett mellan blocken. Du nämnde 1800 röster…”, fortsätter Ekeroth.

Jomshof fyller på igen:

”Det var något sådant som saknades för att vi skulle ta utjämningsmandat som Centern tog. Hade vi haft 1800 röster fler hade vi haft en helt annan majoritet i riksdagen.”

”Valsabotaget kan avgöra”

Jomshof säger till Samnytts läsare att han inte tror att röstfusk organiseras av regeringen men att han är ”helt övertygad om att det finns väldigt många oärliga politiker och valarbetare som säkert gör vad dom kan för att få ett annat valresultat”.

”När det då rör sig om 1800 röster eller kanske 7000 totalt, ja, vi har ett antal vallokaler, det räcker att det fuskas lite här och där. Att det försvinner lite valsedlar eller att man stoppar undan våra valsedlar”, säger Jomshof.

”Ja, jag tror att det mycket väl kan vara som så att det påverkar på marginalen. När också valet avgörs på marginalen, ja, då kan den sortens valsabotage eller vad man nu ska kalla det… det är klart att det kan avgöra”, säger Jomshof.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof luftar sin oro för valsabotage på den rasistiska sajten Samnytt
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof luftar sin oro för valsabotage på den rasistiska sajten Samnytt. Skärmdump. 

Till slut sammanfattar han sin syn på det svenska valet:

”Det är därför det är så skrämmande. Vi gör vad vi kan för att ha människor ute som försöker se till att valsedlarna faktiskt är där och så vidare. Vi försöker upptäcka om någon fuskar eller beter sig illa. Det är svårt att vara överallt alltid. Men jag är övertygad om att det finns så många oärliga människor runt om i landet så, ja, det påverkar på marginalen och när valet påverkas på marginalen då kan det vara så att den sortens sabotage också avgör.”

Ökad ryktesspridning om valfusk

Valmyndigheten gick nyligen ut och varnade för att det förekommer ökad ryktesspridning om påstått valfusk och att rykten om valfusk på sikt kan skada förtroendet för det svenska valsystemet.

”Det är en väldigt begränsad skara personer som sprider dem i begränsad utsträckning”, sa valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till TT.

Nu sprids alltså påståenden även av Sverigedemokraternas partisekreterare på en rasistisk sajt.

Donald Trumps påståenden om valfusk i USA kulminerade i stormningen av Kapitolium. Desinformationskampanjen om valfusk där har lett till att 40 procent av amerikanerna idag ifrågasätter Joe Bidens legitimitet som president.

Även tidigare val har den svenska ytterhögern uppmärksammats för att desinformationskampanjer mot svenska val.

Syre söker Richard Jomshof för en kommentar.