Zoom

Kartläggning: Så attackeras valet

Syre har kartlagt hur myter om valfusk spridits på bland annat Twitter.

Syre har tillsammans med dataresearcher Patrik Hermansson identifierat över 1000 konton som under augusti producerat eller spridit 1600 inlägg på Twitter som rör valfusk. Den absoluta majoriteten av dessa misstänkliggör det svenska valet och det hänvisas frekvent till källor som står Sverigedemokraterna nära. Samtidigt mobiliserar Myndigheten för psykologiskt försvar för ryska desinformationskampanjer.

Medan rykten om valfusk sprids i sociala medier, ofta av källor som har kopplingar till Sverigedemokraterna, så mobiliserar Myndigheten för psykologiskt försvar utifrån en oro för ryska desinformationskampanjer med syfte att påverka förtroendet för valet.

– Vi har gått upp i särskilt högt operativt tryck och satt fötterna i startblocket för att valet är en sådan trigger normalt sett, säger Mikael Tofvesson, chef på operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar, till Syre.

Är ni alltså oroliga och förberedda på att det kan explodera desinformation precis innan valet?

– Ja, och även perioden efter valet. Själva regeringsbildningsperioden är också en process som man kan påverka förtroendet för, med samma resultat som om man påverkat förtroendet för valets genomförande. Att man gör så att folk inte litar på att det blev rätt personer som fick makten.

Myndigheten för psykologiskt försvar tittar endast på desinformationskampanjer orkestrerade av främmande makt. Mikael Tofvesson säger till Syre att myndigheten inte har identifierat någon pågående rysk operation för att försöka påverka förtroendet för det svenska valet. Han andas dock inte ut.

– En främmande makt måste ligga på något ordentligt för att förändra en uppfattning. Ju mer de tar i desto mer måste de ljuga. Det vi behöver vara beredda på när de inte gjort något normförskjutning, alltså vant oss vid någon typ av påverkan eller narrativ, är att de kan sätta igång nu. De sista dagarna innan valet. Dilemmat med det är att det då kan vara svårt för myndigheterna att motverka och hinna ställa i ordning och visa vad som har hänt, säger Tofvesson.

SD-toppen spred desinformation inför valet

Richard Jomshof på den högerextrema sajten Samnytt
Richard Jomshof på den högerextrema sajten Samnytt. Där misstänkliggjorde han det svenska valets integritet. Foto: Skärmdump.

I måndags avslöjade Syre att Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på den rasistiska och historiskt Kremlvänliga tidningen Samnytt spridit rykten om att det svenska valet hotas av valfusk eller valsabotage.

”Jag är övertygad om att det finns så många oärliga människor runt om i landet så, ja, det påverkar på marginalen och när valet påverkas på marginalen då kan det vara så att den sortens sabotage också avgör”, sa Richard Jomshof bland annat, i en intervju på Samnytt med den tidigare riksdagsledamoten och SD-toppen Kent Ekeroth.

"Ingen fog för oro"

Jomshofs påstående är inte förankrat i verkligheten. Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, poängterar för Syre att hon inte uttalar sig om enskilda fall eller citat, men säger att det inte finns någon anledning att oroa sig över svenska valresultat.

– Nej, det finns inte fog för att oroa sig. Det finns rutiner för vad som gäller. Det finns kvalitetskontroller. Om någonting inte går rätt till så finns det regler även för hur man kan överklaga valresultatet och hur det prövas och när det kan bli omval eller omräkning, säger hon.

Enligt Anna Nyqvist är det svenska valsystemet robust.

– Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att påverka valresultatet. Men påverkas valresultatet så finns det som sagt reglerat vad som händer. Inte sällan upptäcks fel och rättas till.

– I Falun blev det omval till kommunfullmäktige 2018. Så ett fel påverkar inte valresultatet eftersom reglerna då finns att det kan bli omval. Ända sedan åtminstone 2002 har det varit omval i någon kommun efter varje val.

Samtidigt har valmyndigheten fått fler och fler frågor om valfusk.

– 2010 var det knappt några frågor om valfusk, trots att det då var två stora omval. Det är ett begrepp och en oro och en diskussion som tillkommit, men det är för tidigt att summera valet 2022. Det har inte varit än.

Vad är problemet med ryktesspridning?

– Det är väldigt viktigt att valresultatet uppfattas som legitimt. Som sagt, det svenska valsystemet är robust.

Tusentals inlägg om valfusk bara den senaste månaden

Syre har tillsammans med dataresearcher Patrik Hermansson kartlagt hur diskussionen kring valfusk sett ut bland annat genom att identifiera inlägg på Twitter som innefattar begreppet ”valfusk” eller ”valsabotage”. Kartläggningen rör inlägg från den 1 augusti 2022 fram till den 6 september. I granskningen totalt 1009 konton som spridit eller författat totalt 1571 inlägg identifierats. Inte alla av dessa inlägg är unika. Flera konton sprider ofta samma ursprungsinlägg.

Syre har även identifierat flera källor vars narrativ är att det svenska valet är hotat och opålitligt, uppfattningar som fått stor spridning. Dominerande är SD-vänliga källor som Samnytt, en sajt som sticker ut i granskningen. Men även Sverigedemokraternas egna konton eller Sverigedemokraters egna utspel ligger till grund för budskap om valfusk.

