Glöd · Debatt

Replik: Alla behöver vi jobba med våra inre fördomar

Carola på Solliden på Öland med kungafamiljen i juli 2021.

I en krönika den 17 maj skriver Helena Trotzenfeldt om Carola Häggkvist och de rasistiska uttalanden hon har gjort. Maria Fredriksson har kommenterat krönikan – speciellt har hon reagerat på tanken att Carolas adoption av ett mörkhyat barn är ett tecken på att hon egentligen inte är rasist. Det här är Helena Trotzenfeldts svar.

DEBATT. Det går förstås att argumentera för att varenda människa är rasist. Få, om någon av oss, är utan bias. Vi ser inte en blank individ framför oss där alla är likadana, utan en kombination av utseende inklusive hudfärg, kön, ålder, kläder, hållning, och vi drar slutsatser, på gott och ont. Jag har själv utvecklat ungefär samma tankar som Maria Fredrikssondetta blogginlägg. Våra inre fördomar är något vi alla måste erkänna för oss själva och jobba med, kontinuerligt.

I krönikan argumenterar jag för det inte bara meningslösa utan direkt kontraproduktiva i att svepande kalla Carola för rasist. Mina exakta ord är: ”Uttalandena är rasistiska enligt den utökade definition som inte bara omfattar hudfärg och genetik utan även religiösa folkgrupper.” Och senare menar jag att hon inte är rasist, men att hon uttrycker sig rasistiskt, och jag förklarar varför. Jag har lite svårt att se det upprörande i de meningarna.

Muslimhat liksom övrig kulturrasism behöver mötas med motargument. Det har varit basen i mitt politiska skrivande i femton år. Carola är inte den enda adoptivförälder jag vet som kombinerar avsky mot vissa invandrare, och då framför allt muslimer, med kärlek till ett barn av annan hudfärg. Det är inte i sig svårbegripligt, eftersom kulturrasism bor i andra åsiktsbubblor än hudfärgsrasism.

Men vad händer när vi istället för att argumentera emot fokuserar på att klassificera dem som rasister, med armarna i kors och en sträng rynka i pannan? Vi behöver inte gissa. Vi vet. De retirerar till dem som tycker som de och slutar lyssna.

Det finns bara ett enda sätt att bemöta okunskap, myter och förakt mot andra kulturer, och det är genom att argumentera i sak, vilket jag faktiskt också gör i krönikan i fråga.

Länkar till andra texter i debatten har lagts till den 26 maj 2023 kl 16.28.

Läs även: Helena Trotzenfeldts krönika – Vi måste möta Carola med tålamod • Maria Fredrikssons kommentar – Carola normaliserar retorik som gör samhället hårdare • David Ehles kommentar – Rasist eller inte – Carola gör rasism • Helena Trotzenfeldts replik – Carola har inte använt adoptionen som försvar