Zoom · Analys

Terrorn i SD:s kölvatten

Sverigedemokraternas valkampanj vid Slussens tunnelbanestation i Stockholm.

Vit makt-miljön och Sverigedemokraterna lever i symbios. De enas i hatet mot liberalism, minoriteters rättigheter och de lever på att uppvigla och skrämma meningsmotståndare till tystnad. Av partiets hatkampanjer följer våldsdåd och trakasserier.

Inför riksdagsinträdet 2010 hade Sverigedemokraterna fokus på islam och muslimer. En hatstorm piskades upp mot moskéer och partiet var djupt insyltat i den internationella och konspiratoriska counterjihad-rörelsen. Luften gick i någon mån ur den hatsatsningen när Anders Behring Breivik begick Norges värsta terrordåd i efterkrigstid ett år senare.

2015 spred SD adresser till flyktingboenden samtidigt som ett efter ett eldades upp.

Partiet köpte reklamplats för antiziganistisk hets samtidigt som en våg av hatbrott riktades mot utsatta EU-medborgare, ofta romer, som lever i fattigdom och tigger för sin försörjning.

Flyktingboenden i lågor

Under den så kallade flyktingkrisen 2015 kallade Sverigedemokraterna till demonstration mot asylinvandringen på ett torg i Trelleborg. Partiet hade dessförinnan meddelat att de skulle vägra delta i riksdagens överläggning med regeringen om hur Sverige skulle hantera flyktinginvandringen som utlöstes av kriget i Syrien. Jimmie Åkesson förklarade i en DN-intervju att partiet istället skulle driva opinion för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth och advokat Johan Eriksson inför rättegången mot Kent Ekeroth vid Stockholms Tingsrätt 2017
Sverigedemokraternas Kent Ekeroth och advokat Johan Eriksson inför rättegången mot Kent Ekeroth vid Stockholms Tingsrätt 2017. Ekeroth var misstänkt för ringa misshandel i en krogkö. Han dömdes först av tingsrätten, men friades i hovrätten. Foto: Henrik Montgomery / TT

På torget i Trelleborg stod den dåvarande riksdagsledamoten Kent Ekeroth framför uniformerade nazister och profiler ur vit makt-miljön. Parallellt med sin roll som profilerad SD-politiker hade Kent Ekeroth direkt inflytande över den rasistiska sajten Politiskt inkorrekt, senare Avpixlat, och i dag Samnytt där han befinner sig helt öppet.

Kent Ekeroth beskrev sina åhörare som en ”motståndsrörelse” och en ”spjutspets för att ta tillbaka vårat land”.

”För Sverige innebär det här vår undergång”, sa han om flyktingmottagandet.
”Ni måste gå man ur huse varje dag och visa dem att vi inte accepterar det här längre. Och svenska folket har en lång stubin, säger de. Men när den stubinen brunnit klart, då smäller det. Vi ska visa dem att nu är det dags. Nu smäller det”.

Han uppmanade till aktioner mot flyktingboenden. Varje beslut om asylboende skulle överklagas.

Den rasideologiska miljön jublade.

2016 anlades 55 bränder på flyktingboenden av okända gärningsmän. Året innan hade 16 bränder anlagts utifrån och 14 ytterligare av okänd orsak.

Samtidigt publicerade sverigedemokratiska lokalföreningar listor på tilltänkta asylboenden.

”Vårt syfte är bara att informera medborgarna så att de som vill kan klaga och reagera”, sa Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, till Sydsvenskan i oktober 2015.

De åren var det mer regel än undantag att grupper ur vit makt-miljön samlades på lokala informationsmöten om asylboenden, där de filmade och skapade en otrygg stämning. 2016 smällde en bomb vid ett flyktingboende i Göteborg och skadade en allvarligt. Tre nazister som varit aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen dömdes för en serie av bombdåd.

Och så har det sett ut och ser ut.

SD:s propagandakanal Riks ansluter sig i drevet mot en lärare
SD:s propagandakanal Riks ansluter sig i drevet mot en lärare.

