Glöd · Debatt

Replik: Israels bombning av Gaza är också terror

På begravningsplatsen i Rafah samlas palestinier och ber för de dödade i Israels senaste bombattack den 14 december.

Hamas terror är en del av det krig som Israels ockupation av Palestina har skapat, skriver Ingvar Flink i en slutreplik till Kristofer Åberg.

DEBATT. Mitt stöd för väpnad kamp är inte ”förankrat i vaga termer” utan följer vad som är klart uttryckt i broschyren Om krisen eller kriget kommer där Sveriges försvarsmakt uppmanar oss att aldrig kapitulera när vår självständighet hotas. Har vi den rätten har även palestinierna den. 

Vad gäller terrorism är väl frågan hur Israels ständiga bombningar av Gaza ska karakteriseras och morden på palestinier på Västbanken utförda av Israels inkallade bosättare. Snacka om terror! 

På grund av Israels ockupation av Palestina och fördrivning av över 700 000 palestinier 1948 har vi haft en krigssituation i 75 år. Det är inte Hamas krig det handlar om, deras terror är en del av detta krig skapat av Israels ockupation. Ben Gurion var mycket klar över detta: ”Det är klart att palestinierna gör motstånd, vi har ju tagit deras land.”

Att jämställa Rysslands krig mot Ukraina med Israels krig mot Palestina är enligt Åberg ”ologiskt och fel”. Enligt Åberg är det alltså okej när Israel gör samma sak som Ryssland i Ukraina, vilket alltså inte är okej. Det är varken logiskt eller konsekvent. 

Det är inte Palestina som ockuperar Israel, utan det är Israel som ockuperar Palestina sedan 1948. 

Bäste Åberg, jag tog ställning mot Putin-Ryssland långt innan du skrev din artikel och håller fast vid den inställningen.

 Läs även: Ingvar Flinks debattartikel – Dubbelmoralen firar triumfer inför Nobelprisceremonin • Kristofer Åbergs replik – Befängt att jämföra Ryssland med Israel • Ingvar Flinks replik – Jag är konsekvent i mitt stöd för folkrätten Kristofer Åbergs replik – Palestinavänner måste befria Palestina från Hamas