Inte alla konton i granskningen sprider heller desinformation eller inlägg som syftar till att misstänkliggöra valresultatet eller det svenska valsystemet, men den absoluta majoriteten gör det. Och den absoluta majoriteten av dessa sprider budskapet att det är just Sverigedemokraterna som hotas av ett påstått valfusk.

SD som källa för valmisstro

SD-toppen Jörgen Fogelklou pingar in Richard Jomshof i inlägg om påstått valfusk
SD-toppen Jörgen Fogelklou pingar in Richard Jomshof i inlägg om påstått valfusk.

På tisdagen dagen efter avslöjandet om Jomshofs utspel i Samnytt skrev den lokala SD-toppen i Göteborg Jörgen Fogelklou och pingade in Jomshof:

”Får rapporter om att valförrättarna på Järntorget anmält valfusk mot SD till valmyndigheten.” Inlägget har delats hundratals gånger av olika konton.

Andra dominerande Twitterinlägg är spridande av artiklar från Samnytt. De senaste två veckorna har sajten producerat minst sju artiklar om påstådda risker eller oegentligheter inför valet.

Brist i valsystemet öppnar för valfusk – Socialdemokraterna ignorerar är rubriken på en av dessa artiklar. Artikeln delas också av riksdagsledamoten Björn Söder.

”Klart Socialdemokraterna ignorerar brister i valsystemet om det kan gagna dem själva… De vill så klart invänta och se om de kan dra nytta av bristerna”, skriver Björn Söder.

Andra exempel på tweets som sprids är:

”Viktigt!
Sverigedemokraterna varnar för pågående valfusk och har upptäckt att någon eller några systematiskt förstört utskicken av valsedlar. SD ber nu dig som blivit utsatt att kontakta dem (se mail i länken nedan) så att de kan kartlägga missbruket.”

”Håll ögonen öppna för valfusk. Valfusk är det enda som kan stoppa SD:s framfart”.

Även på Facebook sprider Sverigedemokraterna budskap som går ut på att misstänkliggöra valet. Den 26 augusti gick Sverigedemokraterna i Enköping ut med en varning på sitt Facebook-konto:

”Var observanta på valfusk vid förtidsröstningen”.

Samma dag publicerade Sverigedemokraterna Östra Söderort på Facebook:

”Tyvärr har det redan upptäckts valfusk på flera ställen i form av våra valsedlar inte legat framme”.

SD Surahammar den 25 augusti:

”Omfattande valfusk utreds”.

Även extremhögern misstänkliggör valresultatet

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen påstår att valfusk är en "realitet i Sverige"
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen påstår att valfusk är en "realitet i Sverige".

Förutom Sverigedemokraterna sprids budskapet om oegentligheter i det svenska valet av högerextrema Alternativ för Sverige och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Svenska valresultat är säkra

Det är också ett återkommande tema att påstådda problem med partiernas valsedlar utgör en stor del av fusket. I kampanjerna mot det svenska valsystemet hänvisas även ofta till en rapport från Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, från 2018.

– Sverige fick kritik i en offentlig rapport från OSSE som fanns att läsa efter valet 2018. Vi har fått kritik kopplat till valsedlarna och valhemligheten. På grund av den kritiken gjorde regeringen en lagändring som trädde i kraft inför EU-valet 2019 så att valsedlarna presenterades bakom skärm för att valhemligheten ska vara stärkt. Så den delen av kritiken är åtgärdad, säger Anna Nyqvist.

– Jag vill dock vara tydlig med att kritiken inte har varit kopplad till valresultaten. Det här med saknade valsedlar påverkar inte valresultatet. Det går alltid att rösta med en blank valsedel.

Misstron kan exploateras av Ryssland

Att Sverigedemokraterna nu pumpar ut en misstro mot det svenska valsystemet kan utnyttjas av främmande makt.

Mikael Tofvesson säger att Ryssland ändrat strategi från att själva producera desinformation och nu i högre grad utnyttjar inhemska sårbarheter.

– När de 2015 började dra igång den långsiktiga kampanjen mot Sverige från rysk sida så producerade man en hel del nyheter och lade ut egen desinformation, som man hoppades att svenska medier och aktörer skulle fånga upp. Men det vi ser nu, den förändrade trenden, är att man snarare använder hela sitt mediekapital, alltså traditionella medier, egna sociala medie-konton och sina egna verktyg, för att förstärka och ge sökträffar åt något man hittar. Det man gör är att försöka identifiera sårbarheter i samhället, säger Mikael Tofvesson

Tofvesson förklarar att målet när man riktar in sig på val är att man vill angripa ett annat lands förmåga att fatta beslut efter valet.

– Det handlar inte om valet i sig, utan valet är bara en exponerad möjlighet. Man angriper antingen förtroendet för valet och dess genomförande, så att medborgarna känner att deras röst inte blir hörd, utan det blev ett annat resultat eftersom valsystemet inte fungerade. Det andra är att man angriper trovärdigheten på de som man röstar på. Till exempel att de som kommer till makten efter valet uppfattas som korrupta, fortsätter han.

Även vid tidigare val i Sverige, inte minst i riksdagsvalet 2018, har liknande kampanjer från ytterhögern bedrivits för att ifrågasätta det svenska valresultatet. Även de kampanjerna har framför allt drivits i sociala medier.

Läs mer:

SD:s partisekreterare: ”Valfusk kan avgöra valet”

Terrorn i SD:s kölvatten

SD-topparna i hatdrev mot uthängd lärare