SD amplifierar hatet

2022 exploaterar partiet ett ohyggligt, men lika exceptionellt, brott mellan minderåriga. En minderårig flicka hittades svårt skadad i Skellefteå. En misstänkt gärningsman, som även han var minderårig, greps misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt mot barn.

Efter att det framkommit att den misstänkta gärningsmannen hade utländsk bakgrund inledde extremhögern och Sverigedemokraternas mediekanaler propagandakampanjer.

En lärare som dristade sig till att reagera mot rasismen och hatet i dreven fick en enad extremhöger mot sig som slutligen välsignades av SD:s kandidat till justitieminister. 

Där den rasistiska och fascistiska hetsen fokuserat för dagen, där har också Sverigedemokraterna slängt in brandfacklor.

Vare sig det är marockanska barn som jagats av fotbollshuliganer eller den antiziganism som kulminerade i dödsmisshandeln av Gica så har Sverigedemokraterna alltid funnits där och gett hatet näring.

I dag ser vi återigen Sverigedemokraterna rikta blicken inåt mot medborgare och i synnerhet minoriteter. Nu ska människor utvisas i skaror, familjer ska rivas upp. Muslimer är återigen i fokus och i valet 2022 lyssnar inte bara extremhögern.

Kristdemokraterna vill skjuta in i folkmassor, statsministern pratar ”somalitown” och Moderaterna vill screena och massdiagnotisera barn utifrån ”bostadsområde”, men alla förstår att det egentligen handlar om etnicitet. Så hundvisslar demokrater 2022.

Frågan är om de kommer känna när vattnet kokar. Sverigedemokraterna har förklarat sitt slutmål, sin slutstrid.

SD:s slutstrid

Sverigedemokraternas partiideolog skriver om partiets "ödeskamp"
Sverigedemokraternas partiideolog skriver om partiets "ödeskamp".

”Ödet har utsett oss denna gången. Det finns ingen tid att vila eller att sörja brustna illusioner och förhoppningar. Vi har inte valt det här men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val seger eller död”, skrev Mattias Karlsson och citerar i den kontexten Winston Churchill:

”Ni frågar vad är vårt mål? Jag kan svara med ett enda ord det är seger seger till varje pris hur lång och svår vägen än kan bli för utan seger finns ingen överlevnad.”

Det hade varit mer smakfullt av Karlsson, med tanke på hans ideologiska familjetillhörighet, att citera den ökända nazistideologen och terroristen David Lane:

”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn.”

SD-programledaren "bejakar vreden"

Samtidigt som stora riksdagspartier lägger minoriteter på ett altare pågår Sverigedemokraternas kamp på internets träskmarker. Men det blir bara de utsatta varse om.

ETC avslöjade nyligen att Sverigedemokraterna systematiskt använder rasistiska forum och sajter för att skapa drev. På Telegram hängs ungdomar som vågar höja rösten ut med namn, bild och personnummer och hatkampanjer planeras och utförs.

Det var vid just ett sådant tillfälle som Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson valde att ge sig in i drevet mot läraren som protesterat mot rasism. Även Sverigedemokraternas mediekanal Riks deltog i den högerextrema hatkampanjen.

På Sverigedemokraternas offentliga tillställningar stryker fascister runt och försöker göra livet obekvämt och hotfullt för journalister.

Jonathan Leman på Expo avslöjade i en kommentar att SD-profiler nu helt öppet vårdar sina relationer med rasideologier och antisemiter.

Syre kunde nyligen avslöja en SD-kandidat som fantiserade om att hugga av huvuden och sätta upp dem på pålar. Rickard Sörman, profil på SD:s propagandasajt Riks, var där och gillade.  ”Jag förstår och bejakar vreden utanför den skull bejaka varje detalj av allt som skrivs”, skrev Sörman till Syre.

Så har fascismen och extremhögern alltid försökt skrämma och tysta demokratin. De har alltid bejakat vreden. Först när hatet når Almedalen suckar samhället. Hot, hat och förföljelser och till och med mord är en realitet och risk för de som står upp mot fascismen eller för den som tillhör en minoritet och som står upp för sina rättigheter.

De som vänder på kappan och talar om ”somalitown” eller förebrår polisen för att inte begå massakrer skonas.