Zoom

Björn Söder använde stulet homofobkollage

Björn Söder i hetluften efter ny attack mot pride.

SD-politikern Björn Söder har spridit ett bildkollage som ger en negativ och homofobisk bild av hbtqi och pridefirande. Söder spred bilderna tillsammans med påståenden om pedofili och kritik mot regeringens stöd till pride. Bilderna i kollaget är stulna från olika källor, ingen av bilderna har med Sverige att göra och en av dem kommer från en porrsajt, avslöjar journalisten Jack Werner.

På onsdagskvällen publicerade SD-riksdagsmannen Björn Söder, det homofobiska bildkollaget, som av X (tidigare Twitter) flaggats för stötande innehåll. Söder kommenterade kollaget: ”Tycker verkligen svenska folket att detta är ok”.

Samma bild skulle Söder publicera flera gånger med utspel mot pride, riksdagens talman, statsministern med flera. Återkommande under kvällen kopplade Söder pride till pedofili.

”Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt!”, skrev Söder bland annat i ett inlägg som han senare tagit bort. Söder rasade över att prideflaggan hängts upp på statsministerns residens Sagerska huset.

Söder skrev även:

”Jag står upp för att du ska få älska vem du vill. Om du är homo-, bi- eller transsexuell. Eller annat. Ingen ska lägga sig i vilka sexuella preferenser man har. Det spelar ingen roll så länge ingen oskyldig drabbas. Men blanda inte in barn och minderåriga! Då får ni motstånd!”

Till utrikesdepartementet skrev Söder, också med kollaget bifogat:

”Vad fint att ni försvarar detta. Under mitt ledarskap av utrikesförvaltningen kommer annat fokus att vara vägledande. Var så säkra.”

Stal kollaget från en förintelseförnekare

Journalisten Jack Werner avslöjade källan till Björn Söders homofobiska kollage i en serie inlägg på socialamedieplattformen X (tidigare Twitter)
Journalisten Jack Werner avslöjade källan till Björn Söders homofobiska kollage i en serie inlägg på socialamedieplattformen X (tidigare Twitter).

Journalisten Jack Werner visar i en serie inlägg på X att Björn Söders kollage är sammansatta av bilder som i många fall inte har något med pride att göra och ingen av bilderna är från Sverige. Bilderna inkluderar en t-shirt med pride-tematik från Microsoft samt en bild från en dragshow i Wisconsin, USA. En av bilderna härstammar ifrån pornografiska sajter. Bilderna som samlats ihop i kollaget ges varken kontext eller källhänvisningar.

Werner visar även att Björn Söder själv inte är den som skapat kollaget. Söder har bara återpublicerat kollaget.

”Det är till att börja med inte han själv (Björn Söder, reds anm) som satt ihop det, utan en av hans replyguys, själv en mycket passionerad homofob. presentationsläget av denna persons tre bilder har Björn bara gjort en ganska slapp skärmdump av, som han nöjt sig med.”, skriver Werner på X.

Även Expo har granskat Söders kollage och kan avslöja att Söder stulit det från en högerextrem antisemit som i slutna grupper förnekat Förintelsen. I valet 2022 ställde mannen upp för högerextrema Alternativ för Sverige.

Till TT säger Werner att Söders propaganda är en del i en större trend.

– Trenden, de senaste åren, är att det finns en aggressiv och hatisk kampanj mot transpersoner och hbtq-personer. Det är ganska vanligt att det sker med ett axplock av bilder med oklart ursprung, säger Werner till TT.

Söder får kritik

Björn Söders utspel under onsdagen har mött kraftig kritik. Utrikesminister Tobias Billström kräver att Söder ber om ”ursäkt till alla som han svepande anklagar för helt fruktansvärda saker”. Till Aftonbladet säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L):

– Det är förkastligt, kränkande och fel i sak. Jag känner mig också uppriktigt sorgsen och bedrövad när en högt uppsatt riksdagsföreträdare uttrycker sig så här och särskilt när vi vet hur utsatta hbtq+-personer är och hur mycket hat och hot som förekommer mot personer i sociala medier, säger Brandberg.

Björn Söders attacker mot pride är inget nytt, utan regelbundet återkommande under hans politiska liv. I SD:s gamla partitidning SD-Kuriren skrev Söder redan 2007 hur han såg på ”normaliseringen av homosexualitet”, något som Expo tidigare uppmärksammat.

”Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbt-personer) skall ’normaliseras’? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare.”

Även partiledaren Jimmie Åkesson har gjort utspel om pride. I förarbetet till sin självbiografi Satis Polito skrev partiledaren Jimmie Åkesson att Jonas Gardell representerar ”böglobbyn” och ”de smaklösa figurerna i Prideparaden”.

Försiktig kritik från SD

Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, skriver i en kommentar att Björn Söder ”påståenden om pedofili är att ta kritiken onödigt långt”. Men hon tar honom också i försvar:

”Jag kan samtidigt ha förståelse för Björns tankar kring att låta barn delta i en parad som i mångt och mycket kretsar kring sexuella uttryck.”

Under de senaste åren har det varit en så väl svensk som internationell trend inom ytter- och extremhögern att angripa evenemang kopplade till hbtqi-rörelser. Något Syre tidigare uppmärksammat.

Syre har sökt Söder för en kommentar.

Läs mer:

Trumpism, antisemitism och Ungernvurmande kan inta talmansposten

SD-politiker vill se restriktioner mot pride: ”Destruktiv livsstil”

Motstånd mot hbtq och kvinnors rättigheter mobiliserar extremhögern

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV