Radar · Inrikes

Billström om koranbränningen: ”tar på stort allvar”

Utrikesminister Tobias Billström (M) konstaterar att det finns yttrande- och demonstrationsfrihet i Sverige och vill inte spekulera i om en koranbränning kan försvåra för Sveriges Natoansökan. Samtidigt säger han:
– Allt som förlänger processen i onödan är naturligtvis något vi tar på stort allvar.

Under lördagen äger flera aktioner med koppling till Sveriges Natoansökan rum i Stockholm. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla en sammankomst vid Turkiets ambassad, där han tänker bränna en koran. Samtidigt vill en pro-turkisk organisation demonstrera på platsen.

"Olämpligt"

När TT intervjuar Tobias Billström har polisen ännu inte gett tillstånd till Paludan och Billström vill inte spekulera i vad lördagens aktioner kan leda till – eller lägga sig i.

– Det vore väldigt olämpligt för mig som utrikesminister att gå in och säga att en person inte skulle få lov att genomföra en demonstration, säger han.

På lördagen väntas också hundratals personer gå i ett demonstrationståg i protest mot Turkiets president Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Bland deltagarna finns Rojavakommittéerna, som i förra veckan hängde upp en docka föreställande Erdogan upp och ned vid Stockholms stadshus.

Något som väckte stark turkisk ilska och fördömdes kraftfullt av både statsminister Ulf Kristersson (M) och Tobias Billström. Kristersson kallade aktionen för ”ett sabotage mot Sveriges Natoansökan”.

De kraftfulla fördömandena har fått kritik, bland annat för att regeringen inte samtidigt uttalade sig lika kraftfullt för rätten till yttrandefrihet.

Läs mer:

Chang Frick betalade Paludans ansökan om demonstrationstillstånd

Högerextrema Paludan vill bränna koran utanför Turkiets ambassad