Radar · Politik

Turkiet stoppar Jonsons besök i Turkiet 

Försvarsminister Pål Jonson (M) får ställa in sitt besök hos Turkiets försvarsminister i Turkiet nästa vecka, efter turkiskt missnöje med en planerad koranbränning i Stockholm.

Turkiet ställer in det planerade mötet nästa vecka mellan Sveriges och Turkiets försvarsministrar. Orsaken sägs vara de demonstrationer som planeras i Stockholm i dag.

Bland annat planerar den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludan att bränna koranen utanför den turkiska ambassaden.

Talesmannen för Turkiets president Erdogan, Ibrahim Kalin, fördömer den planerade aktionen som ”ett klart hatbrott”. Att tillåta den, trots Turkiets varningar, uppmuntrar hatbrott och islamofobi, enligt Kalin som också kallar det för en attack på eviga värden, en typ av ”modernt barbari”.

Försvarsminister Pål Jonson ger en skriftlig kommentar till att det inte blir något besök i Ankara för honom nästa vecka.

”Jag hade i går ett möte med min turkiska kollega Hulusi Akar på den amerikanska militärflygbasen i Ramstein, Tyskland. Vi kom då fram till att flytta det planerade mötet i Ankara till senare,” säger han i en kommentar till TT.

Fortsätter dialogen

Han tillägger att relationerna med Turkiet är mycket viktiga för Sverige.

”Vi ser fram emot att fortsätta dialogen om de gemensamma säkerhets- och försvarsrelaterade frågorna vid ett tillfälle lite längre fram.

Strax innan hade Turkiets försvarsminister Hulusi Akar gett besked om de ändrade planerna.

– Just nu har besöket från Sveriges försvarsminister Pål Jonson den 27 januari förlorat sin betydelse och mening, så vi har ställt in besöket, säger Turkiets försvarsminister Hulusi Akar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt AFP ska beslutet vara en konsekvens av att den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan har beviljats rätt att demonstrera framför den turkiska ambassaden.

Jonsons planerade besök under den kommande veckan var en del i processen att ta Sverige in i Nato.

Samtidigt med Paludans sammankomst har också den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD) fått tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan utanför ambassaden.

Några kilometer bort, på Norra Bantorget, väntas också ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Läs mer:

Billström om koranbränningen: ”tar på stort allvar”

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Högerextrema Paludan vill bränna koran utanför Turkiets ambassad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV