Zoom

Flyktingaktivister pekas ut som brottslingar i Grekland

Att stå upp för mänskliga rättigheter, och särskilt flyktingars, är idag förenat med risk för att anklagas för brott på flera håll i EU.

De båda flyktingaktivisterna Panayote Dimitras and Tommy Olsen har delgetts misstanke om brott av grekiska myndigheter. Human rights watch skriver att anklagelserna saknar grund och att Dimitras och Olsens fall är en del av en större trend där aktivister som kämpar för migranters rättigheter åtalas i allt högre utsträckning och på allt lösare grunder.

Två flyktingaktivister – Tommy Olsen och hans grekiska kollega Panayote Dimitras – står nu anklagade av en domstol på den grekiska ön Kos för att ha ”bildat eller anslutit sig till en kriminell organisation i vinstsyfte och i syfte att underlätta  tredjelandsmedborgares inresa och vistelse på grekiskt territorium.” Human rights watch dömer ut anklagelserna som ogrundade, och menar att de följer en trend där fredliga flyktingaktivister kriminaliseras. 

Redan innan anklagelserna mot Olsen och Dimitras fick en rättegång mot 24 andra människorättsförsvarare i Grekland stor uppmärksamhet internationellt. I början på januari drog rättegången igång och man släppte anklagelserna om spioneri, men övriga anklagelser finns kvar. Bland dem hör människosmuggling, bedrägeri och pengatvätt. Brotten skulle enligt greksik lag kunna ge upp till 25 år i fängelse.   Dunja Mijatovic, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, har sagt att rättegången är mycket oroande och ”oförenlig med staters internationella skyldigheter”. 

De mest kända av de namnen av dessa 24 aktivister är Sean Binder och Sara Mardini, som själv kom som flykting till Lesbos 2015. Hon och hennes syster, som simmat flyktinglaget i OS, hoppade i vattnet när båten de färdades i hamnade i sjönöd. Deras insats har blivit Netflixfilmen The Swimmers.

Sommaren 2021 sa de lokala myndigheterna på en presskonferens att de riktade misstankar om brott mot tio ytterligare volontärer och aktivister som arbetat med flyktingar, utan att nämna några specifika namn eller organisationer. Aegean Boat Report nämndes dock av medier nära regeringen. Dessförinnan, i september 2020, sa myndigheterna på samma spekulativa sätt att 33 personer från olika organisationer misstänktes för liknande brott. Ingenting mer har ännu hänt i frågan. 

82 procent av alla flyktingbåtar som lämnar Turkiet stoppades år 2022
82 procent av alla flyktingbåtar som lämnar Turkiet stoppades år 2022. Foto: Stefanos Rapanis/Eurokinissi via AP/TT

Majoriteten av båtarna stoppas

Norrmannen Tommy Olsen har de senaste åren drivit organisationen Aegean Boat Report, som noga följer situationen i det Egeiska havet mellan de grekiska öarna och Turkiet. I regelbundna rapporter, som grundar sig på bland annat data från respektive lands kustbevakning och andra öppna källor, har Tommy Olsens organisation kartlagt hur många flyktingbåtar som avgår från Turkiet, hur många som kommer fram – och det kanske mest kontroversiella – hur många som inte gör det.

I årsrapporten för 2022 kunde Aegean Boat Report konstatera att 82 procent av alla flyktingbåtar som avgår från den turkiska kusten stoppas. Av dessa totalt 82 procent som misslyckas med det de föresatt sig är hälften (41 procent) pushbacks, det vill säga att den grekiska kustbevakningen direktavvisar båtarna som kommer. Resterande är båtar som stoppas av den turkiska kustbevakningen, något EU delvis betalar Turkiet för att göra.

Skrämdump, Aegean Boat Report
Skrämdump, Aegean Boat Report

Att det är impopulärt i Grekland att Tommy Olsen publicerar sådana här uppgifter löpande är det ganska enkelt att lista ut.

– Både Dimitras och Olsen har spenderat flera år med att belysa att brott mot mänskliga rättigheter äger rum på Greklands gränser och försökt skipa rättvisa för de drabbade. Men istället för att adressera dessa kränkningar försöker grekiska myndigheter att tysta budbärarna och skrämma de som försvarar flyktingars rättigheter, säger Eva Cossé, senior Greklandsforskare på Human rights watch, i en rapport. Hon fortsatte med att säga att Greklands mål med brottsanklagelserna är att ”skicka ett avskräckande budskap” till andra som arbetar med flyktingars rättigheter och belyser brott mot dem i Grekland. 

På Twitter skriver Eva Cossé att ”Myndigheterna måste upphöra med sina juridiska trakasserier nu!” 

FN kritiserar brottsanklagelserna

Panayote Dimitras, som anklagas för samma ”brott” som Tommy Olsen, är grundare och chef över organisationen Greek Helsinki Monitor (GHM) som i 30 år har övervakat situationen för mänskliga rättigheter i Grekland. Anklagelserna mot Dimitris tar fästa på att han den 13 juli 2021 uppmärksammande de grekiska myndigheterna om migranter som fanns i vattnen utanför Kos och ön Farmakonisi. Därför ska han ha ”möjliggjort inresa för tredjelandsmedborgare” tillsammans med Tommy Olsen från Aegean Boat Report.

Tommy Olsen delgavs officiellt misstanke om brott den andra januari 2023, medan Panayote Dimitras hade sitt första förhör i rätten den 20 december 2022. Den 24 januari 2023 fick Panayote Dimitras information om att åklagarsidan krävt att domstolen skulle förbjuda honom från att fortsätta sitt arbete på Greek Helsinki Monitor och från att ha kontakt med ”utlänningar som reser in irreguljärt”, som försiktighetsåtgärder inför rättegången. Han har också förbjudits från att lämna landet och anmäla sig hos polisen varje månad.

På Twitter är det flera forskare och aktivister som har uttryckt stöd till både Panayote Dimitras och Tommy Olsen. Mary Lawlor, FN:s specialrapportör för människorättsförsvarare, är mycket kritisk till brottsanklagelserna mot Olsen och Dimitras.

”Har mottagit oroande nyheter om de restriktioner som ålagts Panayote Dimitras, inklusive hans möjlighet att fortsätta sitt arbete med mänskliga rättigheter. Tillsammans med Tommy Olsen står han inför vad som verkar vara en mycket godtycklig rättegång i Grekland”, skriver Mary Lawlor på Twitter. 

Läs mer:

200 människor skickades tillbaka men Grekland nekar

Forskare: Outforskade möjligheter kan hålla Frontex ansvarigt

Amnesty: ”Frivilliga livräddare fyller tomrum skapat av EU”

EU:s revisionsrätt: EU:s gränsbyrå Frontex misslyckas med sitt uppdrag

EU:s ministrar i nya diskussioner om migrationen 
Sverige kan avgöra EU:s migrationspakt

Fransk kritik mot Italien: räddningsbåt med migranter avvisades

EU storsatsar på Frontex: ”Mänskliga rättigheter existerar inte vid gränsen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV