Radar · Inrikes

Hundratals trampade på Erdogan i protest mot Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdogans ansikte fick smaka på många skosulor på lördagseftermiddagen.

Ett dinglande Erdogan-huvud, en kostymklädd docka, ett blomsterklätt fredstecken och hundratals politiska skyltar, banderoller och flaggor. Natomotståndet tog sig otaliga uttryck när Norra bantorget Stockholm fylldes med demonstranter på lördagen.

”Inte en soldat, inte ett gevär, inte en krona åt Natos militär!”

”Solidaritet, i vått och torrt! Ingen jävla vapenexport!”

”En sista deportation, Tobias Billström över bron!”

Det är några av de slagord som ekar över Norra Bantorget när Nato-motståndare från olika delar av samhället samlas vid 14-tiden på lördagseftermiddagen.

– Det är flera klassiska vänstergrupper, framför allt ungdomsförbund. Sedan är det många kurder och personer från asylrätts-, freds- och klimatrörelserna, säger en av arrangörerna, som har bett om att få vara anonym på grund av säkerhetsskäl.

Erdogan blev både trampad på och hängd upp och ner under demonstrationen
Erdogan blev både trampad på och hängd upp och ner under demonstrationen. Foto: Britta Söderberg

Arrangörerna Allians mot Nato, som alltså består av en mängd olika aktörer, demonstrerar i dag under parollerna: Nej till Nato, Ingen allians med fascister, Nej till utlämningar och utvisningar, Nej till vapenexport och Nej till Kärnvapen i Sverige.

Gruppen samlades för första gången i oktober för att börja planera demonstrationen, men sedan dess har debatten kring Nato och Erdogan återigen hettat till ordentligt.

Kritik mot docka och koranbränning

Turkiets president reagerade starkt på Erdogan-dockan, som hängdes upp utanför stadshuset i Stockholm i förra veckan. En talesperson för Erdogan har krävt att ansvariga ska ställas till svars och dockan ledde också till att Turkiet ställde in ett besök som Sveriges och Finlands talmän skulle ha gjort i det turkiska parlamentet.

Tidigare i veckan berättade även den högerextrema provokatören Rasmus Paludan att han hade planer på att bränna koranen utanför Turkiets ambassad i samband med lördagens demonstration. Demonstrationstillståndet, som betalades av Chang Frick från Nyheter idag och SD:s sajt Riks, godkändes senare i veckan av polisen.

En docka, som liknar den som hängdes upp utanför stadshuset förra veckan, fick ta täten i lördagens demonstrationståg
En docka, som liknar den som hängdes upp utanför stadshuset förra veckan, fick ta täten i lördagens demonstrationståg. Foto: Britta Söderberg

Även detta väckte Erdogans ilska. Hans talesperson Ibrahim Kalin har enligt TT fördömt provokationen som ”ett klart hatbrott” och kallat det för en attack på eviga värden, en typ av ”modernt barbari”.

Att Paludan beviljades rätt till sin ”demonstration” ska även ha lett till att ett planerat möte mellan Sveriges och Turkiets försvarsministrar har ställts in.

Paludan lockade ingen publik

Paludan genomförde trots allt sin koranbränning utanför ambassaden på lördagen. Det var dock inte många som brydde sig. Förutom journalister och poliser var det enligt TT bara ett 50-tal förbipasserande som stannade till.

72-åriga Dan Israel har alltid tyckt att det är viktigt att demonstrera och stå upp för det man tror på
72-åriga Dan Israel har alltid tyckt att det är viktigt att demonstrera och stå upp för det man tror på. I dag protesterar han mot både Sveriges Nato-ansökan, och processen kring den. ”Processen går emot den svenska rättsstaten och hotar våra grundläggande rättigheter”, säger han. Foto: Britta Söderberg

Paludans provokationsförsök är inte heller populärt bland de demonstranter som Syre pratar med på Norra Bantorget.

– Det är förkastligt att bränna heliga skrifter, att bränna böcker överhuvudtaget, säger demonstranten Dan Israel.

Siv Norlin demonstrerar mot Nato och mot krig
Siv Norlin demonstrerar mot Nato och mot krig. ”Även om det finns ett fattat beslut så måste vi visa att vi är många som är emot det här”, säger hon. Foto: Britta Söderberg

– Vi är varken för Erdogan eller Paludan, säger Siv Norlin, som har ställt sig med skylten ”Inga fler krig. Stoppa krigsindustrin”, en bit bort från scenen, där representanter från fler ungdomsförbund håller tal inför avmarschen.

När klockan börjar närma sig 15 rullas sedan den stora Erdogan-mattan ut och demonstranter stampar av sig i presidentens ansikte innan de påbörjar sin marsch mot Medborgarplatsen – och emot militäralliansen.

Se bilder från demonstrationståget i bildspelet:

Ett blomstrande fredstecken stack ut bland skyltarna. Foto: Britta Söderberg Foto:
"Det här skulle vara en PKK-flagga, men var rädd att Billström skulle bli ledsen.” En av Syndikalistiska ungdomsförbundets skyltar. Foto: Britta Söderberg Foto:
”Sverige behöver inte Nato för fred. Det är Nato som behöver Sverige för krig”. Foto: Britta Söderberg Foto:
Demonstrationståget nådde Götgatan och dess slutstation på Medborgarplatsen vid 16-tiden på eftermiddagen. Foto: Britta Söderberg Foto:
Efter över en timmes marscherande passerade demonstrationståget Götgatan. Foto: Britta Söderberg Foto:
”Vill du skicka dina barn till Natos krig?” Foto: Britta Söderberg Foto:
Öppna i helskärm
1 / 6

Läs mer:

Turkiet stoppar Jonsons besök i Turkiet 

Billström om koranbränningen: ”tar på stort allvar”

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Högerextrema Paludan vill bränna koran utanför Turkiets ambassad