Zoom

SD-kandidat: ”Hugg av huvuden”

SD-kandidaten Dyveke Kanth i Töreboda ondgjorde sig över att polisen inte bara kunde skjuta ”dem som håller på och slår sönder vårat samhälle” under de så kallade påskkravallerna i april. Hon krävde också utökade befogenheter för polisen; ”Som att kasta in människor i en fängelsehåla på bröd och vatten eller hugga huvudet av dem”. 
– Jag skrev det för jag var irriterad och arg, säger Kanth till Syre.

Sverigedemokraterna har i dag fyra mandat i Törebodas kommunfullmäktige och har inför valet i september fördubblat antalet kandidater som ställer upp, enligt Mariestadstidningen. En av partiets nya kandidater är Dyveke Kanth.

SD-kandidaten Dyveke Kanth vill öka polisens befogenheter, bland annat ge dem rätten att halshugga människor
SD-kandidaten Dyveke Kanth vill öka polisens befogenheter, bland annat ge dem rätten att halshugga människor.

Hon står som nionde namn på valsedeln. I ett inlägg på Facebook beskriver hon vad hon vill bedriva för kriminalpolitik. Den 15 april, under de så kallade påskkravallerna i samband med den danska högerextrema politikern och provokatören Rasmus Paludans koranbränningar, skrev hon på Facebook:

”Nu är jag arg. Detta är ofattbart, att polisen i Sverige år 2022 inte har befogenheter att bara skjuta på dem som håller på att slå sönder och vandalisera hela vårat samhälle (…) Det som händer nu kräver nya befogenheter. Som att kasta människor i en fängelsehåla på bröd och vatten eller hugga huvudet av dem och spika upp på en påle på Stortorget”.

"Jag var arg"

Dyveke Kanth säger till Syre att hon skrev inlägget för att hon var arg och menar att polisen måste kunna få utökade befogenheter, men att hon i dag inte står bakom att människor ska halshuggas.

– Jag tycker att polisen ska få utökade befogenheter. Det tyckte Ebba Busch också någon vecka efter.

Du skriver att man ska kunna hugga av huvuden och spetsa dem på pålar?

– Det var mer ironi eftersom vi gjorde det förr i tiden i Sverige. Det kändes mer som att jag återgick till det gamla så som vi hade det förut. Vi gjorde det med människor som begick brott. Då högg man ju huvudet av dem och spikade upp dem på pålar och lät dem stå till allmän beskådan på Stortorget. Det är det jag tänker på.

Är det en bra idé?

– Nej, inte i dagens läge. Jag skrev det för att jag var irriterad och arg. Jag tycker att man ska kunna skjuta med vattenkanoner framför allt. Det spelar ingen roll vem det handlar om. Det skulle kunna vara AIK-huliganer som kastar grejer. Det är samma sak oavsett vem det är. För mig är det ingen fråga om hudfärg eller etnicitet eller något sånt. Det är fråga om handlingen. Det borde jag skrivit.

Kanth uppger att hon inte längre kan väljas in i Törebodas kommunfullmäktige då hon inte bor i kommunen.

Richard Sörman är en av de mest profilerade programledarna på den av Sverigedemokraterna ägda mediekanalen Riks
Richard Sörman är en av de mest profilerade programledarna på den av Sverigedemokraterna ägda mediekanalen Riks. På bilden intervjuar Sörman Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Skärmdump/Youtube.

Profil i SD:s mediekanal ”sympatiserar med vreden”

Kanths inlägg gillades av den profilerade programledaren Richard Sörman på mediekanalen Riks som ägs av Sverigedemokraterna. Till Syre skriver han att han sympatiserar med Kanths inlägg på Facebook.

”Många människor är ursinniga över de övergrepp som svenskar och det svenska samhället just nu utsätts för och de uttrycker det i stundens hetta på okonventionella sätt på sociala medier. Jag förstår och sympatiserar med den vreden utan att för den skull bejaka varje detalj av allt som skrivs.”

”Det betyder inte att jag förespråkar att några huvuden ska huggas av. Men skjuta i benet kan vara motiverat och verkar ha varit det i samband med korankravallerna” skriver Sörman i en kommentar till Syre.

SD Töreboda: ”Förvirrat och korkat”

Sverigedemokraternas ordförande i Töreboda Marco Terenziani uppger även han till Syre att Dyveke Kanth inte är skriven i Töreboda och därmed inte kommer att kunna ta plats i kommunfullmäktige även om hon väljs in. Enligt Terenziani skrevs hon in på listan för att hon eventuellt skulle flytta till Töreboda i framtiden.

– Det du läser upp låter väldigt förvirrat och korkat, säger Terenziani.

Hon står på er valsedel?

– Ja, men de är redan tryckta och det blev lite fel. Hon kan inte komma in i Töreboda eftersom hon inte är skriven i vår kommun. Jag hade med henne att göra förut för att hon eventuellt skulle flytta hit, säger Marco Terenziani

– Hade hon kunnat komma in hade jag tagit en allvarlig diskussion med henne om det blivit någon missuppfattning eller inte. Det där är ingenting jag ställer mig bakom.

Har tidigare spridit extremism

Sverigedemokraterna i Töreboda och Marco Terenziani själv har tidigare uppmärksammats för extremism. 2019 avslöjade Expo att lokalföreningen på Facebook spridit den högerextrema myten om att det pågår ett folkutbyte i Sverige. Myten är etablerad i vit makt-miljön och har motiverat en rad högerextrema terrordåd. Inte minst var idén central för Brenton Tarrant som sköt ihjäl 51 personer i attacken mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland 2019.

Expos granskning visade även att SD i Töreboda systematiskt delade artiklar från högerextrema källor som Nya tider och Fria tider. Marco Terenziani ville själv inte ta avstånd från den rasideologiska föreningen Det fria Sverige, som han kallade för ”opolitisk”.